Εσύ έχεις στόχους για το 2023; - Free Sunday
Εσύ έχεις στόχους για το 2023;

Εσύ έχεις στόχους για το 2023;

Η Dr Νάνσυ Μαλλέρου δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωματικής ευεξίας, είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας του best seller «Καλύτερα Γίνεται», ενώ η εκπομπή της «Καλύτερα Γίνεται» στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 8.000.000 θεάσεις. Το 2021, από κοινού µε τη Μαλού Λαρσινού, ίδρυσε το Nama Tribe, την πρώτη ελληνική συνδροµητική πλατφόρµα Coaching & Wellbeing, µε παρουσία σε 19 χώρες του κόσµου, που τιµήθηκε µε το βραβείο «Wellbeing Expert of the Year». Λίγο πριν καλωσορίσουμε το 2023 θέτει τους στόχους της νέας χρονιάς.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μάς έρχεται η διάθεση να βάλουμε στόχους έτσι ώστε η νέα χρονιά να είναι «διαφορετική» ή «καλύτερη». Θα ήθελα, πριν μιλήσουμε για στοχοθεσία, να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας το εξής: «Κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε». Μπορεί εκ των υστέρων να νιώθετε ότι δεν τα καταφέρατε καλά, όμως το σίγουρο είναι ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε δεδομένων των συνθηκών – εσωτερικών κι εξωτερικών.

Είμαι πολύ υπέρ της στοχοθεσίας, εφόσον οι στόχοι προκύπτουν κι εκπληρώνουν εσωτερικές ανάγκες και αξίες μας. Γι’ αυτό και μια βασική ερώτηση που χρειάζεται να απαντήσετε είναι:

 

  • Ποιον θα ικανοποιήσουν πρωτίστως οι στόχοι μου, αν επιτευχθούν;

Αν το πρώτο που σκέφτεστε ΔΕΝ είναι ο εαυτός σας, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Οι στόχοι είναι ατομική δουλειά και πρέπει να απαντάνε σε ένα δικό μας εσωτερικό «γιατί». Στη συνέχεια, βεβαίως και ενισχύονται εφόσον δίνουν χαρά ή ασφάλεια στους ανθρώπους που αγαπάτε και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η δεύτερη σημαντική ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσετε σχετίζεται με το «γιατί».

 

  • Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος για εσάς; Ποιες αξίες σας εκπληρώνει;

Αν για παράδειγμα ο στόχος είναι να βγάλετε χρήματα, γιατί είναι σημαντικό αυτό; Ποια προσωπική σας αξία κρύβεται πίσω του; Ασφάλεια, συνεισφορά, εξέλιξη, απόλαυση, ψυχική ηρεμία…;

Έχοντας απαντήσει σε αυτές τις 2 βασικές ερωτήσεις μπορείτε να:

  • Προχωρήσετε στην αποτύπωση του στόχου σας ώστε να είναι συγκεκριμένος και μετρήσιμος.

Στόχοι όπως: Να έχω περισσότερη ηρεμία, να χάσω κιλά, να είμαι πιο αποδοτικός κ.λπ., είναι εντελώς αφηρημένοι και άρα θα εγκαταλειφθούν με την πρώτη δυσκολία, την καθημερινή ρουτίνα ή τις τρέχουσες ανάγκες. Αν ένας στόχος είναι απτός (π.χ. χρήματα, κιλά, ένα πτυχίο, μια συγκεκριμένη δουλειά κ.λπ.), τότε ποσοτικοποιήστε τον και βάλτε μια ημερομηνία επίτευξης. Για παράδειγμα:

Απτός στόχος: Αύξηση του εισοδήματός μου κατά 20% σε 6 μήνες. Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος και μετρήσιμος στόχος. Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε την επίτευξή του (βλ. παρακάτω) και να παρακολουθήσετε την εξέλιξή του.

Αν ο στόχος σας δεν είναι απτός, θα σας βοηθήσουν να τον κάνετε μετρήσιμο τα παρακάτω βήματα.

Παράδειγμα: Θέλω να έχω περισσότερη ψυχική ηρεμία:

Βήμα 1: Από το 1 (χαμηλότερο) ως το 10 (ιδανικό), αξιολόγησε το πού βρίσκεσαι τώρα (π.χ. 3).
Βήμα 2: Περιέγραψέ το (όντας στο 3: πώς νιώθεις, πώς επηρεάζονται η ημέρα σου, η σωματική σου υγεία, οι σχέσεις σου, η εργασία σου, ο ύπνος σου κλπ.).
Βήμα 3: Από το 1 (χαμηλότερο) ως το 10 (ιδανικό), πού θέλεις να πας (π.χ. 6).
Βήμα 4: Πώς θα ξέρεις ότι έφτασες; Ποιες θα είναι οι συνθήκες; Πώς θα νιώθεις; Πώς θα είναι η καθημερινότητά σου, η υγεία σου, οι σχέσεις σου κ.λπ.

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να συγκεκριμενοποιήσεις ακόμα και τους άυλους στόχους σου.

Για να καταγραφεί μέσα μας κάτι ως στόχος, πρέπει να είναι συνδεδεμένος με ένα πλάνο δράσης. Αλλιώς είναι απλώς ευσεβής πόθος που δύσκολα θα επιτευχθεί. Γι’ αυτό, το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να:

  • Σχεδιάστε ένα πλάνο επίτευξης του στόχου.

Ο σχεδιασμός ενός στόχου είναι σαν το «business plan» μιας επιχείρησης. Πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Μικρότερους υποστόχους για το τρίμηνο, το μήνα, την εβδομάδα.

β) Δράσεις/ενέργειες (ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες) για να επιτευχθούν τα παραπάνω.

γ) Πόρους που θα χρειαστείτε (χρόνο, χρήματα, ανθρώπους, συνήθειες, ενέργεια κ.λπ.) και από πού θα προκύψουν: δηλαδή τι θα θυσιάσεις, αντικαταστάσεις, εξαλείψεις ή προσθέσεις.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, θα έχετε πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να μείνετε πιστοί στους στόχους σας και να τους επιτύχετε! Βάζοντας στόχους, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τα εμπόδια, εσωτερικά κι εξωτερικά, που θα συναντήσουμε (κόπωση, ασθένεια, εξωτερικές αλλαγές κ.λπ.). Αν/Όταν αυτά προκύψουν (το απεύχομαι για όλους!), αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να έχετε ήδη κάνει το παρακάτω:

  • Καταγράψτε τα εφόδια που ήδη έχετε στη ζωή σας.

Θυμηθείτε τι έχετε καταφέρει, τις νίκες σας, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα χαρίσματά σας, τους ανθρώπους που είναι δίπλα σας και μπορούν να σας συμβουλέψουν, να σας στηρίξουν ή να σας συνδράμουν. Σε αυτά μπορείτε να ανατρέξετε κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένος ή αποκαρδιωμένος.

Κι επειδή είναι φυσιολογικό να ξεχαστούμε καλό είναι να:

  • Τοποθετήστε τον στόχο σας κάπου που να τον βλέπετε διαρκώς.

Στον καθρέφτη του μπάνιου σας, στο ψυγείο σας, στην οθόνη του κινητού σας.

Θυμηθείτε ότι κάθε 1-2 μήνες είναι απαραίτητο να επανα-επισκέπτεστε τους στόχους σας α) για να μην ξεχνιέστε, β) για να βεβαιώνεστε ότι ισχύουν ακόμη, γ) για να παρακολουθείτε την εξέλιξή σας και δ) για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές/προσαρμογές στο πλάνο δράσης σας.

Καλή χρονιά και καλή επιτυχία!