Πόσο ακριβή είναι η υγιεινή διατροφή; - Free Sunday
Πόσο ακριβή είναι η υγιεινή διατροφή;

Πόσο ακριβή είναι η υγιεινή διατροφή;

*Γεωργία Γουρναροπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc. Διατροφή και Δημόσια Υγεία, Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, πως η εφαρμογή ενός προγράμματος ισορροπημένης διατροφής συνεπάγεται περισσότερα έξοδα για την αγορά των τροφίμων. Επίσης, το υποτιθέμενο αυξημένο κόστος αποτρέπει πολλούς ακόμη και από το να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο! Η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφής, ακριβώς επειδή απαιτεί οργάνωση και των καταναλωτικών συνηθειών, περισσότερο ωφελεί το πορτοφόλι μας παρά το επιβαρύνει.

Παρακάτω αναλύονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου φαίνεται ότι όταν στην καθημερινότητά μας υγιεινές διατροφικές επιλογές παίρνουν τη θέση των ανθυγιεινών υπάρχει σημαντική διαφορά, όχι μόνο στο βάρος και την υγεία μας αλλά και στα οικονομικά μας.

  • Πρώτο παράδειγμα, η κατανάλωση σπιτικού πρωινού αντί για πρωινό απ’ έξω. Αν σκεφτούμε ότι με τα χρήματα που θα δίναμε για να αγοράσουμε μια τυρόπιτα ή ένα κρουασάν μπορούμε να αγοράσουμε 1 κιλό ψωμί ή 1 λίτρο γάλα, πόσα χρήματα εξοικονομούμε αν κάθε πρωί τρώμε ψωμί με τυρί ή 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά;
  • Το ίδιο ισχύει και για το μεσημεριανό που μπορεί να παραγγείλουμε απ’ έξω για να φάμε στο διάλειμμα της εργασίας μας. Τουλάχιστον 3-5 ευρώ την ημέρα μπορούν να εξοικονομηθούν, απλώς αν προνοήσουμε να φτιάξουμε ένα σπιτικό σάντουιτς ή ένα μπολάκι με σπιτικό φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Αρκεί να το σκεφτούμε πριν φύγουμε από το σπίτι!
  • Μείωση στην κατανάλωση αναψυκτικών. Οι διαιτολόγοι επιμένουμε στην αποφυγή των αναψυκτικών, τόσο για τη μείωση της προσλαμβανόμενης ζάχαρης όσο και για τη χαμηλή θρεπτική αξία τους. Η αποφυγή τους συνεπάγεται και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Ακόμη και η αντικατάσταση ενός αναψυκτικού με σπιτικό φρεσκοστυμμένο χυμό ή φρούτο συμφέρει, καθώς με τα χρήματα που θα αγοράζαμε 1,5 λίτρο αναψυκτικού μπορούμε να αγοράσουμε τουλάχιστον 1 κιλό φρέσκα φρούτα. Τέλος, το κόστος σχεδόν μηδενίζεται αν αντικαταστήσουμε το αναψυκτικό με νερό, το οποίο τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας!
  • Περιορισμός των γλυκών. Στο πλαίσιο μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης αποφεύγουμε τρόφιμα όπως το παγωτό, η σοκολάτα και τα υπόλοιπα γλυκά. Αναλογιστείτε ότι όσο στοιχίζει μία σοκολάτα 100 γρ. ή μία ατομική συσκευασία παγωτού στοιχίζει και ένα τσαμπί με 5-6 μπανάνες.
  • Όσον αφορά τα ολικής άλεσης προϊόντα (ψωμί, ζυμαρικά, παξιμάδια), μπορεί να έχουν υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα αντίστοιχα «λευκά», ωστόσο σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής οι ποσότητες είναι μετρημένες, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, ένα άτομο εκτός προγράμματος διατροφής μπορεί με 1 πακέτο ζυμαρικά (500 γρ.) να ετοιμάσει 2-3 μερίδες φαγητό, ενώ σε ένα πρόγραμμα διατροφής 1 πακέτο ζυμαρικά θα δώσει 4-5 μερίδες φαγητό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την ποσότητα του ψωμιού που καταναλώνει ένα άτομο σε πρόγραμμα διατροφής σε σχέση με κάποιον που δεν υπολογίζει την ποσότητα ψωμιού που καταναλώνει.
  • Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή, με τα αποδεδειγμένα οφέλη της για την καρδιαγγειακή υγεία, είναι ταυτόχρονα και οικονομική! Τα όσπρια και λαδερά, που διαθέτουμε στη χώρα μας σε αφθονία και τόσο καλή ποιότητα, συστήνεται να τα καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το κόκκινο κρέας –σαφώς πιο ακριβό– μόλις 1 φορά την εβδομάδα. Όσον αφορά το ψάρι, η τιμή του δρα αποτρεπτικά για πολλούς από εμάς στο να το μαγειρεύουμε 2 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της σαρδέλας και του γαύρου, ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά και συνάμα πιο προσιτής τιμής. Επίσης, μπορούμε να μετριάσουμε το κόστος επιλέγοντας κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν υστερούν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τα φρέσκα.

Στη χρονική περίοδο που διανύουμε, επιβάλλεται να φροντίσουμε τόσο την υγεία μας όσο και τα οικονομικά μας περισσότερο από ποτέ. Φαίνεται, λοιπόν, πως με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητά μας καταφέρνουμε και τα δύο. Αρκεί να το αποφασίσουμε!