STUDIOLAV: Το ελληνικό σχεδιαστικό δίδυμο επενδύει στο συναίσθημα - Free Sunday
STUDIOLAV: Το ελληνικό σχεδιαστικό δίδυμο επενδύει στο συναίσθημα

STUDIOLAV: Το ελληνικό σχεδιαστικό δίδυμο επενδύει στο συναίσθημα

Το 2015 σχεδίασαν το trend των Κυκλάδων (και όχι μόνο), μετατρέποντας ένα εμβληματικό αντικείμενο της ελληνικής καθημερινής ζωής, τον μεταλλικό τενεκέ για τη φέτα Άτλας, σε μια ευφάνταστη shopping bag, την Atlas Shopper, που όλοι ήθελαν να αποκτήσουν. Έκτοτε, το σχεδιαστικό δίδυμο STUDIOLAV (ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή), με βάση του το Λονδίνο, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τις εμπνεύσεις και την αισθητική του. Δημιουργούν αντικείμενα-φετίχ για το σπίτι και αναδιαμορφώνουν εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να αφηγηθούν τελικά μια προσωπική ιστορία.

Μιλήστε μας για το STUDIOLAV.

Πίσω από το STUDIOLAV βρίσκονται ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή και το όνομα ουσιαστικά προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων μας, Loukas And Vasso, το οποίο θεωρήσαμε ότι είχε και μια ενδιαφέρουσα σημειολογική προσέγγιση. Γνωριστήκαμε στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου το 2010 και το 2011 αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί.

Αν και έχουμε διαφορετικά δημιουργικά background, η κοινή μας αισθητική και προσέγγιση στον σχεδιασμό ήταν ο βασικός λόγος που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια κοινή δημιουργική πορεία.

H αφηγηματικότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δουλειάς μας, που συχνά επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπου, αντικειμένου και του χώρου που τους περιβάλλει. Αντλούμε έμπνευση τόσο από την παράδοση όσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

1 min

2 min

Το Central Working είναι ένας από τους πιο πρωτοπόρους και γρήγορα εξελισσόμενους co-working χώρους στην Αγγλία. Ο Λουκάς και η Βάσω ανέλαβαν το design εμπνεόμενοι από τη βικτωριανή εποχή, δίνοντας συνέχεια στο δημιουργικό όραμα των αρχιτεκτόνων του κτιρίου Kinnersley Kent Design, με μια επιλογή από έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα και ευφάνταστες ειδικές κατασκευές

Ασχολείστε με τη δημιουργία αντικειμένων και το interior design. Τι από τα δύο προτιμάτε;

Θεωρούμε και τα δύο το ίδιο σημαντικά. Είτε σχεδιάζουμε ένα αντικείμενο είτε έναν χώρο, είναι πολύ σημαντικό για μας μέσα από αυτό να δημιουργήσουμε γέφυρες δημιουργικής επικοινωνίας με όποιον το χρησιμοποιεί. Στον σχεδιασμό ενός αντικειμένου, λόγω κλίμακας, η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντική. Την ίδια προσοχή δίνουμε και όταν σχεδιάζουμε έναν χώρο, διότι πιστεύουμε ότι οι λεπτομέρειες είναι αυτές που μπορούν να τον αναδείξουν. Αντίστοιχα, όταν σχεδιάζουμε ένα αντικείμενο, πάντα σκεφτόμαστε πώς μπορεί να «στέκεται» εντός ενός χώρου. Το portfolio της δουλειάς μας είναι αρκετά ευρύ, και αυτό γιατί είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες δημιουργικές προκλήσεις και projects με όραμα.

10 min

Με έμπνευση από τους αρχαιοελληνικούς αμφορείς το κεραμικό βάζο Terra Auris.

Υπάρχουν δύσκολοι πελάτες; Πόσο ελεύθερος τελικά είναι ένας interior designer;

Δεν είναι τόσο θέμα δύσκολων πελατών όσο ενός απαιτητικού design brief. Θεωρούμε ότι όταν σκέφτεσαι ότι ένας πελάτης μπορεί να είναι δύσκολος τα πράγματα μπορεί να γίνουν προσωπικά, ενώ ένα απαιτητικό brief ως σχεδιαστές μπορούμε να το επιλύσουμε. Άλλωστε αυτό είναι και μία από τις πιο βασικές δεξιότητες ενός σχεδιαστή.

4 min

Σε ένα loft στο Μανχάταν συνδυάζεται το μίνιμαλ ύφος με τη λειτουργικότητα. Περιμετρικά του σαλονιού έχουν δημιουργηθεί μικροί αυτούσιοι χώροι. Τα προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα συντελούν στη δημιουργία «ζεστών γωνιών» στο σπίτι, ενώ, αν είναι απαραίτητο, μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν σε καθιστικά για περισσότερα άτομα.

Είναι η αισθητική ηθική;

Δεν είμαστε σίγουροι αν θα τοποθετούσαμε την αισθητική στα πλαίσια της ηθικής. Είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι φιλόσοφοι το έχουν αναλύσει ήδη πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα το κάναμε εμείς. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η αισθητική μπορεί να χαρακτηρίζεται από το προσωπικό στοιχείο, αλλά αυτό δεν την κάνει απαραίτητα υποκειμενική. Η αισθητική είναι αναλογία, αρμονία και σύνθεση, και η σύνθεση είναι γεωμετρία… και τα μαθηματικά δεν λένε ποτέ ψέματα.

Το δικό σας διαμέρισμα, το δικό σας σπίτι, σε τι ύφος κινείται; H Zaha Hadid είχε πει κάποτε στον «Guardian» «ούτε καν διανοούμαι να μένω σε ένα σπίτι που έχω φτιάξει εγώ και να είμαι αναγκασμένη να βλέπω κάθε μέρα τα λάθη μου».

Δεν το ξέραμε αυτό για τη Zaha Hadid και νομίζω μερικώς ταυτιστήκαμε. Τα σπίτια μας τελικά συνειδητοποιούμε ότι τα αφήνουμε πάντα τελευταία. Μάλλον θα πρέπει να μας προσλάβουμε κάποιον άλλον.

6 min

7 min

Ακόμη και το λογότυπο-θυρεός συμπληρώνει υποδειγματικά την ταυτότητα του κομμωτηρίου Flat 20. Λιτές γραμμές συνδυάζονται με ευφάνταστες σχεδιαστικές λεπτομέρειες: μια παλιά συλλογή εργαλείων κομμωτικής, έναν τοίχο με καδράκια της γιαγιάς, καρέκλες που παραπέμπουν σε Cadillac των ’50s και ένα ψυγείο σε ρόλο νιπτήρα.

Ποιο έργο τέχνης θα θέλατε να έχετε στην ιδιοκτησία σας;

Λ.Α.: Οποιοδήποτε του Anish Kapoor.

B.Α.: Οποιοδήποτε του Elafur Eliasson.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;

Οι μνήμες και οι εμπειρίες επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη σχεδιαστική μας σκέψη. Επίσης, συχνά αντλούμε έμπνευση τόσο από την παράδοση όσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή των μοτίβων, αλλά και των χρωμάτων.

3 min

Η τσάντα Atlas Shopper μάς υπενθυμίζει πως ένα παραδοσιακό προϊόν μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό αξεσουάρ-φετίχ όταν το συνδυάσεις με μια καλή ιδέα. Δεν είναι τίποτε άλλο από τον κλασικό καλτ τενεκέ αποθήκευσης λαδιού και φέτας της εποχής των παππούδων μας που με την προσθήκη δερμάτινων λουριών μετατράπηκε σε σύγχρονο αντικείμενο της καθημερινότητάς μας!

Από τα αντικείμενα που κατασκευάζετε, ποιο είναι το αγαπημένο σας; Από πού μπορεί κάποιος να αγοράσει κάποια από τις δημιουργίες σας;

Όλες μας οι δουλειές κρύβουν και μια μικρή ιστορία με την οποία συνδεόμαστε. Αν ξεχωρίζαμε κάποιες ως τις πιο σημαντικές, αυτές θα ήταν σίγουρα η καρέκλα K1, με την οποία υπήρξαμε φιναλίστ για το ΒΙΟ23 Design Biennial Award, Ljubljana, στην κατηγορία «Back to Crafts», το 2012. Επίσης, η συλλογή από τα τραπέζια Ombro, τα οποία επελέγησαν για το Royal Academy Summer Exhibition στο Λονδίνο.

Κάποια από τα αντικείμενα που έχουμε σχεδιάσει μπορείτε να τα βρείτε στο Μουσείο Μπενάκη και σε επιλεγμένα καταστήματα design στην Ελλάδα.

8 min

Με την Κ1 το σχεδιαστικό ντουέτο του STUDIOLAV αναπολεί την ξεχασμένη παραδοσιακή αισθητική και δεξιοτεχνία. Η καρέκλα Κ1 παίζει με την αντίληψη των υλικών χρησιμοποιώντας μαλλί merino για το κάθισμα, επιτυγχάνοντας σταθερότητα, ακαμψία και δομή με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών πλεξίματος.

Ποια ελληνική συνήθεια σας λείπει από τη ζωή στο Λονδίνο;

Μια βόλτα για περπάτημα στην παραλία και η δυνατότητα να νιώθεις τον ζεστό ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι.

Untitled design min

photo:  Irene Solere

INFO

http://www.studiolav.com/work/

https://www.facebook.com/STUDIOLAV/

https://www.instagram.com/studiolav/