Ξηροί καρποί και άσκηση: Ισχυρά φάρμακα για την καρδιά - Free Sunday
Ξηροί καρποί και άσκηση: Ισχυρά φάρμακα για την καρδιά
Τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζουν για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος η γυμναστική και η κατανάλωση ξηρών καρπών ανέλυσαν οι επιστήμονες στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο.

Ξηροί καρποί και άσκηση: Ισχυρά φάρμακα για την καρδιά

Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τους βασικούς συμμάχους για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού και ειδικότερα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Οι δύο αυτές παράμετροι αναλύθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επιστημονικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στο Παρίσι. Ειδικότερα, πέρα από τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις από το πεδίο των θεραπειών, στο συνέδριο έγινε λόγος για την αξία των ξηρών καρπών αλλά και της άσκησης ως προϋποθέσεων για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες, η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους έξι θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως επισημαίνουν, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συγκεκριμένα, μελετώντας τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 ενήλικες, ηλικίας 35 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων και οι οποίοι παρακολουθούνταν σταθερά για 12 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μόνο μία μερίδα ανά δεκαπενθήμερο. Οι ξηροί καρποί που καταναλώθηκαν περιλάμβαναν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια και σπόρους.

Σημείωσαν ότι οι ξηροί καρποί φαίνεται πως προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη λόγω του συνδυασμού των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που μειώνουν την πίεση στην καρδιά, και των φυτοστερολών, που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Noushin Mohammadifard, του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών Isfahan του Ιράν, δήλωσε: «Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή ακόρεστου λίπους, περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά και έχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες». Επισήμανε, δε, ότι είναι καλύτερο να τους καταναλώνουμε ωμούς.

Πέρα όμως από τη διατροφή, «θεραπευτική» αξία έχει και η άσκηση. Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, σε μια προσπάθεια να παρακινήσουν τους λάτρεις του καναπέ να ελαττώσουν τις ώρες του καθισιού τους.

Όπως είδαν, μελετώντας πάνω από 23.000 ενήλικες για πάνω από δύο δεκαετίες, το «καθισιό» διπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Ειδικότερα, όσοι έκαναν καθιστική ζωή καθ’ όλη την περίοδο που διήρκεσε η μελέτη είδαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου να αυξάνεται κατά 99%.

Η πιθανότητα μιας θανατηφόρου καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 168% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον ένα δίωρο την εβδομάδα.

Εκείνοι που δεν γυμνάζονταν καθόλου στην αρχή της μελέτης, αλλά αργότερα έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους, κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα περίπου στο μισό.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Trine Moholdt, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Trondheim της Νορβηγίας, δήλωσε σχετικά: «Η σωματική δραστηριότητα μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας από τη σωματική δραστηριότητα –όσον αφορά την προστασία απ’ όλες τις αιτίες πρόωρου θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού θανάτου– πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σωματικά ενεργοί. Μπορούμε, επίσης, να μειώσουμε τον κίνδυνο ξεκινώντας να ασκούμαστε αργότερα στη ζωή, ακόμη κι αν δεν το κάναμε πριν».

Όπως είπαν επίσης οι ερευνητές, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο συνέδριο, άσκηση κάτω από δύο ώρες την εβδομάδα αυξάνει κατά 60% τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος νέος. Μάλιστα σημείωσαν ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι πιο σημαντική από την άσκηση.

«Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν και βάλτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στα μαγαζιά με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο, κατεβείτε από το μετρό μία στάση πριν από τον προορισμό σας, χρησιμοποιήστε σκάλες αντί για ανελκυστήρα. Και δύο φορές την εβδομάδα γυμναστείτε μέχρι να χάσετε την αναπνοή σας» είπαν χαρακτηριστικά.