Δύο Ελληνίδες μαθήτριες βραβεύονται λέγοντας «όχι» στον σχολικό εκφοβισμό - Free Sunday
Δύο Ελληνίδες μαθήτριες βραβεύονται λέγοντας «όχι» στον σχολικό εκφοβισμό

Δύο Ελληνίδες μαθήτριες βραβεύονται λέγοντας «όχι» στον σχολικό εκφοβισμό

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με τη νέα σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει με δυσεπίλυτα προβλήματα, μια ομάδα μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου μάς κάνει να νιώθουμε περηφάνια, καθώς, σε πείσμα των αντιξοοτήτων, κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Προγράμματος «Enable» (Ενδυναμώνω), το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Συγκεκριμένα, η dream team των μαθητών και μαθητριών της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την ονομασία Εφηβική Δύναμη (Youth Power), διέπρεψε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, σαρώνοντας τα βραβεία και αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η πατρίδα μας δεν έχει στερέψει ακόμη από μυαλά, κι ας βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο του brain drain.

Όπως παρουσιάζει στο αποκλειστικό της δημοσίευμα η FS, στο Ζάγκρεμπ, όπου έλαβε χώρα το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Enable», η ελληνική μαθητική αποστολή απέσπασε το πρώτο και το τρίτο βραβείο για τις ιδέες που «κατέθεσαν» τα δύο «χρυσά» της κορίτσια, η Αλεξία Π. και η Αναστασία Γ., προκειμένου να «φρενάρουν» το θλιβερό φαινόμενο του bullying στα ελληνικά σχολεία. Η ομάδα Youth Power της ΜΕΥ, που απαρτιζόταν από τις μαθήτριες Γυμνασίου Αλεξία Π., Αναστασία Γ., Ελένη Κ. και Ξανθή Κ., συμμετείχε στο συνέδριο σε μια σειρά δραστηριοτήτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ρόλους εκείνων που εμπλέκονται στον κύκλο του εκφοβισμού και περιγράφοντας τα συναισθήματά τους.

Την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο συνέδριο, εκτός από τα κορίτσια της ομάδας Εφηβική Δύναμη, πλαισίωσαν η Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, η Ελένη Τζαβέλα, ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτις της ΜΕΥ και συντονίστρια για την εφαρμογή του προγράμματος «Enable» στα ελληνικά σχολεία, και οι εκπαιδευτικοί-πρεσβευτές του προγράμματος Ελένη Παπαμιχαλάκη από το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης και Κωνσταντίνα Κώτση από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων.

Μιλώντας για το τι αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Enable», η Αλεξία Π., που έλαβε το πρώτο βραβείο, δήλωσε στην FS: «Η εμπειρία που βίωσα ήταν παραπάνω από μοναδική. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος μάθησης από το να πραγματοποιείς τις ιδέες σου και να έχεις την απόλυτη ελευθερία να επιλέξεις θέματα που σε ενδιαφέρουν. Το “Enable” μου πρόσφερε τέτοιου είδους μάθηση. Το καλύτερο είδος μάθησης!». 

Και η κάτοχος του τρίτου βραβείου, Αναστασία Γ., πρόσθεσε: «Η συμμετοχή μου στο συνέδριο της Κροατίας ήταν μια απίστευτη ευκαιρία. Μου έδωσε ευκαιρίες να βοηθήσω ως έφηβη στον περιορισμό του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού μέσω νέων μεθόδων που βασίζονται στο συναίσθημα. Το Exploratorium του συνεδρίου ήταν πηγή έμπνευσης, δείχνοντας νέους τρόπους με τους οποίους μπορώ να βοηθήσω συμμαθητές μου που απειλούνται από εκφοβισμό».

Παράλληλα συνεχίζεται με οκτώ νέες δίωρες μηνιαίες συναντήσεις η «Ακαδημία Γονέων», το καινοτόμο δωρεάν πρόγραμμα της ΜΕΥ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που υλοποιείται σε συνεργασία με τον επιστημονικό οργανισμό ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία, την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable» και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. 

Όπως επισημαίνει η κ. Τσίτσικα: «Στα χρόνια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται και τα παιδιά είναι οι αποδέκτες της πίεσης. Είναι, συνεπώς, απαραίτητη η στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να διαχειριστεί με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος τα προβλήματα που θα προκύψουν. Γι’ αυτό τον λόγο προσφέρουμε στους γονείς των εφήβων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, την απαραίτητη γνώση ως όπλο αντιμετώπισης των ζόρικων καταστάσεων. Η 1η Ακαδημία δίνει ραντεβού στους γονείς την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα με την κεντρική δράση στην Αθήνα (η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Alba Business Graduate School, Ξενίας 6 & Βασιλίσσης Σοφίας) θα υλοποιηθούν άλλες τέσσερις Ακαδημίες Γονέων στην ευρύτερη Αττική, στη Νίκαια, στον Πειραιά, στη Φιλαδέλφεια και στην Ελευσίνα».

* Στη φωτογραφία διακρίνονται οι Ελληνίδες μαθήτριες της ομάδας Εφηβική Δύναμη της ΜΕΥ στο Ζάγκρεμπ με την ψυχολόγο Ελένη Τζαβέλα, συντονίστρια του προγράμματος «Enable» (Ενδυναμώνω) για τα ελληνικά σχολεία.