Είκοσι ένα πράγματα που έμαθα τρώγοντας ένα μπισκότο! - Free Sunday
Είκοσι ένα πράγματα που έμαθα τρώγοντας ένα μπισκότο!

Είκοσι ένα πράγματα που έμαθα τρώγοντας ένα μπισκότο!

Η μελέτη των παιδιών και η προετοιμασία για το σχολείο δεν είναι σπάνια πηγή άγχους και έντασης για την οικογένεια. Τέτοιας έντασης που πολλοί γονείς, ανεξάρτητα από το αν συντρέχουν ειδικοί μαθησιακοί λόγοι για το παιδί (μαθησιακές δυσκολίες), αναθέτουν σε άλλους τη μελέτη του, είτε σε κάποιον ιδιώτη είτε σε κάποιο από τα ειδικά κέντρα μελέτης που υπάρχουν. Οι απαιτήσεις του σχολείου πια και η γρήγορη εισαγωγή των παιδιών (ήδη από την 1η Δημοτικού) σε αυξημένων απαιτήσεων ύλη υποχρεώνουν ορισμένους γονείς στην αναζήτηση ειδικού δασκάλου. Τα παιδιά είναι συχνά απρόθυμα να ολοκληρώσουν ή να αρχίσουν διάβασμα και αυτό κάποτε γίνεται αιτία σύγκρουσης και δυσφορίας.

Συνηθίζουμε να λέμε πως η σχέση γονέα-παιδιού πρέπει κυρίως να διαπνέεται από στοργή, αποδοχή και αγάπη. Oι «καβγάδες» τέτοιου τύπου όντως επιβαρύνουν το ψυχολογικό κλίμα και διαταράσσουν τη σχέση με σημαντικές συνέπειες και για τους δυο.

Έχει σημασία ο κοινός ελεύθερος χρόνος με το παιδί να είναι κατά προτεραιότητα στιγμές παιχνιδιού, χαλάρωσης και αμοιβαίας ευχαρίστησης. Εδώ, με αφορμή ένα ταπεινό μπισκότο, θα δούμε πώς μπορούμε να «εντάξουμε» εκπαιδευτικά στοιχεία σε μια καθημερινή, πιο φυσική ροή χωρίς να «στριμώξουμε» το παιδί, κερδίζοντας πιθανόν το ενδιαφέρον του και τη συνεργασία του.

Έχει φανεί πως η διδασκαλία νέων εννοιών, γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα παιδί επιτυγχάνεται όταν αυτή η γνώση έχει έναν άμεσο και «βιωματικό» χαρακτήρα για το ίδιο. Όταν σχετίζεται δηλαδή με πράγματα της καθημερινότητας και των ενδιαφερόντων του παιδιού. Για παράδειγμα, ξέρουμε πως ένα παιδί θα αφομοιώσει καλύτερα κανόνες ορθογραφίας όταν η διδασκαλία αυτών γίνει με μια αγαπημένη θεματολογία του παιδιού (σούπερ ήρωες, κόμικς κ.ά.). Έτσι, προτείνουμε να εξαντλούμε αυτό που λέμε «εκπαιδευτικές ευκαιρίες» που παρουσιάζονται αβίαστα στην καθημερινότητα με πιο «φυσικά» υλικά, όπου το παιδί αναμένεται να εμπλακεί πιο πρόθυμα.

Ας δούμε ενδεικτικά τι μας μαθαίνει ένα μπισκότο (πριν το φάμε!):

  1. Μερικά μπισκότα είναι στρογγυλά και κυλάνε, ενώ άλλα είναι τετράγωνα και δεν κυλούν (σχήματα, χρήσεις, μορφές).
  2. Aν μάθω να περιμένω να φάω δύο μπισκότα μετά αντί για ένα «εδώ και τώρα» μαθαίνω την αρετή της υπομονής και της επιβράβευσης.
  3. Κάποια μπισκότα είναι αλμυρά και κάποια γλυκά, ενώ άλλα είναι μικρά και άλλα μεγάλα (αντίθετες έννοιες). Όλα όμως λέγονται μπισκότα (αφορμή για συζήτηση σχετικά με την ισότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας).
  4. Το μπισκότο είναι τρισύλλαβη λέξη και συλλαβίζεται μπι-σκό-το.
  5. Αν το κόψεις στα δύο, τα μέρη που προκύπτουν λέγονται πάλι μπισκότα (διατήρηση της έννοιας προέλευσης και του συνόλου).
  6. Αν το κόψεις στα τρία, το ένα από αυτά λέγεται 1/3 (κλάσματα).
  7. Τα τρία κομμάτια δεν μπορούν να μοιραστούν σε δύο παιδιά (κανόνες διαιρετότητας).
  8. Αν κόψω ένα μπισκότο ακριβώς στη μέση και το μοιραστώ, αυτό λέγεται «δικαιοσύνη».
  9. Μισό μπισκότο και μισό μπισκότο κάνουν ένα μπισκότο (μαθηματικές έννοιες).
  10. Μερικά είναι γεμιστά με σοκολάτα και αυτή βρίσκεται «μέσα», ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται «έξω» (επιρρήματα).
  11. Αν μοιραστώ το μπισκότο με έναν φίλο, είμαι «ευγενικός» (αφηρημένες έννοιες).
  12. Αν στον φίλο μου δεν αρέσει η σοκολάτα, θα καταλάβω ότι οι ανάγκες του είναι διαφορετικές από τις δικές μου (ενσυναισθησία).
  13. Ένα στρογγυλό μπισκότο μπορεί να είναι μια ρόδα αυτοκινήτου (συμβολικό παιχνίδι).
  14. Το μπισκότο έχει ζάχαρη, παρόλο που αυτή δεν φαίνεται. Το μπισκότο έχει κι άλλα συστατικά, που όλα μαζί κάνουν «μπισκότο». Μπορώ να λέω ότι τρώω πολλή «ζάχαρη» και να εννοώ ότι τρώω πολλά μπισκότα (μεταφορικός λόγος).
  15. Αν τρώω πολλά μπισκότα, θα παχύνω (αιτίες και αποτελέσματα).
  16. Λίγο μπισκότο θα μου δώσει ενέργεια, ενώ πολλά μπισκότα θα μου την αφαιρέσουν (κανόνας του μέτρου).
  17. Για να μην πέσουν ψίχουλα στο πάτωμα θα πρέπει να το φάω ολόκληρο ή να φέρω πιάτο (στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων).
  18. Τα μπισκότα μπορείς να τα παρασκευάσεις ακολουθώντας μια συνταγή (ανάγνωση οδηγιών).
  19. Η συσκευασία του μπισκότου συνήθως έξω απεικονίζει ένα μπισκότο, άρα τα πράγματα μπορούν να απεικονίζονται.
  20. Αν ζωγραφίσω το μπισκότο και το δείξω, είναι κι αυτός ένας τρόπος να το ζητήσω.
  21. Ένα μπισκότο που έπεσε κάτω δεν μπορώ να το φάω, όπως επίσης είναι καλό να πλύνω τα χέρια μου πριν (κανόνες υγιεινής).

Η λίστα είναι μόνο ενδεικτική. Το σπίτι και η καθημερινότητα μας δίνουν εκατοντάδες αφορμές για να «διδάξουμε» τα παιδιά μας. Ας είμαστε εκεί, για να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε.

Καλές διδασκαλίες!