Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε νέους δίχως στόχο και δουλειά - Free Sunday
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε νέους δίχως στόχο και δουλειά
Άρτεμις Τσίτσικα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε νέους δίχως στόχο και δουλειά

«Η ανεργία, το brain drain και οι πολύ χαμηλοί μισθοί ωθούν τους νέους να αμφισβητήσουν την εκπαίδευση». Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Εφηβικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Έφηβοι επαναστάτες με αιτία, αλλά χωρίς όνειρα και σκοπό, που αμφισβητούν διαχρονικούς θεσμούς, διακόπτουν τη σχολική τους εκπαίδευση, στρέφονται στο βραχυπρόθεσμο κέρδος και παραμένουν στο πατρικό σπίτι ως ενήλικα παιδιά, αδυνατώντας να ανοίξουν τα φτερά τους, είναι η απογοητευτική εικόνα που σχηματίζουν τρεις νέες έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» για τα ελληνικά νιάτα.

Τα νέα ευρήματα που η FS παρουσιάζει σε αποκλειστικό δημοσίευμα αποτυπώνουν μία τάση της διακοπής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (η ΜΕΥ έχει δεχτεί 80 περιστατικά τα τελευταία δύο έτη) λόγω της αμφισβήτησης της εκπαίδευσης και παράλληλη αύξηση του διαδικτυακού τζόγου από μαθητές, ακόμη και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού!

Επίσης σοκαριστικό είναι το εύρημα της Eurostat ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στους «ενήλικες σε ρόλο παιδιού», με το 23% του πληθυσμού να είναι νεαροί ενήλικες χωρίς μόρφωση, εκπαίδευση ή επαγγελματική αποκατάσταση, που παραμένουν σε μια μετέωρη κατάσταση, ζώντας στο πατρικό σπίτι με τους γονείς τους.

«Οι τελευταίοι λέγονται διεθνώς “neets” (non educated, employed or trained), στους οποίους είμαστε δεύτεροι σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία στην 1η θέση! Είναι χαρακτηριστικό πως χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν αρνητικό πρόσημο στη μεταβολή του πληθυσμού των neets» επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμις Τσίτσικα, επικεφαλής της ΜΕΥ.

Και συνεχίζει: «Τα παιδιά βλέπουν τους πτυχιούχους να φεύγουν στο εξωτερικό (το φαινόμενο brain drain), την ανεργία, τους εργαζόμενους να αμείβονται με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και αμφισβητούν τον θεσμό της εκπαίδευσης. Λένε “γιατί να σπουδάσω, θα στραφώ στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Θα στραφώ σε πρόχειρες δουλειές, θα δοκιμάσω στον διαδικτυακό τζόγο, θα βρω τρόπο για εύκολο χρήμα”».

Είμαστε πρώτοι στον διαδικτυακό τζόγο σε μελέτη επτά χωρών σε εφήβους 14-17 ετών και τώρα εξάγονται τα συμπεράσματα μελέτης σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

Για την προαγωγή της υγείας των νέων η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ θεσπίζει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Εφηβική Υγεία (master), κατάλληλο για ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και άλλους ειδικούς που φροντίζουν τους νέους.

Στόχος είναι η προαγωγή των προγραμμάτων υγείας για νέους σε όλη τη χώρα και η συνεργασία με την κοινότητα (σχολεία, γονείς). Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά και η συνεργασία με όλους τους δήμους και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Πληροφορίες: www.youth-msc.gr.