Οκτώ τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τη δυσλεξία - Free Sunday
Οκτώ τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τη δυσλεξία

Οκτώ τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τη δυσλεξία

Το να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για να το ενημερώσετε ότι αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως η δυσλεξία, δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει, να δεχτεί και να συμμετάσχει ενεργά στην παρέμβαση.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, τόσο το καλύτερο για το παιδί. Η ορολογία και το ύφος της γλώσσας που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι ανάλογα της ηλικίας του παιδιού. Η συζήτηση δεν θα είναι μία στον αριθμό. Όσο το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται, καλό θα είναι να συζητάτε για τη δυσλεξία και να του λύνετε όλες τις απορίες που του γεννιούνται.

Παρακάτω παρουσιάζονται οκτώ τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για τη δυσλεξία:

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε. Δείξτε καθημερινά τα συναισθήματά σας και την αγάπη σας στο παιδί. Βοηθήστε το να καταλάβει πως η δυσλεξία δεν σημαίνει χαμηλή νοημοσύνη και τονώστε του την αυτοεκτίμηση.
  2. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Είναι προτιμότερο να συζητήσετε με το παιδί σας για τις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζει σε ήρεμη και ειρηνική ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να είναι μια στιγμή που θα είναι αδύνατο να διακοπεί. Το παιδί σας δεν θα πρέπει να το απασχολεί κάτι άλλο ή να κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Καλό θα είναι να του δώσετε και λίγο χρόνο στο τέλος για να μπορέσει να εκφράσει τυχόν απορίες του.
  3. Κάντε το να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δώστε του παραδείγματα από ανθρώπους που έχουν δυσλεξία και έχουν διαπρέψει στον τομέα τους. Πείστε το πως η δυσλεξία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά του.
  4. Εξηγήστε του ότι το σχολείο μπορεί να βοηθήσει. Τα περισσότερα παιδιά με δυσλεξία πιστεύουν πως οι εκπαιδευτικοί τους έχουν την άποψη ότι δεν προσπαθούν αρκετά για τις σχολικές εργασίες τους. Ενημερώστε το σχολείο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας και φροντίστε μαζί ώστε να αισθάνεται το σχολείο ως ένα μέρος ασφαλές, που μπορεί να το υποστηρίξει και να το βοηθήσει.
  5. Μην εστιάζετε στα αρνητικά. Βρείτε τα ταλέντα και τους τομείς στους οποίους μπορεί να επιτύχει το παιδί σας. Σίγουρα υπάρχουν. Βοηθήστε το να τα ανακαλύψει. Υποστηρίξτε το και ενθαρρύνετέ το προς την επιτυχία.
  6. Μην αφήνετε το παιδί σας να πιστεύει πως για όλες τις αποτυχίες του φταίει η δυσλεξία. Εξηγήστε στο παιδί σας πού το δυσκολεύει η δυσλεξία και πού όχι. Μην το αφήνετε για κάθε αποτυχία του να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τη δυσλεξία.
  7. Μην αποθαρρύνεστε από την αδιαφορία. Είναι φυσικό στις πρώτες συζητήσεις το παιδί να μην μπορεί να αντιληφθεί πλήρως όσα συζητάτε, κυρίως αν είναι μικρής ηλικίας. Δώστε του τον χρόνο να διαχειριστεί όσα του λέτε, αλλά μην εγκαταλείπετε. Να επιμένετε και όταν βρίσκεται η κατάλληλη στιγμή να συζητάτε μαζί του για τη δυσλεξία.
  8. Συνεχής επικοινωνία και διάλογος. Μια συζήτηση είναι πάντα η αρχή. Προσπαθήστε να συζητάτε κατά καιρούς με το παιδί σας, χωρίς να αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα, για όλους τους τομείς της ζωής του που επηρεάζονται από τη δυσλεξία. Να είστε πάντα έτοιμοι να δεχτείτε και να απαντήσετε σε οποιαδήποτε απορία του, όποια στιγμή κι αν τεθεί.

Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως το παιδί με δυσλεξία έχει ανάγκη από ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για να εκφράσει τις ανησυχίες του για τη δυσλεξία. Αντιλαμβάνεται πλήρως πώς και πού διαφέρει από τους συμμαθητές του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Το σημαντικότερο είναι να είστε θετικοί και να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τη δυσλεξία.