Αφιέρωμα: παιδικό βιβλίο - Free Sunday
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ξεχωρίζει το βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε η βραβευμένη εικονογράφος Κλαίρη Γεωργέλη με τίτλο "Ποιος έκλεψε τον ήλιο;". Κάπου πολύ μακριά από εδώ και λίγο πιο πέρα από εκεί, σε ένα μικρό χωριό είχαν όλοι αποκοιμηθεί. Όταν το επόμενο πρωί ξυπνούν και ο ήλιος είχε εξαφανιστεί, όλοι είναι μπερδεμένοι! Ποιος μπορεί να τον έκλεψε και γιατί; Μια αστεία ιστορία με εκπληκτική εικονογράφηση από την Κλαίρη Γεωργέλη, η οποία έχει ιδρύσει το δημιουργικό γραφείο polkadot design και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη επανέρχεται με ένα ακόμα μοναδικά απολαυστικό βιβλίο με τίτλο "Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες", με εικονογράφηση της Μαργαρίτας Τζαννέτου. Πρόκειται για την ιστορία ενός πρίγκιπα που σταματά ξαφνικά να τρώει και να μιλάει, οπότε οι δύο καλύτεροι μάγειρες του βασιλείου έρχονται στην αυλή του αυταρχικού Βασιλιά, με τη διαταγή να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ετοιμάσουν το ωραιότερο γεύμα! Η συνεργασία, όμως, ανάμεσά τους μοιάζει αδύνατη… Το βιβλίο βασίζεται στην ομώνυμη θεατρική παράσταση των συγγραφέων, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό, τη σεζόν 2015-2016, από τη θεατρική ομάδα Κοπέρνικος.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστουργηματικό βιβλίο "Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη", το οποίο έγραψε και εικονογράφησε η διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας Judith Kerr. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1968 (The tiger who came to tea) και έκτοτε ανατυπώνεται συνεχώς, έχοντας ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις σε 15 χώρες συνολικά. Η Judith Kerr γεννήθηκε στο Βερολίνο αλλά το 1933, σε ηλικία 12 ετών, πήγε με την οικογένειά της στο Λονδίνο για να ξεφύγουν από την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Σπούδασε στο Central Saint Martins College of Arts and Designs. Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη είναι το πρώτο της βιβλίο και έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, προσφέροντας -μέσα από τη φαινομενικά απλή ιστορία του- απαντήσεις στις παιδικές ανησυχίες σε δύσκολους καιρούς. 

Ανάμεσα στα εικονογραφημένα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς, ξεχωρίζει το πανέμορφο "Ένα σπίτι για όλους" που έγραψε και εικονογράφησε ο Christopher Corr και απέδωσε στα ελληνικά ο βραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου. Ένα ξύλινο σπίτι στο δάσος αποτελεί ιδανική επιλογή κατοικίας για όλα τα ζώα, τα οποία όμως πρέπει να βρουν μία λύση ώστε να χωρέσουν όλα κάτω από την ίδια στέγη... 

Μετά το Θαύμα της R. J. Palacio που συγκίνησε χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, το Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει και το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο "Ο κόσμος του Όγκυ", σε μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο. Στο νέο βιβλίο, που γράφηκε ως συνέχεια της σειράς, παρακολουθούμε τις ζωές τριών παιδιών που εμπλέκονται στην πορεία της ζωής τους με τον μικρό Όγκυ, ο οποίος γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο λόγω ενός σπάνιου συνδυασμού ιατρικών συνδρόμων. Έτσι θα μάθουμε για τον μισητό Τζούλιαν που υποφέρει από εφιάλτες και άγχος και τρομοκρατεί τον Όγκυ στο σχολείο, για τον Κρίστοφερ που ήταν ο καλύτερος φίλος του Όγκυ μέχρι να μετακομίσει σε άλλη πόλη με την οικογένειά του και για τη Σαρλότ, τη συμμαθήτρια του Όγκυ που ανέλαβε να τον βοηθήσει να ενταχθεί στη σχολική ζωή όταν αυτός εγκατέλειψε την κατ' οίκο διδασκαλία. "Το Θαύμα", πρώτο βιβλίο της σειράς, θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το 2017 σε σκηνοθεσία του Stephen Chbosky με πρωταγωνιστές τη Julia Roberts, τον Owen Wilson και τον Jacob Tremplay (το μικρό πρωταγωνιστή της ταινίας "Το δωμάτιο") στο ρόλο του Όγκυ. 

Εκδόσεις Άγκυρα

Δύο υποστηρικτικά βιβλία για μαθητές Δημοτικού σχολείου για την ελληνική γλώσσα από την Aσημίνα Γεραμάνη (δασκάλα στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή), με τίτλο "Με απλό και ευχάριστο τρόπο μαθαίνω γραμματική
με 115 δραστηριότητες, παραδείγματα, κείμενα και κανόνες" και "Με απλό και ευχάριστο τρόπο μαθαίνω ορθογραφία με 180 ασκήσεις και μαθήματα ορθογραφίας" αντίστοιχα. Το εκπαιδευτικό υλικό τους προέκυψε μέσα από την καθημερινή διδακτική πράξη και για τις ανάγκες της διδασκαλίας του μαθήματος. 

Από τις εκδόσεις ξεχωρίζει το "Ελληνικό Λεξικό Τσέπης, Ορθογραφικό-Ερμηνευτικό", του Βασίλη Μαλισιόβα. Σε σχέση με το μέγεθός του, περιέχει μεγάλο λεξιλογικό πλούτο. Αποτελεί δε υπόδειγμα συνδυασμού χρήσιμου λεξιλογίου και αναγκαίων σημασιολογικών πληροφοριών, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής αλλά ουσιώδους αφαίρεσης. Τα λεξικά αυτού του μεγέθους αποσκοπούν στην παροχή άμεσης, σύντομης, αλλά ακριβούς πληροφορίας, χωρίς δαιδαλώδεις αναζητήσεις, και αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η παρούσα νέα έκδοση.

Ασκήσεις προγραφής και για τα πρώτα βήματα στα μαθηματικά για παιδιά τριών και τεσσάρων ετών ολοκληρώνουν τις νέες εκδόσεις της Άγκυρας.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 Διαδραστικό εργαστήριο για γονείς με θέμα την ομαλή ένταξη των παιδιών στη σχολική ζωή, την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι, την αρμονική συνεργασία παιδιών και γονέων την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Βασικό ερώτημα του εργαστηρίου: "Τι σημαίνει για ένα πρωτάκι το σχολείο;". Στη διάρκεια της συζητήσης θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: "Πώς θα προσαρμοστεί στο καινούργιο και ξένο περιβάλλον χωρίς φόβο;", "Κι εάν δεν έχει φίλους;", "Κι εάν δεν συμπαθεί τη δασκάλα;", "Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να οργανώσουν τη μελέτη τους χωρίς να δίνουμε καθημερινή μάχη;", "Σε ποιο βαθμό πρέπει να τα ελέγχουμε εάν έχουν διαβάσει τα μαθήματά τους και έχουν κάνει τις ασκήσεις τους;", "Πόσο χώρο για παιχνίδι πρέπει να αφήνουμε καθημερινά;", "Πώς θα γίνουν αποδοτικά χωρίς να εξαντλούνται;". Η Μαριέττα Κόντου, ψυχολόγος-διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, συστημική θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας, θα απαντήσει στα παραπάνω και άλλα ερωτήματα και θα μιλήσει σε ανήσυχους και πιο ψύχραιμους γονείς για την ομαλή ένταξη των παιδιών στη σχολική ζωή, την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι, με στόχο την αρμονική συνεργασία μικρών και μεγάλων. Είσοδος ελεύθερη. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος για αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκδόσεις Ίκαρος

Μπορεί η σχολική χρονιά μόλις, να ξεκινάει, όμως, η λογοτεχνία δεν πρέπει να λείπει απο τα αναγνώσματα των παιδιών. Οι Benji Davies και Linda Sarah υπογράφουν το "Φίλοι στο λόφο", ένα υπέροχο βιβλίο για τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά μεταξύ τους, για τις σχέσεις με τους φίλους τους και την χαρά της παρέας. Ο Μπερτ και ο Έθο είναι φίλοι κολλητοί. Περνούν ώρες μαζί παίζοντας στον λόφο. Μια μέρα, ένα καινούργιο αγόρι καταφθάνει. Θέλει να μπει στην παρέα τους. Μπορούν οι δυο να γίνουν τρεις; Η καταπληκτική εικονογράφηση του Benji Davies και η ποιητική γλώσσα της Linda Sarah, σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, μεταφέρουν το ουσιαστικό μήνυμα ότι η πραγματική φιλία δεν συνάδει με κτητικές συμπεριφορές και ότι μπορεί να μας αλλάξει και να ομορφύνει τη ζωή μας. Τα παιδιά στο παραμύθι "Φίλοι στο λόφο", θα διαβάσουν μια συγκινητική ιστορία που θα γίνει η αφορμή για γονείς και εκπαιδευτικούς να μιλήσουν σε αυτά για την αξία της ανιδιοτελούς και γενναιόδωρης φιλίας.

"Ο δρόμος για το σπίτι" του Oliver Jeffers ακολουθεί ένα αγόρι που βρέθηκε μια μέρα στο φεγγάρι και δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Τι θα κάνει άραγε το αγόρι, ειδικά τώρα, που υποψιάζεται ότι κάπου μέσα στο σκοτάδι υπάρχει ένα πλάσμα που καραδοκεί για να τον φάει; Ευτυχώς, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το πλάσμα είναι φιλικό, οπότε όλα αλλάζουν κι επιπλέον μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον για να γυρίσει ο καθένας στο σπίτι του. Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο στη σειρά των περιπετειών του αγοριού που ξεκίνησε με το "Πώς να πιάσεις ένα αστέρι" και συνεχίστηκε με τα "Πιγκουίνος χάθηκε", "Πιγκουίνος βρέθηκε" και "Πετάνε οι πιγκουίνοι;".