7 βιβλία για μικρά παιδιά - Free Sunday
7 βιβλία για μικρά παιδιά

7 βιβλία για μικρά παιδιά

Φραντς Βίτκαμπ, «Η γατοπαρέα», εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ, μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης, εκδόσεις Διάπλαση

1 min

Λένε ότι οι γάτες είναι περίεργες, παιχνιδιάρες και τρελαίνονται για ψάρι κονσέρβα. Κάνουν όμως και τόσα άλλα πράγματα. Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των γατιών μέσα από τα διασκεδαστικά στιχάκια του Φραντς Βίτκαμπ και την υπέροχη εικονογράφηση του πασίγνωστου Άξελ Σέφλερ.

Χριστίνα Αποστολίδη, «Οχ, πρασίνισα!», εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης, εκδόσεις Μίνωας

2 min

Tώρα τελευταία ο κολλητός της Λεώνης, ο Δημήτρης, παίζει και με τη Σοφία. Η Λεώνη θυμώνει, αλλά δεν ζηλεύει. Σιγά μη ζηλεύει τη Σοφία. Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει και βλέπει ότι το δέρμα της έχει γεμίσει με πράσινους λεκέδες. Σαν καμηλοπάρδαλη έχει γίνει, αν φυσικά οι καμηλοπαρδάλεις είχαν πράσινες κηλίδες αντί για καφετιές. Μήπως, τελικά, αυτό που νιώθει είναι… ζήλια;

Παουλίνε Αούντ, «Το θαυμαστό σώμα μας: Τα ναι και τα όχι», μετάφραση: Στέλλα Πεκιαρίδη, εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

Πότε λες ναι και πότε λες όχι; Πότε θέλεις πράγματι να κάνεις κάτι και πότε όχι; Μπορείς εσύ να ακούσεις πότε κάποιος λέει όχι; Ποια είναι τα ευχάριστα μυστικά και ποια τα δυσάρεστα μυστικά; Αυτό το βιβλίο σού μαθαίνει ότι εσύ έχεις τον έλεγχο του σώματός σου.

Μαρία Ρούσσου, «Το μυστικό του κολλητού μου», εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας, εκδόσεις Κέδρος

4 min

Η Νένη θέλει να είναι πάντα καλή φίλη. Θέλει να κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά των άλλων. Όμως, με τη συμμετοχή της στη λέσχη ανάγνωσης και στην ομάδα ποδοσφαίρου, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο μυστικό. Το μυστικό του φίλου της, του Νεοκλή. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη «μάχη των φίλων». Πώς θα σταθεί άξια απέναντι στον Νεοκλή χωρίς να χάσει και τα δικαιώματά της; Ίσως τα καταφέρει κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας ιστορίες του παππού της ή τρώγοντας τα μοσχομυριστά ρολάκια κανέλας της αγαπημένης της γειτόνισσας, της κυρίας Θέκλας.

Σέου Λι, «Κρακ», εκδόσεις Κλειδάριθμος

5 min

Ο μικρός πιγκουίνος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και στην Ελλάδα. Καθώς ψάχνει την οικογένειά του, το κομμάτι πάγου του μικραίνει. Μια διασκεδαστική ιστορία για την κλιματική αλλαγή, χωρίς λόγια, για πολύ μικρά παιδιά. Ένα πρωτότυπο εικονοβιβλίο κορεάτικης προέλευσης χωρίς λέξεις, που μας περιγράφει την περιπέτεια της ζωής μέσα από την ιστορία ενός μικρού πιγκουίνου. Το βιβλίο προσφέρεται για διαδραστική ανάγνωση, όξυνση της φαντασίας και ευαισθητοποίηση σε ποικίλα θέματα, ενώ μπορεί να το διαβάσει οποιοδήποτε παιδί ανεξάρτητα από τη μητρική του γλώσσα.

Μαρία Σαμουρκασίδου, «Η έξυπνη πεταλούδα στην απόχη πιάνεται», εικονογράφηση: Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς, εκδόσεις Όταν

6 min

Σε μια ήσυχη κοιλάδα, την Πεταλουδοχώρα, όλα κυλούν ήρεμα. Μέχρι που μία πεταλούδα αποφασίζει να πάρει τα ηνία. Θα κερδίσει η δύναμη τού Εμείς τη φιλοδοξία τού Εγώ;

Η μάχη για την υπεράσπιση της ομόνοιας και της αγάπης μόλις ξεκινά… Ποιος θα τα καταφέρει;

John Hare, «Εκδρομή στο Φεγγάρι», εκδόσεις Ίκαρος

7 min

Είναι η μέρα της σχολικής εκδρομής και οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι που ταξιδεύουν με το κίτρινο διαστημικό λεωφορείο με προορισμό το Φεγγάρι. Τα παιδιά φτάνουν έτοιμα για μια μέρα γεμάτη εξερεύνηση και ανακαλύψεις. Ένας μικρός αστροναύτης απομακρύνεται από την ομάδα για να ζωγραφίσει τη Γη από μακριά και αποκοιμιέται. Ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι οι φίλοι του έφυγαν χωρίς αυτόν και βρίσκεται μόνος στο Φεγγάρι. Είναι, όμως, πραγματικά μόνος;

Οι σκηνές που ακολουθούν θα κάνουν κάθε παιδί, σε όλο τον κόσμο, να γελάσει με την ψυχή του.

Τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Pied Piper, ενώ ξεχώρισε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς (2019) από το School Library Journal, το Horn Book και το Bank Street.

Το βιβλίο, χωρίς λέξεις (silent book), του John Hare, είναι μια υπέροχη ιστορία – αφορμή για πολλές κουβέντες για την εξερεύνηση, το Φεγγάρι και όλων των ειδών τους εξωγήινους!