Οδηγός επιβίωσης από τα σπορ της παραλίας - Free Sunday
Οδηγός επιβίωσης από τα σπορ της παραλίας

Οδηγός επιβίωσης από τα σπορ της παραλίας

Τίποτα δεν σας γυμνάζει και δεν σας διασκεδάζει ταυτόχρονα περισσότερο από το beach volley και τις ρακέτες στην παραλία.

Στα σπορ όμως που γίνονται πάνω στην άμμο παραμονεύει ο κίνδυνος των τραυματισμών. Απολαύστε το καλοκαίρι σας χωρίς «αχ» και «βαχ», ακολουθώντας τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή Γιώργου Γουδέβενου, επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το βόλεϊ έχει πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, όπως το κάρφωμα και το μπλοκ, και οι παίκτες είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς λόγω της υπερβολικής χρήσης του ώμου» εξηγεί ο κ. Γουδέβενος.

«Οι παίκτες στο beach volley είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς στα δάχτυλα των χεριών, στον ώμο και στον αστράγαλο». Γιώργος Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής

Και προσθέτει: «Οι παίκτες αυτοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και στους τραυματισμούς των δαχτύλων. Παράλληλα, λόγω των πολλών αλμάτων, είναι ευάλωτοι σε διαστρέμματα του αστραγάλου, τραυματισμούς του γόνατος (τενοντίτιδα της επιγονατίδας), καθώς και σε οσφυαλγία. Οι κίνδυνοι αφορούν:

• Τενοντίτιδες στον ώμο: Οι μύες σε νέους παίκτες μπορεί να ερεθιστούν ή να κουραστούν από την υπερβολική χρήση. Συχνά η ξεκούραση και η φυσικοθεραπεία είναι αρκετές για την ανακούφιση από τον πόνο.

• Τραυματισμούς των δαχτύλων: Συχνότερα παρατηρούνται κατάγματα, εξαρθρήματα και ρήξεις συνδέσμων και τενόντων.

• Διάστρεμμα αστραγάλου: Κάθε διάστρεμμα χρειάζεται μία περίοδο οκτώ εβδομάδων, με καθημερινές ασκήσεις αποκατάστασης, για τη μείωση της πιθανότητας επανατραυματισμού. Η επιστροφή στο παιχνίδι επιτρέπεται μόλις οι παίκτες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα πόνου και μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του σώματός τους πατώντας στα δάχτυλα των ποδιών τους. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για άτομα με επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου.

• Τενοντίτιδα της επιγονατίδας: Προλαμβάνεται με τη χρήση επιγονατίδας που απορροφά το στρες από τον τένοντα, ενώ αποτελεί πρώτη μορφή θεραπείας σε περίπτωση τραυματισμού. Προσοχή χρειάζεται στην προσγείωση από το άλμα.

• Τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συνήθως γίνεται κατά την αδέξια προσγείωση από το άλμα και αμέσως το γόνατο πρήζεται. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι 6 με 9 μήνες με φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση. Επειδή η πλήρης ρήξη του πρόσθιου χιαστού δεν επουλώνεται, συνήθως συστήνεται η χειρουργική ανακατασκευή του.

• Οσφυαλγία: Αποτελεί συχνή πηγή χρόνιου πόνου και οφείλεται στην ένταση των μυών ή των συνδέσμων. Ο πόνος μειώνεται με την ξεκούραση και με τη φυσικοθεραπεία».

Οι τραυματισμοί στην άμμο σε αριθμούς

Το beach volley αποτελεί τον βασιλιά των σπορ της παραλίας. Σύμφωνα με έρευνες, οι τραυματισμοί σχετίζονται με το γόνατο σε ποσοστό 30%, με τους αστραγάλους σε ποσοστό 17% και με τα δάχτυλα σε ποσοστό 17%. Το 50%-80% των τραυματισμών γίνεται στις ηλικίες μεταξύ 25 και 29 ετών και είναι τρεις φορές συχνότεροι στους άνδρες.

Πώς προλαμβάνουμε τα «ατυχήματα»

• Σε περιπτώσεις συνεχόμενων τραυματισμών του αστραγάλου, χρησιμοποιήστε ταινίες σταθεροποίησης τύπου taping για την αποφυγή νέου διαστρέμματος.

• Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της προπόνησης σε σκληρές επιφάνειες.

• Χρησιμοποιήστε ειδικά αθλητικά παπούτσια για την απορρόφηση των κραδασμών και μην παίζετε ξυπόλυτοι.

• Κάντε καλή προθέρμανση με ελαφριές διατάσεις και μικρή αερόβια άσκηση. Όσο πιο ζεστοί είναι οι μύες, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος κάκωσης.

• Κάντε καλή και σωστή αποθεραπεία μετά την προπόνηση.

• Σε περίπτωση πόνου, επισκεφτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

• Ο αθλητής πρέπει να επιστρέψει στο παιχνίδι μόνο όταν του δοθεί το πράσινο φως για να παίξει.