Τι λέει και τι εννοεί μια γυναίκα - Free Sunday
Τι λέει και τι εννοεί μια γυναίκα

Τι λέει και τι εννοεί μια γυναίκα

«Οι γυναίκες δεν λένε κατευθείαν αυτό που έχουν στο μυαλό τους». Είναι από τα κλισέ που υπάρχουν επειδή βολεύουν τους άντρες ή μια «επώδυνη» πραγματικότητα; 

Χωρίς καμία αμφιβολία οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν ευθέως, να διατυπώσουν ακριβώς αυτό που έχουν στο μυαλό τους, με την ίδια ικανότητα που μπορούν οι άντρες. Γιατί τότε συνηθίζουμε να ισχυριζόμαστε το αντίθετο; Μήπως επειδή έτσι βολεύει τους άντρες ώστε μόνιμα να έχουν μια δικαιολογία;

Υπάρχει ένα δυνατό ποσοστό πιθανοτήτων στο προηγούμενο σενάριο, όπως υπάρχει και μια ισχυρή δόση αλήθειας στο γεγονός πως πράγματι η γυναίκα αποφεύγει την ευθεία γραμμή έκφρασης της. Πολλοί ισχυρίζονται πως αυτό έχει με την κοινωνική ανατροφή της γυναίκας που εδώ και αιώνες μεγαλώνει με τη νουθεσία του πως θα είναι ευχάριστη όταν μιλάει, π.χ «δεν μιλάνε έτσι οι γυναίκες», «δεν είναι κουβέντες αυτές από γυναίκα», κλπ.

Ως γνωστόν η αλήθεια πονάει και φαίνεται πως η γυναίκα, είτε λόγω κοινωνικής ανατροφής, είτε χρωμοσωμάτων προτιμά την ήπια προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Είμαι σε σχέση»

Η γυναίκα είναι πρακτικός άνθρωπος. Γνωρίζει πως ο αποδοτικότερος και ευγενικότερος, να το τονίσουμε αυτό, τρόπος να απορρίψεις έναν άντρα είναι αποκαλύπτοντας έναν άλλον που προϋπάρχει. Αλήθεια ψέμα, λίγη σημασία έχει. Άλλωστε έχει αποδειχτεί πως οι περισσότεροι άντρες δύσκολα αντιμετωπίζουν την απόρριψη ως μια πλευρά της ζωής. Επιμένουν μέχρι να πετύχουν. Εκτός κι αν υπάρχει άλλος.

«Θέλω να μείνουμε φίλοι»

Ο Μπίλι Κρίσταλ, ως Χάρι, στην χαρακτηριστική ταινία των 90’s, «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» ισχυριζόταν πως πραγματική φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί ο άντρας πάντα θα αναρωτιέται πως εκείνη θα είναι στο κρεβάτι. Η Σάλι είχε αντίθετη άποψη, για χρόνια στη ζωή τους φαινόταν να έχει δίκιο, μέχρι που τελικά βρέθηκαν στο  ίδιο κρεβάτι δικαιώνοντας τον Χάρι. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες όταν για να απορρίψουν έναν άντρα χρησιμοποιούν το «θέλω να μείνουμε φίλοι» δεν είναι απαραίτητα μια δικαιολογία, όσο ανόητο κι αν ακούγεται. Πολλές γυναίκες και πολλές άντρες δημιουργούν ετεροφυλόφιλες φιλικές σχέσεις που έχουν μάλιστα ισχυρά θεμέλια, εκτός από την αιώνια δίψα να αποκρυπτογραφήσουν το αντίθετο φύλο μέσα από τον φίλο τους. 

Ο ψεύτικος οργασμός

Μια από τις πιο αγωνιώδεις απορίες ενός άντρας έχει να κάνει με τη σεξουαλική κορύφωση της γυναίκας. Κυρίως, γιατί να μπει στη διαδικασία να προσποιηθεί για κάτι τόσο σημαντικό. Δεν καθοδηγεί, με αυτόν τον τρόπο, λανθασμένα τον ερωτικό της παρτενέρ υποθηκεύοντας, ενδεχομένως τη σεξουαλική της απόλαυση; Η συγγραφέας Σάρλοτ Σέιν συμφωνεί με τα παραπάνω, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της, φαίνεται πως έστω για μια φορά στη ζωή της κάθε γυναίκα έχει προσποιηθεί οργασμό. Ο λόγος διαφέρει από την κακόβουλη υπόθεση που έχουν οι άντρες στο μυαλό τους κι έχει να κάνει με τους καλούς τρόπους. Μια γυναίκα μπαίνει στη διαδικασία να υποκριθεί οργασμό προσπαθώντας να επιβραβεύσει τον περιποιητικό εραστή της ή έστω εκείνον ενώ προσπαθεί δεν τα καταφέρνει. 

«Δεν έχω κάτι»

Έχει μούτρα, αποφεύγει να κοιτάξει στα μάτια, μιλάει ελάχιστα. Είναι φανερό πως με κάτι είναι ενοχλημένη, ωστόσο, δεν μπαίνει στη διαδικασία να το εξηγήσει στον σύντροφό της όσες φορές κι αν εκείνος ρωτήσει «τι έχεις;». Δεν είναι νάζι, δεν κοριτσίστικη ιδιοτροπία, δεν είναι τακτική ή στρατηγική. Είναι μια κουρασμένη γυναίκα που έχει βαρεθεί να τονίζει το αυτονόητο. Τι τής απομένει; Τα μούτρα. 

«Έχω πονοκέφαλο»

Δεν υπάρχει εραστής, φίλος ή σύζυγος που δεν έχει ακούσει έστω για μια φορά τη δημοφιλέστερη δικαιολογία για να μην κάνει μια γυναίκα σεξ. Η αλήθεια είναι προφανώς πως απλά δεν θέλει. Γιατί, τότε, δεν το λέει. Και πάλι ενοχικά σύνδρομα, κατάλοιπα παλαιότερων γενεών, είναι η αιτία. Η γυναίκα θέλει να σερβίρει την απόρριψη ευγενικά, ώστε να πληγώσει όσο γίνεται λιγότερο τον άλλο. Το «έχω πονοκέφαλο» είναι σαφώς ηπιότερο από το «δεν θέλω ούτε να με αγγίξεις σήμερα», δεν βρίσκετε;