Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου: «Είμαστε και γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» - Free Sunday
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου: «Είμαστε και γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε»

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου: «Είμαστε και γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε»

Το νέο εγχειρίδιο εξέλιξης, επιτυχίας κι ευτυχίας της Δρ. Νάνσυς Μαλλέρου, «Εσωκεντρισμός: Πώς να ζήσεις αναπολογητικά σε έναν κόσμο γεμάτο ενοχές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Τι είναι όμως ο εσωκεντρισμός και τι σημαίνει πρακτικά να ζεις αναπολογητικά;

Ποια ανάγκη σάς οδήγησε στη δημιουργία του όρου «εσωκεντρισμός» και τι σημαίνει ακριβώς;

Ο εσωκεντρισμός είναι μια λέξη που εφηύρα για να εκφράσω την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού. Ένιωθα ότι η απουσία της μας οδηγούσε σε ένα ενοχικό σύνδρομο κάθε φορά που κάποιος αφιέρωνε χρόνο κι ενέργεια στον εαυτό του. Κι όμως, είναι ο τρόπος να ανακαλύψουμε τον αυθεντικό, μοναδικό εαυτό μας και να διεκδικήσουμε χώρο γι’ αυτή την αλήθεια, χωρίς να πρέπει να απολογηθούμε σε κανέναν γι’ αυτή: αναπολογητικά.

Ο εσωκεντρισμός σε καλεί να επιστρέψεις στον πυρήνα της ύπαρξής σου, εκεί όπου υπάρχουν µόνο η αγάπη, η σοφία και η δύναμη για εξέλιξη. Να ζήσεις χωρίς ενοχή, ακούγοντας και αγαπώντας ουσιαστικά τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Να τολμήσεις να επιστρέψεις στην πηγή σου, να αφυπνιστείς και να γίνεις όλα όσα μπορείς να γίνεις. Να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ο ηγέτης της ζωής σου!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ min

Πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμος αυτός ο όρος και πώς τον εφαρμόζουμε πρακτικά σε κάθε πτυχή της ζωής μας;

Η φροντίδα του εαυτού μας σε όλα τα επίπεδα, το να είμαστε καλά, είναι κάτι που δεν το κλέβουμε από άλλους. Είναι σαν τον αέρα ή την αγάπη. Όση και να δώσεις στον εαυτό σου, υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, όσο κι αν αναπνέεις, υπάρχει αρκετός αέρας για όλους. Για αυτό, αντί να απολογείσαι που θέλεις να σε προστατεύσεις και να σε εξελίξεις, απλά επέλεξε να δράσεις προς τη δημιουργία της ζωής που επιθυμείς.

Πρακτικά, χρειάζεται να επιλέξουμε τις πεποιθήσεις που καθορίζουν την καθημερινότητά μας έτσι ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προκλήσεις. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων πεποιθήσεων που ενδυναμώνουν τον εαυτό μας και μας θωρακίζουν απέναντι σε συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ευρύτερα περιβάλλοντα που να παρέχουν ασφάλεια, ηρεμία και ψυχική υγεία.

Γιατί έχουμε μια έφεση να λειτουργούμε με ενοχές;

Ο τρόπος που ζούμε μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες μάς οδηγεί σε υποχωρήσεις και μας αναγκάζει να περιορίζουμε σε έντονο βαθμό τον εαυτό μας. Προς όφελος του «ανήκειν», ξεχνάμε ή φοβόμαστε να εκφράσουμε την αυθεντικότητά μας και δεν «ακούσουμε» τις ανάγκες μας. Έτσι δημιουργούμε ενοχές που κατακλύζουν το μυαλό μας και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Όταν γεννιόμαστε δεν έχουμε ενοχές, απλά εκφράζουμε τις ανάγκες μας αφιλτράριστα, στην πορεία προκύπτουν περιορισμοί και πεποιθήσεις που αποτελούν τη βάση των ενοχών.

Για να κατανοήσουμε πόσο μας επηρεάζουν οι ενοχές μας, μπορούμε να σκεφτούμε πώς προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας με κριτήριο την αποδοχή και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των γύρω μας.

Πώς διαχειριζόμαστε μια αποτυχία, επιστρατεύοντας τις αρχές της εσωκεντρισμού;

 

Μία αποτυχία τη διαχειριζόμαστε ως ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία, κάθε επιτυχία περιλαμβάνει προηγούμενες αποτυχίες και ενισχύεται περνώντας μέσα από αυτές. Σύμφωνα με τον εσωκεντρισμό, λειτουργούμε με άξονα τις βαθύτερες ανάγκες μας και αποδεχόμαστε όσα είμαστε και όσα έχουμε καταφέρει για να ενισχύουμε σε κάθε βήμα την ανθεκτικότητά μας και να συγκεντρώνουμε τα εφόδια που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη φάση της αποτυχίας που είναι η επιτυχία!

Τελικά, είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε; Οι θετικές σκέψεις οδηγούν πάντα σε… ξέφωτα;

 

Ναι! Με βεβαιότητα είμαστε και γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, γιατί τελικά αυτή η οικεία σκέψη γίνεται πεποίθηση και πράξη. Για αρχή, βοηθάει να παρατηρήσουμε τι έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τι θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας! Ποιοι θέλουμε να είμαστε. Μετά να επιλέγουμε καθημερινά και συνειδητά σκέψεις που μας πάνε εκεί που θέλουμε. Αυτές είναι οι θετικές σκέψεις. Με μια διαφοροποίηση από την τοξική θετικότητα. Σκεφτείτε ότι χάνετε μια σχέση ή έναν άνθρωπο ή μια δουλειά που σας άρεσε. Η ενοχική σκέψη είναι «Ε βέβαια, δεν μου άξιζε, δεν ήμουν αρκετά καλή/ικανός κ.λπ». Η τοξική θετική σκέψη είναι «Είμαι χαρούμενη, όλα είναι καλά…». Η εσωκεντρική θετική σκέψη θα ήταν «Μια τέτοια στιγμή διαπλάθει τον χαρακτήρα μου. Ξέρω ότι μπορώ να γίνω όλα όσα θέλω»

Έχετε πει ότι «κάθε βήμα μπροστά απαιτεί να αφήσουμε κάτι οικείο πίσω». Μας θρέφουν ορισμένες φορές οι ενοχές μας; Είναι η ζώνη ασφάλειάς μας και ας μας πνίγουν;

 

Κάποιες ενοχές είναι τόσο βαθιά φυτεμένες μέσα μας, που δύσκολα τις εντοπίζουμε και τις αντιμετωπίζουμε. Γίνονται αυτό που θεωρούμε φυσιολογικό. Και κάποιες από αυτές μας σπρώχνουν μπροστά. Υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι έκαναν λαμπρή καριέρα προκειμένου να μην απογοητεύσουν κάποιον γονιό. Προσωπικά έχω υπάρξει καλή με τις ενοχές. Αντιλήφθηκα νωρίς ότι ή αυτές θα καθορίσουν εμένα ή εγώ αυτές. Πλήρωσα το τίμημα. (Υπάρχει πάντα ένα τίμημα.) Και μετά αποφάσισα να επιλέξω το δεύτερο. Όμως έχω ζήσει πέντε ζωές μέχρι σήμερα. Και τις χάρηκα όλες. Δεν ντράπηκα ποτέ για εμένα, δεν μπήκα σε κανενός το «κουτί», όσο κι αν άλλοι προσπάθησαν να μου το επιβάλλουν. Αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να αρέσω σε όλους κι ότι ο μόνος άνθρωπος που θέλω να εντυπωσιάσω είμαι εγώ. Ακόμα κι αν αυτό έκανε την πορεία μοναχική κάποιες φορές. Ποτέ όμως δεν με πρόδωσε.

 

Πόσο σημαντικό είναι το «me time», ο χρόνος για τον εαυτό μας, και πόσο εφικτό να επιτευχθεί σε μια ιδιαίτερα απαιτητική καθημερινότητα;

 

To «me time» είναι μία πολύτιμη επένδυση και αποτελεί βασικό στάδιο του εσωκεντρισμού, καθώς, για να γνωρίσεις τον εαυτό σου, χρειάζεται να του αφιερώσεις χρόνο. Καθημερινά οφείλουμε να αφιερώνουμε χρόνο για συζήτηση με τον εαυτό μας. Είναι η πιο σημαντική συζήτηση που θα κάνουμε ποτέ, γιατί θα έχει τον πιο εντυπωσιακό αντίκτυπο στη ζωή μας.

«Me time» δεν είναι (μόνο) η γυμναστική, το μανικιούρ και το αφρόλουτρο. Είναι κυρίως αυτή η κουβέντα που ένας εσωκεντριστής κάνει σχεδόν καθημερινά με τον εαυτό του ερωτήσεις, όπως:

  • Τι ονειρεύομαι για μένα;
  • Αυτή η σκέψη/απόφαση με πηγαίνει εκεί που θέλω εγώ;
  • Αυτή η σχέση /δουλειά/συνθήκη με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο;
  • Ποιος άνθρωπος θέλω να είμαι;

 

Έχετε ιδρύσει το Nama Tribe, την ψηφιακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει ομοϊδεάτες από όλο τον κόσμο, με την προϋπόθεση να μιλούν ελληνικά. Ποια είναι τα μεγαλύτερα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η «φυλή» και κατ’ επέκταση ο σύγχρονος άνθρωπος σήμερα;

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που μας οδήγησαν στη δημιουργία του Nama Tribe, είναι η έντονη μοναξιά, ανασφάλεια και στρες που βιώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων που δυσκολεύουν συνεχώς είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει συνολικά την υγεία και αυξάνει την πιθανότητα θνησιμότητας κατά 26%. Ένα γεγονός που βοηθάει να βρούμε τη δύναμή μας και νέα ώθηση στη ζωή είναι η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη και η αλληλοϋποστήριξη. Επιπλέον, η συμμετοχή σε μια κοινότητα ομοϊδεατών με κοινούς στόχους και ιδεώδη μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε πρακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο – από ιδέες, συμβουλές και χρήσιμες τεχνικές, μέχρι παρότρυνση, εμψύχωση και συμπαράσταση. Έτσι, το Nama Tribe, η βραβευμένη συνδρομητική πλατφόρμα, προσφέρει με πολύ χαμηλό κόστος αυτή την επαφή, επιστημονική καθοδήγηση και ενδυνάμωση.

Τι θα λέγατε στον νεότερο εαυτό σας για τον εσωκεντρισμό και τη στάση ζωής που έχετε τις τελευταίες δεκαετίες;

 

Θα ήταν αδύνατο να έχω φτάσει σε αυτήν τη στάση ζωής αν δεν είχα ακολουθήσει την πορεία που είχα, αν δεν είχα δοκιμάσει τα όριά μου, ώστε να ανακαλύψω τι τελικά έχει αξία για μένα και πώς γίνεσαι ο καλύτερος εαυτός σου. Μία διαδικασία που δεν σταματά φυσικά. Θα έλεγα λοιπόν μπράβο στο νεότερο εαυτό μου για τις επιλογές του, γιατί με οδήγησαν εδώ που είμαι σήμερα. Και θα του έλεγα να μην ανησυχεί. Οι επιτυχίες, οι χαρές, οι αποτυχίες, οι φιλίες, οι έρωτες… δεν τελειώνουν στα 50! Ίσα ίσα…