Με δύναμη από το Ασυνείδητο… - Free Sunday
Με δύναμη από το Ασυνείδητο…

Με δύναμη από το Ασυνείδητο…

Έκθεση εικόνων

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και θετικές αντιδράσεις το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο με τίτλο «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη», το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η διοργανώτρια εταιρεία Lectus adv., εταιρεία οπτικής επικοινωνίας, με επιστημονικό φορέα την Άερτον - Ψυχολογικές Υπηρεσίες υλοποίησαν ένα όραμα. Εκατόν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την περίφημη μοναδική επίσκεψη του Φρόυντ στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1904, υπογραμμίστηκε η επιρροή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη ψυχαναλυτική σκέψη.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, επιφανείς ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και διακεκριμένοι Έλληνες ψυχίατροι και ψυχαναλυτές, ταξίδεψαν το πολυπληθές ακροατήριο στο φροϋδικό σύμπαν των ενστίκτων και της λίμπιντο, της αποπροσωποποίησης, των συμπλεγμάτων και των νευρώσεων, των αρχέγονων ενορμήσεων έρωτα και καταστροφής. Η διελκυστίνδα μεταξύ ψυχανάλυσης και ελληνικού κλασικισμού περιέλαβε αρχετυπικά σύμβολα, όπως αυτά του Νάρκισσου, του Οιδίποδα, του Ορφέα και της Ευρυδίκης, καθώς και της Παιωνίας Αθηνάς της Βαρβακείου.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του συμποσίου, το οποίο ήταν βιωματικό. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να ξεναγηθούν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στα χνάρια του ίδιου του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, για να ολοκληρωθεί η μέρα με τη γεμάτη φλόγα ομιλία του Βρετανού ψυχαναλυτή David Morgan, με χρώμα από το Λονδίνο και μουσικά καλέσματα από την Patti Smith.

Η Lectus adv. και η Άερτον - Ψυχολογικές Υπηρεσίες, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, φιλοδοξούν να επαναλάβουν το εγχείρημα αυτό, ώστε το συμπόσιο «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη» να καθιερωθεί ως θεσμός στον πολιτισμό!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμπόσιο μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.freudontheacropolis.com., όπως και τα social media της διοργάνωσης: https://www.facebook.com/Freud-On-The-Acropolis-2065551820415273/, https://www.instagram.com/freud.on.the.acropolis/.