7 βιβλία για παιδιά - Free Sunday
7 βιβλία για παιδιά

7 βιβλία για παιδιά

Α. Φ. Στέντμαν, «Ο Σκάνταρ και ο Κλέφτης του Μονόκερου», εκδόσεις Ίκαρος

1 min

Το μόνο που ήθελε στη ζωή του ο Σκάνταρ Σμιθ ήταν να γίνει αναβάτης μονόκερου. Να γίνει ένας από τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν την τύχη να εκκολάψουν μονόκερο και να δεθούν μαζί του για πάντα· ονειρευόταν να εκπαιδευτούν μαζί, να δοξαστούν στους αγώνες. Να γίνει ήρωας.

Αλλά, ενώ το όνειρο του Σκάνταρ μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, όλα παίρνουν μια απίστευτα επικίνδυνη τροπή. Ένας εχθρός, μυστηριώδης και απρόβλεπτος, έχει κλέψει τον πιο ισχυρό μονόκερο του νησιού. Και καθώς η απειλή ολοένα μεγαλώνει, ο Σκάνταρ ανακαλύπτει ένα μυστικό ικανό να διαλύσει τον κόσμο του για πάντα.

Απρόσμενοι ήρωες, στοιχειακή μαγεία, εναέριες μάχες, αρχαία μυστικά, συναρπαστικοί αγώνες και άγριοι μονόκεροι: Ετοιμαστείτε για τη νέα επική σειρά περιπέτειας που ξεκινά και θα σας απογειώσει.

Φρανθίσκο Ιόρκα, «Ενάντια στις Διακρίσεις: Μικρές Σπουδαίες Πράξεις», εικονογράφηση: Εουχένια Άμπαλος, απόδοση: Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδόσεις Μέλισσα

2 min

Στο βιβλίο «Ενάντια στις Διακρίσεις: Μικρές Σπουδαίες Πράξεις» μαθαίνουμε για τις πράξεις που κάνουν τον κόσμο που ζούμε πιο δίκαιο. Η γυναίκα που αποφασίζει να μην υποχωρήσει, το κορίτσι που επιμένει να πηγαίνει στο σχολείο παρά τις απειλές, ο πρόσφυγας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της οικογένειάς του. Οι ιστορίες των Ρόζα Παρκς, Μαλάλα Γιουσαφζάι και Φίρας Μάραφι, που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, γίνονται παράδειγμα για όσους πιστεύουν πως όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι.

Purificación Hernández Molero, «Η Ζωή και η Κακιά Λέξη», μετάφραση: Χριστίνα Λεβέντη, εκδόσεις Κάκτος

3 min

Η μέρα της Ζωής έχει ξεκινήσει άσχημα. Και συνεχίζεται όλο και πιο στραβά. Τότε η Ζωή θυμώνει… και λέει μια κακιά λέξη, μια πολύ κακιά λέξη! Τώρα η Ζωή δεν ξέρει πια τι να κάνει… Ένα βιβλίο που επιτρέπει στα παιδιά να κατανοήσουν τις συνέπειες που έχει ο θυμός και τα άσχημα λόγια, αλλά και πώς να τον αντιμετωπίσουν.

Ρ. Τζ. Παλάσιο, «Πόνι», μετάφραση: Γαβριηλίδου Πετρούλα, εκδόσεις Παπαδόπουλος

4 min

Ο δωδεκάχρονος Σίλας ξυπνά μες στα μαύρα μεσάνυχτα, όταν τρεις καβαλάρηδες έρχονται αναπάντεχα και παίρνουν μαζί τους τον πατέρα του. Ο Σίλας μένει πίσω αναστατωμένος, τρομαγμένος και μόνος, με εξαίρεση την παρουσία της μόνιμης συντροφιάς του, του Μίτενγουλ, που τυχαίνει να είναι φάντασμα. Αλλά όταν εμφανίζεται ένα πόνι στην πόρτα του, ο Σίλας ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Έλενα Αρτζανίδου, «Θα Έδινα τα Πάντα», εκδόσεις Ψυχογιός

5 min

Θα έδινα τα πάντα για τα χρώματα, για το σχολείο, για ένα και μόνο ποτήρι γάλα, για τα βιβλία, για την ειρήνη και την οικογένεια. Θα έδινα τα πάντα για τη γιαγιά, για τους φίλους, για τον σκύλο, για τον ήλιο και την ελιά. Θα έδινα τα πάντα για πάντα. «Θα έδινα τα πάντα» αποκαλύπτει μια φωνή, που μπορεί να είναι ένας μικρός ήρωας ή μια μικρή ηρωίδα. Αυτό το «πάντα» περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τον κόσμο γύρω μας.

Άννα Τσιαπούρη, «Ο Χερούκλας», εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη, εκδόσεις Καστανιώτη

6 min

Το αγόρι της ιστορίας γεννήθηκε με δύο χέρια μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα και όσο μεγάλωνε αυτό, τόσο μεγάλωναν και τα χέρια του. Το διαφορετικό αυτό στοιχείο επάνω του ήταν αρκετό για να γίνει σημείο αναφοράς και να γελούν μαζί του τα παιδιά στο σχολείο, τόσο που ντρεπόταν για τον εαυτό του και έκρυβε τα χέρια του στις τσέπες του. Ήρθε όμως μια στιγμή που τα μεγάλα χέρια του φάνηκαν τα πιο κατάλληλα για να σώσει έναν κουτάβι και αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να αποκτήσει έναν νέο φίλο και να μην ντραπεί ποτέ ξανά.

Η ιστορία της Άννας Τσιαπούρη αναδεικνύει με εύληπτο και άμεσο τρόπο ένα πρόβλημα που παραμένει έντονο για όλους τους ανθρώπους, αυτό της διαφορετικότητας.

Στέφανι Γκέρχαρτζ, Ντάγκμαρ Γκάισλερ, «Τα Κάνω Όλα με το Αριστερό!», μετάφραση: Τάνια Σταύρου, εκδόσεις Ψυχογιός

7 min

Αλήθεια, πώς καταλαβαίνεις αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Κάθε άνθρωπος έχει μια «δυνατή» πλευρά. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς θα ξεχωρίσεις ποια είναι η δική σου; Για ποιον λόγο κάποιοι κάνουν τη λάθος επιλογή;

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της αριστεροχειρίας και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε, αλλά και για να σταματήσουμε τις λανθασμένες συνήθειες. Με πολλές συμβουλές και ιδέες, προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν πρακτικό καθημερινό οδηγό.