Το βιβλίο - Το παιδί μου - Κι εγώ - Free Sunday
Το βιβλίο - Το παιδί μου - Κι εγώ

Το βιβλίο - Το παιδί μου - Κι εγώ

Ένας από τους λόγους που περιμένετε τις διακοπές είναι και για το βιβλίο που επιτέλους θα διαβάσετε; Ξέρετε ήδη ποιο είναι; Ανυπομονείτε να το ξεκινήσετε; Αν η απάντηση τουλάχιστον σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι «ναι», τότε το πιθανότερο είναι και το παιδί σας να διαβάσει ένα βιβλίο στις διακοπές. Και ο λόγος είναι ότι το ανάγνωσμα βιβλίων είναι απόλαυση και διασκέδαση και αν εσείς νιώθετε απόλαυση, ανυπομονησία, ευχαρίστηση, αυτό και μεταδίδεται… και σε αυτή την περίπτωση τα λόγια είναι περιττά, οι πράξεις μιλούν από μόνες του. Ο γονιός που είναι αφοσιωμένος στο ανάγνωσμά του και είναι χαρούμενος γι’ αυτό αποτελεί μια οικεία εικόνα και μετέπειτα ανάμνηση για το παιδί, πολύ σημαντική στην εποχή της οθόνης.

Αναρωτιέστε «πώς όμως θα επιλέξω βιβλίο για το παιδί;». Χαλαρώστε, πάρτε μια ανάσα και ετοιμαστείτε για τον πιο εύκολο ρόλο, αυτόν του βοηθού! Έτσι, το ερώτημα μετατρέπεται ως εξής: «πώς θα βοηθήσω το ίδιο το παιδί να επιλέξει το βιβλίο που θα ευχαριστηθεί και θα ανυπομονεί να το διαβάσει ή θα με παρακαλάει να του το διαβάσω;».

Με τη μέθοδο Ε.Ξ.Ο.: Εξώφυλλο - Ξεφύλλισμα - Οπισθόφυλλο. Η απόλαυση ξεκινάει από τη βόλτα στο βιβλιοπωλείο για την επιλογή, αφού έχετε εξηγήσει στο παιδί ότι θα είστε ο βοηθός του για την αποστολή που ονομάζεται «επιλέγω βιβλίο διακοπών». Την ίδια μέθοδο μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι, αν υπάρχουν αρκετά αδιάβαστα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, ή στη δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου σας ή αν δανειστείτε βιβλία από φίλους ή συγγενείς.

Πηγαίνετε στο ράφι με βιβλία που αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού σας. Ζητήστε από το παιδί να βγάλει από το ράφι οκτώ-δέκα βιβλία και να τα τοποθετήσει το ένα δίπλα στο άλλο. Στη συνέχεια εφαρμόζετε τη μέθοδο Ε.Ξ.Ο.:

  • Εξώφυλλο: Το παιδί διαλέγει το εξώφυλλο που του κεντρίζει το ενδιαφέρον και εσείς του διαβάζετε τον τίτλο.
  • Ξεφύλλισμα: Το παιδί με δική σας παρότρυνση ξεφυλλίζει το βιβλίο για όσο χρόνο θέλει. Ρωτήστε αν θέλει να του διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα.
  • Οπισθόφυλλο: Του λέτε να γυρίσει και να δει το οπισθόφυλλο ενώ εσείς του διαβάζετε την περίληψη του βιβλίου. Έχοντας τον ρόλο του βοηθού, καλείστε να διαβάζετε εσείς στο παιδί ό,τι χρειάζεται για την επιλογή του βιβλίου ακόμα και αν το παιδί γνωρίζει ανάγνωση, έτσι ώστε να επικεντρωθεί στη διαδικασία επιλογής και να μην αγχωθεί με τον όγκο πληροφοριών που θα χρειαστεί να διαβάσει μέχρι να επιλέξει αυτό που πραγματικά του αρέσει.

Τέλος, το ρωτάτε αν υπήρχε κάτι ενδιαφέρον στο βιβλίο ή όχι. Αναλόγως με την απάντηση του παιδιού, το βιβλίο τοποθετείται πίσω στο ράφι ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί φτάνει να διαλέξει τρία βιβλία από τα οκτώ-δέκα και με την ίδια διαδικασία επιλέγει ένα.

Τις υπόλοιπες δύο τοπ επιλογές μπορείτε να τις κρατήσετε για τις επόμενες διακοπές ή να αποκαλύψετε τις επιλογές του παιδιού σε γιαγιάδες, παππούδες, νονές, νονούς, θείες και θείους ως επιλογή για ένα επόμενο δώρο.

Εφόδια: Φροντίστε να έχετε άπλετο χρόνο. Επιστρατεύστε την πιο χαρούμενη διάθεσή σας. Εμπιστευτείτε την απόφαση του παιδιού σας, ακόμη και αν δεν σας ικανοποιεί. Εξοπλιστείτε με υπομονή, καθώς το παιδί μπορεί να χρειαστεί να δει περισσότερα από δέκα βιβλία για να αποφασίσει, ειδικά αν δεν είναι συνηθισμένο να διαλέγει βιβλία. Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί, γιατί η ανάγνωση είναι πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση και η επιλογή βιβλίου επίσης. Προμηθευτείτε δύο post-it, διάφανα κατά προτίμηση, ένα για σελιδοδείκτη στο πάνω μέρος της σελίδας και ένα για σειροδείκτη στο πλάι της σελίδας.

Καλή διασκέδαση και απολαυστική ανάγνωση σε όλη την οικογένεια!