Οι μαθητές της Αθήνας ανακαλύπτουν «Τα Μυστικά του Εθνικού Κήπου» - Free Sunday
Οι μαθητές της Αθήνας ανακαλύπτουν «Τα Μυστικά του Εθνικού Κήπου»

Οι μαθητές της Αθήνας ανακαλύπτουν «Τα Μυστικά του Εθνικού Κήπου»

 

Ένα καινούριο πιλοτικό πρόγραμμα εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων, στο οποίο μαθητές από πέντε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας εξερευνούν τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του και δημιουργούν μέσα από αυτή την εμπειρία τους έναν οδηγό-εργαλείο για κάθε σχολική ομάδα, αλλά και για τους επισκέπτες, που θα θελήσουν να μάθουν «Τα μυστικά του Κήπου».  

«Ανοίγουμε τον Εθνικό Κήπο, τον πιο κεντρικό και αγαπημένο κήπο της πόλης, στους πολίτες και τον πολιτισμό. Έχοντας εγκαινιάσει το 2017,  το πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς», που κέρδισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, προχωράμε φέτος σε μια ιδιαίτερη συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας του  Υπουργείου Παιδείας, με στόχο να φέρουμε τους μαθητές κοντά στη ζωντανή ιστορία της πόλης μας, όπως την αφηγείται ο Εθνικός Κήπος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο Εθνικός Κήπος, οριοθετήθηκε το αρχικά το 1836 σε μια έκταση 500 περίπου στρεμμάτων από τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων Φρίντριχ φον Γκέρτνερ και άρχισε να κατασκευάζεται το 1839 υπό την προσωπική επίβλεψη της Βασίλισσας Αμαλίας με εντολή της οποίας φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς επίσης και με αυτοφυή είδη, που μεταφέρθηκαν από το Σούνιο και την Εύβοια. Σήμερα ο Εθνικός Κήπος εκτείνεται σε έκταση τα 158 στρεμμάτων φιλοξενώντας σημαντικά φυτικά μνημεία, όπως οι Ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, αλλά αποτελώντας και το φυτώριο για δέντρα που καλλιεργούμε σήμερα στην Ελλάδα  όπως ο ευκάλυπτος, η πιπεριά, ο χειμώνανθος, η καζουαρίνα, η ποϊνσέτια,ο στεφανώτης, η μαντεβίλλα κ.α.

Αυτές κι άλλες πολλές ιστορίες θα ανακαλύψουν οι μαθητές, με τη συνδρομή του τμήματος Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων και των δασκάλων τους, μέσα από μια σειρά τακτικών επισκέψεων, αλλά και σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι νεαροί ερευνητές θα αποτυπώσουν «Τα Μυστικά του Κήπου» με ποικίλους τρόπους, μεταξύ αυτών και η δημιουργία ενός έντυπου οδηγού για τον Εθνικό Κήπο ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα έργα τους θα εκτεθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Τα Μυστικά του Κήπου», υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας  του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  δια των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κυρίας Μαρίας Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων, κυρίας Καλλιόπης Κύρδη.