Στους Φούρνους ψήνουν το μενού που χαρίζει μακροζωία - Free Sunday
Στους Φούρνους ψήνουν το μενού που χαρίζει μακροζωία
Το νησί των πειρατών, που το CNN ανακήρυξε Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Ναυαγίων, είναι η πατρίδα του μανδραγόρα, του φυσικού βιάγκρα, και του μελιού με την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική σύνθεση στην Ελλάδα.

Στους Φούρνους ψήνουν το μενού που χαρίζει μακροζωία

Μπορεί η μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για τα ελιξίρια της καρδιακής υγείας να επικεντρώθηκε στους κατοίκους της Ικαρίας, αλλά οι ιστορίες των αιωνόβιων κατοίκων των γειτονικών Φούρνων Κορσεών αποδεικνύουν πως σε αυτό το μακρινό, μαγικό νησί ψήνεται εδώ και δεκαετίες η συνταγή της μακροζωίας. Οι Φούρνοι Κορσεών ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα για το μαγικό τους βοτάνι, τον μανδραγόρα, το βιάγκρα της φύσης που οι Φαραώ της Αιγύπτου παράγγελναν και παραλάμβαναν με καραβιές από το ΒΑ Αιγαίο. Πολλά από αυτά τα καράβια, ωστόσο, δεν έφταναν ποτέ στην Αίγυπτο, καθώς βούλιαζαν από την κακοκαιρία ή το ρεσάλτο των πειρατών στο τρίγωνο που σχηματίζει το νησί των Φούρνων με τη Θύμαινα και τον Άγιο Μηνά, με συνέπεια η γύρω θαλάσσια περιοχή να βρίθει ναυαγίων. Είναι δε τόσο πολλά –εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 200–, που το CNN βάφτισε τους Φούρνους «παγκόσμια πρωτεύουσα των ναυαγίων και επίκεντρο του πανάρχαιου ελληνικού “τριγώνου των Βερμούδων”».

Τα μυστικά του νησιού, όμως, δεν σταματούν εκεί. Οι πράσινες πλαγιές των Φούρνων είναι κατάφυτες από θρούμπι και θυμάρι, ενώ το μέλι τους βρέθηκε να έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική σύνθεση σε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Επίσης, οι μακρόβιοι κάτοικοί τους, που μεγάλωσαν με αυτό το μέλι και με τη «μελένια» για πρωινό ή κολατσιό (μια εκδοχή της μουσταλευριάς, με μέλι), αποτελούν ζωντανή απόδειξη πως το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στο πιάτο. Η 102 χρονών γιαγιά Ασημίνα μας αποκαλύπτει ότι η συνταγή της μακροζωίας περιλαμβάνει ψάρια, αφεψήματα βοτάνων (κυρίως φασκόμηλο), μέλι αντί για ζάχαρη, άγρια χόρτα του βουνού, φρέσκα φρούτα και λίγο φαγητό. «Το πολύ φαγητό σκοτώνει, να το γράψεις αυτό» μου λέει πίνοντας μαζί μου στο μπαλκόνι της σπιτική λεμονάδα με μέλι και μασουλώντας παγωμένα φραγκόσυκα (το νησί είναι γεμάτο φραγκόσυκα, που αποτελούν αληθινή βόμβα βιταμίνης C).

Άλλο μυστικό μακροζωίας είναι οι βολβοί, που ο Δήμος μαζεύει με μεράκι και δημιουργεί τα χειροποίητα τουρσιά του, καθώς και τα υπόλοιπα ορεκτικά του, στο κατάστημα «Κά_νδυλος», το οποίο στεγάζεται στο λαογραφικό μουσείο του νησιού, στο κεντρικό σοκάκι των Φούρνων. Ο Δήμος κατάγεται από το νησί των πειρατών αλλά δεν ήταν πάντοτε τοπικός παραγωγός και βραβευμένος μάγειρας. Ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν στον χώρο του μάρκετινγκ, ώσπου μια μέρα, λίγο προτού ξεκινήσει η οικονομική κρίση, αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Τα παράτησε όλα, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ξεχύθηκε στα λιβάδια των Φούρνων για να μαζέψει βότανα, φρέσκα αυγά, φραγκόσυκα, άλλα φρούτα, γογγύλια, λεμόνια κι ό,τι άλλο βγάζει η φουρνιώτικη γη και άρχισε να φτιάχνει ορεκτικά, τουρσιά, αποξηραμένα spices για κρέατα, ψάρια και σαλατικά, μαρμελάδες, τυριά σε κρασί και άλμη, μέλι και άλλους γαστρονομικούς θησαυρούς που κλείνει σε βαζάκια. Το αυγό τουρσί του Δήμου βραβεύτηκε πρόσφατα για τη γεύση και την ιδιαιτερότητα της συνταγής και έπονται κι άλλες διακρίσεις.

Εκτός από τα ορεκτικά, τα βότανα και τα γλυκίσματα, οι Φούρνοι αποτελούν έναν από τους τελευταίους αστακότοπους του Αιγαίου και έχουν πάντα φρέσκο ψάρι, καθώς και μια ποικιλία από τυριά, λευκά και υποκίτρινα, με κορυφαίο το χρυσομηλιώτικο τυρί και την τοπική μυτζήθρα της γειτονικής Θύμαινας.

Ένα φεστιβάλ γλυκό σαν μέλι

Αυτό το Σαββατοκύριακο, αν βρεθείτε στους Φούρνους Κορσεών, θα έχετε την τύχη να δοκιμάσετε πολλές συνταγές με φουρνιώτικο μέλι, γιατί θα πετύχετε την τοπική γιορτή μελιού. Όλοι οι μικροπαραγωγοί του νησιού ενώνουν τις δυνάμεις τους κάθε χρόνο και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε μια γιορτή γευσιγνωσίας που στάζει μέλι. Όλα τα εδέσματα, με πρώτη την παραδοσιακή συνταγή της μελένιας, περιέχουν όχι απλώς τις βιταμίνες του μελιού αλλά και πρόπολη, μαζί με τα βασιλοκέρια του, με συνέπεια να αποτελούν αληθινά superfoods, όπως μας εξηγούν οι βραβευμένες (στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Πάτμου) μαγείρισσες Πάτρα Μαρκάκη και Γεωργία (Γωγώ) Μαυρουδή. Στον φούρνο της η Γωγώ παρασκευάζει αρτο-ποιήματα και στο πρώτο και μοναδικό τυποποιητήριο μελιού φτιάχνει τη δική της παραγωγή φουρνιώτικου μελιού, ενώ η φίλη της Πάτρα Μαρκάκη δημιουργεί χειροποίητα γλυκά στο εργαστήριό της, πίσω από το Αρχοντικό της Κοκκόνας, και μας κερνά το απόγευμα παγωμένο καφέ μαζί με χορτοφαγικό μπουρέκι γλυκιάς κολοκύθας με καρυκεύματα και μια γενναία δόση βιταμινών Α και C.