6 βιβλία για παιδιά του Δημοτικού - Free Sunday
6 βιβλία για παιδιά του Δημοτικού

6 βιβλία για παιδιά του Δημοτικού

Ένιντ Μπλάιτον, «Μυστήριο στο έρημο σπίτι & Τα κλεμμένα μαργαριτάρια», μετάφραση: Νάνσυ Καπελαρή, εκδόσεις Μίνωας

1 min

Οι Μυστικοί Επτά περνούν το πρωινό τους παίζοντας χιονοπόλεμο και φτιάχνοντας χιονάνθρωπους. Το βράδυ ο Τζακ ανακαλύπτει ότι έχει χάσει το σήμα του. Επιστρέφει κρυφά στο πάρκο για να το βρει και μένει κατάπληκτος από ένα περίεργο φορτηγό που ξεφυτρώνει από το πουθενά και από τους παράξενους ήχους που γεμίζουν την ήσυχη νύχτα.

Τι ρόλο παίζει ο μυστηριώδης επιστάτης που παριστάνει τον θεόκουφο; Και τι είναι αυτές οι φωνές που ακούγονται από το έρημο αγροτόσπιτο;

Άλλη μια παιδική σειρά της συγγραφέως, που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Μάρτα Άλτες, «To μαϊμουδάκι», μετάφραση: Άννα Παπαϊωάννου, εκδόσεις Key Books

2 low min

Όσο πιο μικρός είσαι, τόσο πιο μεγάλες είναι οι περιπέτειές σου. Αυτό διαπιστώνει και το μαϊμουδάκι της ιστορίας μας, που έχει βαρεθεί να χάνει τις ευκαιρίες που του δίνονται! Θέλει να σκαρφαλώσει στην κορυφή του ψηλότερου δέντρου της ζούγκλας και θα το κάνει μόνο του. Μόνο που κάποιος το ακολουθεί από κοντά. Κάποιος με νύχια και ρίγες και αρκετά κοφτερά δόντια...

Το μαϊμουδάκι είναι ένα αστείο και εμψυχωτικό εικονογραφημένο παραμύθι που μας δείχνει ότι ο κόσμος είναι ένα μεγάλο, άγριο και υπέροχο μέρος, όπου όλα είναι δυνατά.

Ελένη Ανδρεάδη, «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β», εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου, εκδόσεις Μεταίχμιο

3 min

Όταν η αδερφή του σβήνει το γράμμα Β από την αλφαβήτα στον μαυροπίνακα, ένα αγόρι προσπαθεί να λύσει το μυστήριο και να καταλάβει το γιατί. Δεν είναι εύκολο όμως να την ακολουθήσει. Διότι αυτή έχει αποφασίσει να σώσει τον πλανήτη και θα ταξιδέψει μακριά για να το επιτύχει…

Μια τρυφερή οικολογική ιστορία από τη γνωστή περιβαλλοντολόγο και βραβευμένη µε το Κρατικό Βραβείο συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη.

Τζερόνιμο Στίλτον, «Στίλτον και Φιλοι, Η ιστορία μιας ποντικοτρομερής φιλίας», μετάφραση: Γιώργος Κασαπίδης, εκδόσεις Κέδρος

4 min

Ο Τζερόνιμο Στίλτον είναι ένας ποντικός που γεννήθηκε στην Ποντικούπολη της Ποντικονήσου, ένα παράξενο νησί που μοιάζει µε μισοφαγωμένο κομμάτι τυρί και βρίσκεται στον Νότιο Τρωκτικό Ωκεανό. Σπούδασε Ποντικολογία και Φιλολογία των Τρωκτικών καθώς και Συγκριτική Αρχαιοποντικολογία.

Διευθύνει την Ηχώ των Τρωκτικών, την πιο επιτυχημένη εφημερίδα της Ποντικονήσου. Είναι επίσης συγγραφέας: Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 51 γλώσσες και έχουν πουλήσει 175 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

Ο Τζερόνιμο αγαπάει ιδιαίτερα τη δουλειά του, τον ανιψιό του τον Βενιαμίν, τους φίλους του και το χρυσόψαρό του. Χωρίς να το θέλει, μπλέκει συνεχώς στις πιο απίθανες περιπέτειες. Ήταν ένα πολύ ήσυχο πρωί, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ένα ντρόουν με ξύπνησε τραγουδώντας «Να ζήσεις, Τζερόνιμο!» Και τότε, ξαφνικά... βρέθηκα πρωταγωνιστής μιας τηλεοπτικής εκπομπής! Ανάμεσα σε αινίγματα, τεστ δεξιοτήτων και μεγάλες ποινές, έπρεπε να μαντέψω ποιος μυστηριώδης επισκέπτης χτυπούσε κάθε φορά την πόρτα μου. Μα τις χίλιες μοτσαρέλες, τι αξέχαστα γενέθλια.

Βασιλική Νευροκοπλή, «Ομήρου Οδύσσεια - Το τραγούδι των αιώνων», εικονογράφηση: Μαγεία Τζούριτς, Διονύσης Θάνος, εκδόσεις Λιβάνη

5 min

Η «Οδύσσεια» προσφέρεται σε µια γλώσσα σύγχρονη, απλή και ζωντανή, που κάνει το έπος προσιτό ακόμα και στις μικρές ηλικίες. Με πρόσθετο μορφολογικό στοιχείο τη ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, αναδύονται ανάγλυφα, µε λυρισμό, ρεαλισμό και συνάμα συναίσθημα, εικόνες του έπους που μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Πρόκειται για µια αληθινά πρωτότυπη διασκευή, η οποία, σεβόμενη το πρωτότυπο, στην ουσία το αναδημιουργεί.

Η Βασιλική Νευροκοπλή, µε όχημα τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, τον πιο οικείο στο ελληνικό αυτί στίχο, προσφέρει στο νεανικό κοινό την παγκοσμίως αγαπητή «Οδύσσεια» επιτυγχάνοντας έναν άθλο. Ο άθλος συνίσταται στο ότι χειρίστηκε αξιοθαύμαστα το μέτρο και τη ρίμα στη μεγάλη δυσκολία της επιλογής των στοιχείων του ομηρικού έπους, που διατήρησε στη διασκευασμένη του εκδοχή, χωρίς να χαθεί ούτε η υπόθεση ούτε η μαγεία του έργου.

Λουίζ Γκριγκ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας για Μικρά Παιδιά», μετάφραση: Άννα Κοντολέων, εικονογράφηση: Sarah Massini

6 min

Τα αστέρια κρύβουν έναν μικρό γελαστό πρίγκιπα. Ό,τι είναι κρυμμένο είναι όμορφο. Ένας πιλότος, χαμένος κάπου μέσα στην έρημο, ξυπνά ένα πρωί και βλέπει να στέκεται μπροστά του ένα ασυνήθιστο μικρό αγόρι. «Σε παρακαλώ», λέει το αγόρι, «ζωγράφισέ μου ένα αρνί». Ο πιλότος βγάζει ένα μολύβι και χαρτί και έτσι ξεκινά μια μαγική ιστορία που μιλά για το τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Αυτή η όμορφη διασκευή του πολυαγαπημένου «Μικρού Πρίγκιπα» από τη Λουίζ Γκριγκ, με την αιθέρια εικονογράφηση της Σάρα Μασίνι, θα κερδίσει μια θέση και στην καρδιά των μικρότερων παιδιών.

ΝΑΝΣΙ ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ, ΕΝΟΛΑ ΧΟΛΜΣ 4: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΞΕΝΗΣ ΡΟΖ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ, μετάφραση: Δημήτριος Καλπούζος, Δημήτρης Μελικέρτης, εκδόσεις Ψυχογιός

7 min

Πρόσεχε.

Μας παρακολουθούν.

Αυτό το μήνυμα στέλνει στην Ενόλα Χολμς η φίλη της, η Λαίδη Σέσιλι, χρησιμοποιώντας τη ροζ βεντάλια της, για να σημάνει κίνδυνο. Βρίσκεται φυλακισμένη σ’ ένα άθλιο ορφανοτροφείο και η Ενόλα πρέπει οπωσδήποτε να τη σώσει. Εάν δεν τα καταφέρει, η Σέσιλι θα εξαναγκαστεί σε γάμο! Μόνο ο αδελφός της Ενόλα, ο Σέρλοκ, μπορεί να βοηθήσει. Αν συμμαχήσει με τον Σέρλοκ, η Ενόλα κινδυνεύει να χάσει την ελευθερία της, όμως αν αρνηθεί, η Λαίδη Σέσιλι είναι καταδικασμένη.

Βερένα Κέσλερ, Τα φαντάσματα του Ντέμιν, μετάφραση: Δέσποινα Κλεομβρότου εκδόσεις Καστανιώτη.

8 min

H Λαρίσα, που θέλει να τη φωνάζουν Λάρι, ζει σε μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία – στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έγινε στο Ντέμιν η μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία της Γερμανίας. Για τη Λάρι όμως η πόλη που γεννήθηκε είναι ένα και μόνο πράγμα πάνω απ' όλα: Βαρετή! Θέλει να βγει στον έξω κόσμο το συντομότερο δυνατό και να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια. Ενώ η Λάρι παλεύει με τον παραλογισμό της ενηλικίωσης, η ηλικιωμένη γειτόνισσά της ετοιμάζεται να μετακομίσει στο γηροκομείο. Ξεδιαλέγοντας τα πράγματα που βρίσκονταν μια ζωή στο σπιτικό της, θυμάται το τέλος του πολέμου στο Ντέμιν και παίρνει μια απόφαση με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Με ελαφρότητα και ευστροφία η Βερένα Κέσλερ αφηγείται τη θλίψη και τη μοναξιά, τη φιλία και τον πρώτο έρωτα. Ένα μυθιστόρημα για την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές και τη δυνατότητα υπέρβασής της.