Βελτιώνουμε στάση σώματος και διάθεση (video) - Free Sunday
Βελτιώνουμε στάση σώματος και διάθεση (video)

Βελτιώνουμε στάση σώματος και διάθεση (video)

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε τον Μάρτιο του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of behavior therapy, η σωστή στάση του σώματος φαίνεται να επιδρά ακόμα και στην ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Τσουκαλάς, Φυσικοθεραπευτής P.T., Οστεοπαθητικός D.O., Καθηγητής Ackermann College, ουσιαστικά έχει αποδειχθεί ότι κι αν για 2 λεπτά έχω μια λάθος στάση, αν καμπουριάζω ή αν είμαι όρθιος, μπορώ να έχω ορμονικές αλλαγές στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, αν έχω σωστή όρθια στάση, έχω παραγωγή  τεστοστερόνης, ενώ αν είμαι καμπουριασμένος έχω παραγωγή περισσότερης κορτιζόλης, που σχετίζεται η κορτιζόλη με το στρες, με το άγχος, με το φόβο με την κατάθλιψη. Επομένως, αν για 2 λεπτά φτιάξω την στάση μου θα έχω κάποια θετικά αποτελέσματα: θα είμαι αποφασιστικός, άνετος, θα νιώσω καλύτερα, με λιγότερο στρες, με αυτοπεποίθηση, λιγότερη κόπωση και άγχος.

Κάτι πολύ έξυπνο είναι η χρήση κηδεμόνα όπου θα μας βοηθάει να αποκτήσουμε μια σωστή στάση. Αρχικά  αξιολογούμε τη στάση, δηλαδή βλέπουμε αν είμαστε καμπουριαστοί, εάν έχουμε μια πρόσθια μετατόπιση της κεφαλής, οπότε ο κηδεμόνας, μας διορθώνει την στάση από μόνο του και μας ευθυγραμμίζει.

Το σώμα είναι μια αλυσίδα οι αλλαγές που προκαλούν την πιο χαρακτηριστική στάση, για παράδειγμα είναι μια πρόσθια μετατόπιση της κεφαλής, είμαι λίγο κυφωτικός, και μια πρόσθια μετατόπιση λεκάνης. Οπότε η διόρθωση είτε στην καθιστή είτε στην όρθια θέση ξεκινά από την πύελο, στο θώρακα και στον αυχένα. Ευθυγραμμιζόμαστε, προσπαθούμε να μην είμαστε σφιγμένοι αρκετά, απλά να έχουμε λίγο ρουφηγμένη την κοιλιά προς τα μέσα. Δηλαδή, ρουφάω μέσα λίγο την κοιλιά, ισιώνω την πλάτη μου, τραβάω λίγο πίσω τους ώμους. Οπότε για την βελτίωση της στάσης χρησιμοποιούμε κάποιες ειδικές ταινίες(tens), αυτά είναι για να υπενθυμίζουν στον άνθρωπο πως είναι η σωστή στάση και έχουμε όπως λέμε ένα ιδιοδεκτικό ερέθισμα, ότι πληροφορεί τον εγκέφαλο για την θέση στην οποία βρίσκεται το σώμα. Τις τοποθετούμε χιαστί στην πλάτη. Πέρα από το ότι η σωστή στάση αυτό που λένε οι μελέτες είναι ότι μου αλλάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας δηλαδή ορμονικές επιδράσεις, επιβαρύνουν και λιγότερο το μυοσκελετικό σύστημα, τις αρθρώσεις και δεν έχω μυϊκή καταπόνηση.

Συσχετίζουμε την άσκηση με την αυτοπεποίθηση, με την θετική επίδραση των συναισθημάτων. Οπότε για να το εμπλουτίσουμε λίγο, αν θέλουμε να δώσουμε μια άσκησης, θα δώσουμε μια άσκηση που ονομάζεται «άσκηση την νίκης». Δηλαδή φανταστείτε ένα δρομέα να τερματίζει, οποίος όταν κερδίζει, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οπότε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, ενισχύουμε τους μυς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη στάση με βαθιά εισπνοή και προάγουμε με αυτό τον τρόπο την ενδυνάμωση των μυών που συμβάλλουν στην σωστή στάση.