Δέκα χρόνια iPhone (video) - Free Sunday
Δέκα χρόνια iPhone (video)

Δέκα χρόνια iPhone (video)

Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, 9:43 τοπική ώρα, ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο το πρώτο iPhone. Στοίχιζε 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια, «φορούσε» επεξεργαστή 400 MHz, διέθετε μνήμη 128 M, κάμερα 2 Megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320x480 και μέχρι 16 Gigabyte αποθηκευτικό χώρο. Κέρδισε, φυσικά, το βραβείο Εφεύρεσης της Χρονιάς από το περιοδικό «Time». Δεν είχαν όλοι την ίδια γνώμη, π.χ. η Microsoft είχε ισχυριστεί ότι θα πατώσει. Λίγο αργότερα όλοι –συμπεριλαμβανομένης της Microsoft– αντέγραψαν την ιδέα, κυρίως η Samsung και η Google, γεγονός που φυσικά οδήγησε σε αμέτρητες δικαστικές μάχες εκατομμυρίων ανάμεσα στους κολοσσούς της τεχνολογίας.

Το 2008 λανσαρίστηκε το δεύτερο iPhone, το iPhone 3G, στο οποίο έκανε την εμφάνισή του το App Store, μια εξίσου επαναστατική καινοτομία της Apple που επέτρεψε σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να σχεδιάσουν ειδικές εφαρμογές για το iPhone. Μια κίνηση της Apple που ουσιαστικά έκανε συνεργάτες της χιλιάδες πανέξυπνα μυαλά σε όλο τον κόσμο, τα οποία όχι μόνο εξέλιξαν περισσότερο την εμπειρία που πρόσφερε το προϊόν της αλλά την πλήρωναν κιόλας.

Η φρενίτιδα και η «εξάρτηση» που δημιούργησε το τηλέφωνο της Apple μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη της τηλεόρασης μισό αιώνα και βάλε πριν.

Οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο – από τα 13 μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει, το iPhone 6 είναι εκείνο που έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις (220 εκατομμύρια). Οι εφαρμογές αριθμούνται σε 2,2 εκατομμύρια, αριθμός που με τη σειρά του μεταφράζεται σε 140 δισεκατομμύρια «κατεβάσματα». Και μπορεί το μερίδιο του iPhone στην αγορά των έξυπνων κινητών να αντιστοιχεί στο ταπεινό 16%, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο απόλυτος νικητής στη μάχη της πρωτοπορίας και του lifestyle βεβαίως.

Η συσκευή αυτή έμελλε να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται όχι μόνο την επικοινωνία αλλά και τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της, από το φλερτ μέχρι την πολιτική. Είναι αυτή η εξέλιξη θετική για τον άνθρωπο και το επίπεδο ζωής του; Το μέλλον δεν έχει πρόσημο, απλώς συμβαίνει. Εκτός κι αν κάποιο app μάς πείσει για το αντίθετο.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του iPhone από τον Στιβ Τζομπς: