Πώς να μετατρέψεις το άγχος σου σε δημιουργικότητα σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ - Free Sunday
Πώς να μετατρέψεις το άγχος σου σε δημιουργικότητα σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Πώς να μετατρέψεις το άγχος σου σε δημιουργικότητα σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Όλοι γνωρίζουμε πως το άγχος είναι κακό για εμάς, και δημιουργεί προβλήματα στην υγεία αλλά και στη δημιουργικότητα μας. 

Κι ενώ υπάρχουν τρόποι να το μειώσεις πολλές φορές είναι αναπόφευκτο με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ ισχυρίζονται πως υπάρχουν τρόποι να το μετατρέψουμε σε σύμμαχο δημιουργικότητας.

Αρκεί να αναρωτηθεί ο κάθε ένας από εμάς ποια ήταν η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής του και σε πόσο ανεπτυγμένα ήταν τα επίπεδα στρες εκείνη την εποχή. Οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως χτύπαγε κόκκινο, πράγμα πολύ φυσιολογικό. Άγχος και δημιουργικότητα προχωρούν χέρι χέρι. 

Να πώς να το μετατρέψεις, όμως, στον καλύτερο σου φίλο κι όχι σε αιτία για ιατρική παρακολούθηση. 

Αναγνώριση

Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσετε πως είστε αγχώδης τύπος. Ακούγεται απλό, αλλά είναι πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που ισχυρίζονται πως δεν αγχώνονται εύκολα ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Απόφαση

Κι, όμως, είναι απόφαση το πώς θα διαχειριστείς το άγχος σου. Θα το δεις σαν σύμμαχο ή σαν εφιάλτη; Εσύ αποφασίζεις.

Χρησιμοποίησε το

Το άγχος δεν είναι «σχεδιασμένο» για να μας σκοτώσει. Για την ακρίβεια την εποχή των σπηλαίων ήταν αυτό που μας διατήρησε ως είδος. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αντίστοιχα στον μοντέρνο τρόπο ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε. Οι ορμόνες του στρες απελευθερώνουν χημεία στο σώμα μας που ξαναχτίζουν κελιά και πρωτεΐνες που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού. 

Βάλε στόχους

Όλα δεν θα γίνουν και τίποτα δεν είναι τέλειο. Αυτός ο κανόνας μπορεί να ηρεμήσει το άγχος σας. Όση προσπάθεια και αν καταβάλετε πάντα θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και νέα προβλήματα που θα σας ταράζουν. Μην το επιτρέπετε. Μη δίνετε σημασία σε αυτές τις παραμέτρους, αλλά στους στόχους που έχετε εξ αρχής θέσει. 

Αθλήσου

Η σωματική άσκηση λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, πέρα από τα προφανή σωματικά οφέλη. Βρείτε χρόνο για την αγαπημένη σας άσκηση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, τρέξιμο.