Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών με ευχάριστους και έξυπνους τρόπους; - Free Sunday
Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών με ευχάριστους και έξυπνους τρόπους;

Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών με ευχάριστους και έξυπνους τρόπους;

Από τη Μαρτίνα Νικολάου

Οι γρίπες και τα κρυολογήματα που κυκλοφορούν κατά κύριο λόγο στα σχολεία ήταν πάντα ένα μεγάλο άγχος για τους γονείς. Γνωρίζουμε καλά ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που θα μας κρατήσει δυνατούς και αλώβητους απέναντι στα κρυολογήματα του χειμώνα.

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι βιταμίνες αλλά και τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος κυρίως στις μικρές ηλικίες; Μπορούμε να τονώσουμε τον οργανισμό των παιδιών με εύκολους και ευχάριστους τρόπους;

Το Α και το Ω για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι φυσικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα προσφέρει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια των ιώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συνεχώς σε περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τις ιώσεις και τα κρυολογήματα και μάλιστα για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βιταμίνες όπως οι C, B, A, D και E φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων και θα τις βρούμε σε τροφές όπως είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Δυο άλλα, εξίσου σημαντικά στοιχεία, για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών, αλλά και το μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση μιας φυσιολογικής ψυχολογικής λειτουργίας. Πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, το μπρόκολο, το τόφου κ.ά., ενώ μεγάλες πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους, οι σπόροι όπως είναι τα πασατέμπο, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι και οι μπανάνες.

Πολλές από τις παραπάνω τροφές δυστυχώς δεν είναι από τις αγαπημένες των παιδιών, οπότε πρέπει να τα ενθαρρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο ώστε να τις καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Μπορούμε επίσης να προσαρμόζουμε τα φαγητά μας, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τα παιδιά, και να τις συμπεριλαμβάνουμε με διάφορους και έξυπνους τρόπους στη διατροφή τους. Για παράδειγμα, το μπρόκολο, ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, πολλά παιδιά το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Αν, όμως, τους μαγειρέψουμε ένα μπρόκολο ογκρατέν, θα δείτε πόσο γρήγορα θα αλλάξουν γνώμη.

Φυσικά, ακόμα κι αν τα παιδιά μας είναι πρόθυμα πολλές φορές να καταναλώσουν αυτού του είδους σημαντικές για τον οργανισμό τροφές, αξίζει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με άλλες, εναλλακτικές μορφές βιταμινών, ώστε να μην υστερεί ο οργανισμός τους σε «πολεμικό εξοπλισμό» και να είναι ευάλωτος απέναντι στους αόρατους εχθρούς του χειμώνα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, υπάρχουν διάφορες επιλογές συμπληρωμάτων διατροφής που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, πάντα όμως αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Μια όμως πιο ευχάριστη και ακίνδυνη επιλογή είναι τα βιταμινούχα ροφήματα. Τα ροφήματα αυτά είναι μια πλούσια πηγή στοιχείων και μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Είναι διαθέσιμα σε απολαυστικές για τα παιδιά γεύσεις και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά ενισχύουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο και το ασβέστιο, αλλά και με πολλές χρήσιμες βιταμίνες που βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους, όπως αναφέραμε και παραπάνω για τις βιταμίνες Α, C, Ε, Β12 και Β6.

Πάντα υπάρχουν λύσεις για θέματα όπως είναι η προστασία των παιδιών από τις εποχικές γρίπες που κυκλοφορούν και δεν έχουμε παρά να τις χρησιμοποιούμε και να μεγαλώνουμε παιδιά με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Προτεραιότητά μας λοιπόν είναι να μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών.