Διαλογισμός, η πυξίδα στο ταξίδι της ζωής μας - Free Sunday
Διαλογισμός, η πυξίδα στο ταξίδι της ζωής μας

Διαλογισμός, η πυξίδα στο ταξίδι της ζωής μας

Γράφει η Μαρία Παγκάλου*

Τι είναι ο Διαλογισμός; 

  • Ο διαλογισμός διατηρεί την ψυχή σε μία προστατευτική ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία τα πάντα φαίνονται εφικτά, στο πλαίσιο της επίγνωσης ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί από κάθε κατάσταση.
  • Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος που μας φέρνει στην πραγματικότητα όταν δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στις επιλογές που μας προσφέρει η ζωή. Κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο εύκαιρο κακό και στο διαχρονικό καλό περισσότερο διακριτή.
  • Είναι μία δημιουργική μέθοδος για να αντικαθιστούμε τις σκέψεις και να ερχόμαστε σε επαφή με την απλή αλήθεια μας, χωρίς περιπλοκές ή χρονοβόρες αναλύσεις των όσων ήδη γνωρίζουμε.
  • Ο διαλογισμός αποτελεί οικονομία στα εσωτερικά αποθέματα της υπομονής και καθιστά δυνατά το θάρρος και την ευελιξία, σε συνδυασμό με την φιλαλήθεια, αποσύροντας κάθε αίσθημα ενοχής ή αμφιβολίας. Μας κάνει ικανούς να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα όριά μας και τον τρόπο διαφύλαξής τους από τον εχθρό που συναντάμε μέσα μας.
  • Ο διαλογισμός μας δίνει τα ηνία της ζωής μας πίσω στα χέρια μας, αφού η ανάληψη της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο είναι η μόνη λύση.
  • Είναι μία ευκαιρία για εξερεύνηση στον εσωτερικό μας απύθμενο κόσμο των αγνών αισθημάτων και της αρχικής αβρότητας της ψυχής.

Πώς μπορώ να διαλογίζομαι όταν και όπου νιώθω πως το χρειάζομαι; 

  • Η πρόσβαση σε αυτόν τον εσωτερικό χώρο πραγματοποιείται με την απόσυρση ή αποστασιοποίηση από τα εξωτερικά ερεθίσματα και την εστίαση στον άξονα της γαλήνης από τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μία περιστροφή διαφορετικών έως τώρα σκέψεων.
  • Φθάνοντας στην εσωτερική γαλήνη, βιώνουμε τις σκέψεις ως κατάσταση και έτσι δημιουργούμε την καινούργια μας πραγματικότητα, την οποία μεταφέρουμε στην κίνηση και δράση.
  • Με αυτόν τον τρόπο, εναρμονίζουμε το είμαι με το γίνομαι, το επιθυμώ με το αρκούμαι, το υπάρχω με το ζω, το μοιράζομαι με το δωρίζω.

Άσκηση διαλογισμού:

Χρησιμοποιώντας την αναπνοή μου παρατηρώ το σώμα να χαλαρώνει... Αφήνομαι με εμπιστοσύνη στο καινούργιο… Αποσύρομαι από τις γνωστές και επιζήμιες σκέψεις… Συνειδητοποιώ πως μόνο με καινούργιες θα αλλάξω τις παλιές… Είμαι ο Δημιουργός των σκέψεών μου... Συγκεντρώνομαι στο κέντρο του μετώπου μου… Είμαι ένα ον απεριόριστης πνευματικής ενέργειας και δύναμης. Τα ηνία της ζωής μου είναι στα χέρια μου… Είμαι ένα ον γαλήνης… ένα ον φωτός… μία ψυχή που είναι άφθαρτη και επομένως άφοβη… μένω στο αίσθημα της γαλήνης και το αφήνω να ποτίσει το είναι μου… συνειδητοποιώ ότι είμαι η γαλήνη… Η γαλήνη είναι η αρχική μου κατάσταση… Μένω εδώ, στο σταθερό σημείο που όλα αλλάζουν… Στην επίγνωση της ψυχής… Είμαι μία γαλήνια ψυχή….

 

*Η Μαρια Παγκαλου είναι Πρωταθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής και Εθελόντρια/Εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου Μπράμα Κουμάρις (Brahma Kumaris)