Ντένια Πάτρα: «Οι ενήλικες ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γιορτές συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό» - Free Sunday
Ντένια Πάτρα: «Οι ενήλικες ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γιορτές συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό»

Ντένια Πάτρα: «Οι ενήλικες ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γιορτές συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό»

 

Μετά την «Αέρινη Παρέα», η Ντένια Πάτρα επιστρέφει με νέο βιβλίο, το οποίο κλείνει στις σελίδες του όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων, εμπνέοντας τα παιδιά να δουν πως πέρα από τη χρυσόσκονη, τα λαμπιόνια και τα ακριβά δώρα, η ουσία κρύβεται σε μικρές, ειλικρινείς χειρονομίες, όπως σε μια ευχή από καρδιάς. Ο τίτλος του είναι «Ευχές στον ουρανό», την εικονογράφηση υπογράφει η Ιωάννα Καλοστεφάνου και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή.

  • Οι «Ευχές στον Ουρανό» είναι το δεύτερο βιβλίο σας, το οποίο για πρώτη φορά έχει άρωμα γιορτινό. Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με όμορφες οικογενειακές στιγμές γεμάτες χριστουγεννιάτικες ταινίες, γιορτινά βιβλία, συζητήσεις και συναντήσεις, όλοι έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας στους αγαπημένους μας. Τα χριστουγεννιάτικα βιβλία παρουσιάζουν ωραίες ιστορίες που αντανακλούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα και μας πλημμυρίζουν θετικά συναισθήματα. Συχνά, αυτή η τόσο όμορφη γιορτή συνδέεται με τον υπερκαταναλωτισμό. Τα υλικά αγαθά μαγνητίζουν τα παιδιά, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ανάμεσα στα πολύχρωμα, λαμπερά φώτα να χάνεται το ουσιαστικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε. Θέλησα να γράψω μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα φωτίζεται από την εσωτερική λάμψη και τη δύναμη των παιδιών. Μέσα στο βιβλίο «Ευχές στον ουρανό», που αναφέρεται στις αξίες της ζωής, παρουσιάζονται τα αγνά αισθήματα, η ευαισθησία, η αθωότητα και η φαντασία των παιδιών που ονειρεύονται έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και αλληλεγγύη.

  • Τι θέλετε να διηγηθείτε στα παιδιά μέσα από αυτή την καινούργια ιστορία;

 

Οι ήρωες του βιβλίου χρειάζεται να αποφασίσουν πώς θα στολίσουν το δέντρο του σχολείου τους. Μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα τα παιδιά συνεργάζονται και προτείνουν τρεις διαφορετικούς στολισμούς. Όλοι οι μαθητές θα επιλέξουν μία από τις τρεις προτάσεις. Η διαδικασία είναι δημοκρατική και η συνεργασία είναι σημαντική. Συχνά, παρατηρούμε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε διάφορες συνεργασίες επειδή δεν έχουμε εκπαιδευτεί αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μαθητές αυτού του σχολείου συνεργάζονται άψογα και το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει. Εκτός από τη συνεργασία, μέσα στο βιβλίο αναφέρονται πολλές αξίες που δίνουν νόημα και ποιότητα στη ζωή μας, τα Χριστούγεννα άλλωστε συνδέονται με την αγάπη, την προσφορά, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ min

  • Οι ήρωες του βιβλίου σας, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου, αποφασίζουν να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όχι με λαμπερά στολίδια, αλλά με χάρτινες μπάλες πάνω στις οποίες γράφουν ευχές. Ποιες επιλέγουν να προτάξουν και γιατί;

 

Τα παιδιά είναι ευαίσθητοι δέκτες των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία μας, όσο κι αν προσπαθούμε να τα προφυλάξουμε, μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο έρχονται σε επαφή με όσα μας απασχολούν. Οι ήρωες του βιβλίου πάνω σε κάθε στολίδι του δέντρου τους γράφουν μια ευχή. Επιλέγουν την αγάπη και την ειρήνη, αξίες που είναι απαραίτητες για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Επιλέγουν τη συνεργασία και την απλότητα, αξίες που αναδεικνύουν τις αρετές κάθε ανθρώπου. Εύχονται «δώρο για κάθε παιδί» γιατί οι αντιθέσεις μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων παιδιών είναι εντονότερες κατά την περίοδο των γιορτών. Εκφράζουν την αλήθεια τους και η αθωότητα και η ευαισθησία τους δημιουργεί θαύματα.

 

  • Τι είναι για εσάς τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που αγαπώ πολύ. Είναι μια όμορφη περίοδος του χρόνου που έχω τη δυνατότητα να μοιραστώ ποιοτικό χρόνο και ήρεμες στιγμές με την οικογένειά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Αναλογίζομαι τι θα μπορούσα να κάνω για το κοινό καλό. Οι μικρές ενέργειες που γίνονται συστηματικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε έναν καλύτερο κόσμο. Είναι πολύ όμορφο να αναδεικνύουμε την ευγενική μας πλευρά και να προσπαθούμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας.

  • Τελικά πού κρύβεται η ουσία των Χριστουγέννων και πώς μπορούμε να μυήσουμε τα παιδιά μας σ’ αυτή κόντρα στις… Σειρήνες;

Τα παιδιά έχουν καλοσύνη, αυθεντικότητα, αθωότητα και είναι γεμάτα αγάπη, ευαισθησία, δύναμη, αποδοχή. Η ουσία των Χριστουγέννων βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παιδιών. Οι ενήλικες ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γιορτές συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό. Οι γονείς πολλές φορές καταφεύγουν στην αγορά υλικών αγαθών νιώθοντας ενοχές για τον χρόνο που δεν κατάφεραν να αφιερώσουν στα παιδιά τους, λόγω των πολλών υποχρεώσεων. Υπάρχει όμως τρόπος να κρατήσουμε μακριά τις… Σειρήνες επιλέγοντας να χαρίζουμε στα παιδιά μας ποιοτικό χρόνο, οικογενειακές βόλτες, συζητήσεις, επισκέψεις σε φίλους. Αυτές οι αναμνήσεις μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη τους.

  • Είστε εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά. Με ποιους τρόπους μπορεί να καλλιεργηθεί η αγάπη για το διάβασμα, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου την πρωτοκαθεδρία έχουν τα social media και τα βιντεοπαιχνίδια;

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά δέχονται καθημερινά πολλά ερεθίσματα από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά διαβάζουν ελάχιστα. Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να τα μυήσουμε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Η ανάγνωση καλλιεργεί τη συναισθηματική αγωγή και οδηγεί τον αναγνώστη στο να διαμορφώνει στάσεις ζωής. Οι δράσεις φιλαναγνωσίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του, να εκφραστεί καλλιτεχνικά, να συνδεθεί με τα υπόλοιπα παιδιά. Ακόμη, αυτές οι δράσεις καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, προάγουν τις αξίες, τον πολιτισμό, το ήθος και ευαισθητοποιούν τα παιδιά για διάφορα ζητήματα.

 

  • Ποια είναι η δική σας ευχή για το 2023;

 

Εύχομαι το 2023 να φέρει ειρήνη, αγάπη και υγεία σε κάθε κοινωνία. Εύχομαι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια κοινωνία όπου δεν θα ταλαιπωρούνται τα παιδιά, οι αδύναμοι και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τη στάση της απέναντι στους αδύναμους, σε όσους έχουν σωματικό, ψυχικό ή πνευματικό έλλειμμα. Επίσης, εύχομαι να αναλογιστούμε ποιες είναι οι αξίες μας, να τις καθορίσουμε και είναι σίγουρο, όταν αποφασίζουμε βάσει των αξιών μας έχουμε πολλές πιθανότητες να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους.