Διπολική διαταραχή, η ασθένεια των celebrities - Free Sunday
Διπολική διαταραχή, η ασθένεια των celebrities

Διπολική διαταραχή, η ασθένεια των celebrities

Την περασμένη εβδομάδα η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ αποκάλυψε ότι το 2001 διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και πρόσφατα άρχισε να υποβάλλεται και σε φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτήν. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη διασημότητα της showbiz που δηλώνει ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο. Έχουν προηγηθεί δεκάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’Κόνορ, ο ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η 25χρονη τραγουδίστρια Ντέμι Λοβάτο, ο θρυλικός κιθαρίστας της ροκ Τζίμι Χέντριξ και ο συνιδρυτής του συγκροτήματος Nirvana Κερτ Κομπέιν.

«Η διπολική διαταραχή είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ασυνήθιστες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης, της ενεργητικότητας, της σωματικής δραστηριότητας και της ικανότητας διεκπεραίωσης των καθημερινών υποχρεώσεων» λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος δρ. Νίκος Δέγλερης, ο οποίος διδάσκει Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Paris V στη Γαλλία. «Παλαιότερα την αποκαλούσαμε μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη, διότι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι εναλλαγές επεισοδίων “ανεβασμένης” ψυχικής διάθεσης (μανία) με επεισόδια “πεσμένης” ψυχικής διάθεσης (κατάθλιψη)».

Στη διάρκεια των επεισοδίων της μανίας το άτομο συμπεριφέρεται ή αισθάνεται αφύσικα ενεργητικό, χαρούμενο ή ευερέθιστο και συχνά λαμβάνει παρορμητικές αποφάσεις δίχως να σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες. Επιπλέον, η ανάγκη του για ύπνο μειώνεται. Αντίστοιχα, στις περιόδους της κατάθλιψης συχνά εκδηλώνεται ευσυγκινησία, πολύ αρνητική θεώρηση της ζωής και απώλεια ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης. Στις φάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας. Υπολογίζεται ότι 40% των ασθενών αυτοτραυματίζονται στη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, ενώ έξι στους εκατό αυτοκτονούν.

Η διπολική διαταραχή είναι απόρροια περιβαλλοντικών, γενετικών και νευροψυχολογικών παραγόντων. Στους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός επεισοδίου συμπεριλαμβάνονται το έντονο στρες (όπως αυτό που προκαλούν τραυματικά γεγονότα της ζωής), αλλά και η χρήση ουσιών και αλκοόλ. Η διπολική διαταραχή είναι η έκτη κυριότερη αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο και συνοδεύεται από αρκετούς μύθους, όπως ότι είναι πολύ σοβαρή. «Πολλοί πιστεύουν πως όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή είναι εκτός ελέγχου και ψυχωτικοί, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε μάθει ότι πολύ πιο συχνές είναι οι ήπιες μορφές της» εξηγεί ο δρ. Δέγλερης.

Στη διπολική διαταραχή ΙΙ, από την οποία είπε ότι πάσχει η Μαράια Κάρεϊ, η κατάθλιψη μπορεί να είναι σοβαρή, αλλά τα επεισόδια μανίας συνήθως είναι ηπιότερα (ή μπορεί να απουσιάζουν), δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη λειτουργικότητα του ατόμου. Στην κυκλοθυμία, η οποία είναι πολύ συχνή, εμφανίζονται πολύ ήπια ή πολύ λίγα συμπτώματα μανίας για μικρά χρονικά διαστήματα και ήπια καταθλιπτικά επεισόδια που δεν πληρούν καν τα κριτήρια της σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης. Πολλοί από τους πάσχοντες από αυτήν είναι αρκετά επιτυχημένοι. Επομένως «οι περισσότεροι πάσχοντες από διπολική διαταραχή ζουν στην κοινότητα και μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο» τονίζει ο ειδικός.

Άλλος μύθος είναι ότι οι περίοδοι της μανίας εναλλάσσονται τακτικά με τις περιόδους κατάθλιψης. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ψυχική διάθεση των ασθενών συχνά είναι χαοτική και όχι κυκλική, με τυχαίους συνδυασμούς συμπτωμάτων. Η χαοτική αυτή κατάσταση επιτείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με τον κοινωνικό τους περίγυρο, ακόμη κι αν έχουν ήπια νόσο, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουν θεραπεία.

Επίσης, είναι μύθος ότι η διπολική διαταραχή δύσκολα αντιμετωπίζεται. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτήν. Οι ασθενείς γενικώς ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα που σταθεροποιούν την ψυχική διάθεση (λέγονται σταθεροποιητές της διάθεσης ή θυμορρυθμιστικά), μερικές φορές σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά ή/και φάρμακα για τη μανία. Εάν συνυπάρχουν ψυχωτικά συμπτώματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα και ανάλογα με την έντασή τους. Πολύ ωφέλιμη είναι και η ψυχοθεραπεία, η οποία βοηθά τους ασθενείς να κατανοήσουν τη φύση της ασθένειάς τους και να μάθουν να λύνουν τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη ζωή τους.

Τέλος, είναι μύθος πως τα «σκαμπανεβάσματα» της ψυχικής διάθεσης είναι σημάδι διπολικής διαταραχής. Στην πραγματικότητα, πιθανές αιτίες είναι ορμονικές διαταραχές, αυτοάνοσες παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας. Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή ένας δικός σας άνθρωπος πάσχετε από διπολική διαταραχή, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία. Είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση και να χορηγήσει μια αποτελεσματική θεραπεία, που θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε την ισορροπία στην ψυχική σας υγεία.