Ηλεκτρονικές συσκευές και παιδιά: Φίλοι ή εχθροί; - Free Sunday
Ηλεκτρονικές συσκευές και παιδιά: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλεκτρονικές συσκευές και παιδιά: Φίλοι ή εχθροί;



Αν και η φυσική άσκηση, το διάβασμα, οι κατασκευές εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, αρκετοί γονείς βασίζονται πλέον και σε ηλεκτρονικές συσκευές για την απασχόληση του παιδιού. Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το θέμα αυτό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα παιδιά δε θα έπρεπε να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες, ενώ άλλοι σημειώνουν πως η ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι τόσο προβληματική εφόσον αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος δραστηριοτήτων. 

Είναι πλέον γεγονός πως οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν σχεδόν αναπόσπαστα και χρήσιμα εργαλεία της καθημερινότητάς μας. Και όπως κάθε εργαλείο, δεν είναι εκ των προτέρων κακό ή καλό, είναι όμως δυνατό. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί θα προσδώσει το θετικό ή το αρνητικό πρόσημο. 

Πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ιστότοποί ή apps μπορούν να προσφέρουν θετικές μαθησιακές ευκαιρίες για το παιδί σας. 

Εάν εσείς, ως γονείς, επιλέξετε τα παιχνίδια ή καθοδηγήσετε τα παιδιά στην ορθή επιλογή, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να μετατραπούν σε ένα θησαυρό γνωστικών εμπειριών με πρακτική εφαρμογή και στην ‘πραγματική’ ζωή. Για παράδειγμα εάν το παιχνίδι περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση αντικειμένων σε λίστες, μπορείτε στην συνέχεια να ζητήσετε από το παιδί να κάνετε το ίδιο με καθημερινά αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάτε να μεταφράσουν τις ηλεκτρονικές εμπειρίες σε χρήσιμες γνώσεις της καθημερινότητας.

Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν παιχνίδια που εκ των πραγμάτων εκπαιδεύουν σε σημαντικές γνωστικές δεξιότητες όπως ηλεκτρονικά παζλ, παιχνίδια τύπου ‘βρες τα κρυμμένα αντικείμενα’, ‘επισκεύασε το σπίτι’, ‘ακολούθησε τις οδηγίες για να μαγειρέψεις’ κ.ο.κ

Προσπαθήστε επίσης να εμπλέξετε ενεργά τα παιδιά σε καθημερινές χρήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών όπως ηλεκτρονικές αγορές, ενημέρωση για τον καιρό, χρήση χαρτών για οδηγίες. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποκτούν μία αίσθηση σκοπού και χρήσιμες δεξιότητες για να πλοηγηθούν στην πραγματική ζωή.

Δύσκολα θα σταματήσουμε την είσοδο των ηλεκτρονικών συσκευών στη ζωή μας αλλά μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος δικό μας και των παιδιών μας. Το βασικό στοιχείο είναι η παρουσία σας και η εμπλοκή σας ως γονείς στις δραστηριότητες αυτές. Παίξτε μαζί! Κάντε ερωτήσεις, βοηθήστε το παιδί να λύσει τυχόν απορίες, επιβραβεύεστε τις επιτυχίες!

Φοίβη Σπέη
Εργοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Κρίσεων και Καταστροφών
City Unity College, Τμήμα Ψυχολογίας

Κέντρο παιδιού, εφήβου και οικογένειας
Ιας. Μαράτου 11, Ζωγράφου
Τηλ επικοινωνίας: 210-7774040