"Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;" - Free Sunday
"Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;"

"Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;"

Αν και οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνούσαν πως δεν είναι καλή πρακτική να λες ψέμματα στα παιδιά σου και πως εάν ένας άνδρας προσπαθήσει τη νύχτα να μπει κρυφά στο σπίτι μας η καλύτερη τακτική είναι να καλέσουμε την αστυνομία, υπάρχει μία συχνή εξαίρεση στους βασικούς αυτούς κανόνες: Ο Άγιος Βασίλης.  


Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας, με τον συμπαθέστατο στρουμπουλό κύριο να εμφανίζεται στην τηλεόραση, σε παραμύθια και σε εμπορικά καταστήματα. Ακόμα συνδέεται με τη Χριστιανική παράδοση.


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν θα έπρεπε ή όχι να μεταδώσουν αυτό τον όμορφο μύθο ως πραγματικότητα στο παιδί τους. Ανησυχούν πως έτσι θα καλλιεργηθεί μια παράλογη πίστη σε μη υπαρκτά όντα και πως όταν το παιδί μάθει τελικά την αλήθεια θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στους γονείς του.


Αυτός ο προβληματισμός δε μπορεί να απαντηθεί με αυθεντία. Μπορούμε όμως να αποφασίσουμε, ο καθένας προσωπικά και για την οικογένεια του, με βάση τις δικές μας εμπειρίες και πεποιθήσεις.


Γυρίστε πίσω στη δική σας παιδική ηλικία...Τι ήταν ο Άγιος Βασίλης για εσάς; Πως και πότε μάθατε την αλήθεια; Πως αντιδράσατε; Τι θα θέλατε τώρα με τη σειρά σας να μεταδώσετε στα παιδιά σας;


Αφήστε επίσης και τα παιδιά σας να σας δείξουν το δρόμο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά τη φαντασία. Κάποια παίρνουν τα πράγματα πιο σοβαρά και κατά γράμμα. Κάποια φοβούνται στην σκέψη των φανταστικών πλασμάτων. Κάποια εμπλέκονται στο φανταστικό παιχνίδι με μεγάλη απόλαυση και επιστρέφουν άνετα μετά στην πραγματικότητα.


Υπάρχουν παιδιά που κατά βάθος γνωρίζουν πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν και υπάρχουν παιδιά που απαιτούν από νωρίς ξεκάθαρες και λογικές απαντήσεις για τον Άγιο Βασίλη. Υπάρχουν παιδιά που δεν πληγώνονται όταν μαθαίνουν την αλήθεια και υπάρχουν και παιδιά που νιώθουν πικρία για το ψέμα που πίστεψαν.


Ένας υπέροχος μικρούλης φίλος μου γνωρίζει την αλήθεια πλέον για τον Άγιο Βασίλη αλλά θέλει να συνεχίσει να παίζει για χάρη του μικρότερού του αδελφού.


Όποιο δρόμο και να διαλέξετε, τα παιδιά θα βρουν τη χαρά και το θαύμα στον κόσμο αυτόν από μόνα τους,  θα φτιάξουν μαγικές ιστορίες με μία πλαστική κατσαρόλα και ένα κομμάτι πανί αν χρειαστεί. Όποιο δρόμο και να διαλέξετε, να θυμάστε πως αρκεί να έχουν τα παιδιά στη ζωή τους πολλές ευκαιρίες να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργική τους σκέψη.


Φοίβη-Δήμητρα Σπέη

Εργοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Κρίσεων και Καταστροφών.

City Unity College. Τμήμα Ψυχολογίας

Κέντρο παιδιού, εφήβου και οικογένειας

Ιας. Μαράτου 11, Ζωγράφου

Τηλ επικοινωνίας: 210-7774040