Γλυκιά κολοκυθόπιτα, η βασίλισσα του φθινοπώρου - Free Sunday
Γλυκιά κολοκυθόπιτα, η βασίλισσα του φθινοπώρου

Γλυκιά κολοκυθόπιτα, η βασίλισσα του φθινοπώρου

Η κίτρινη κολοκύθα έχει την τιμητική της αυτή την περίοδο. Είναι της εποχής τόσο για τη γεύση της που απογειώνεται όσο και για τα χρώματά της που σηματοδοτούν την έλευση του φθινοπώρου και επίσημα. Συν τοις άλλοις, αποτελεί σήμα κατατεθέν του ξενόφερτου Halloween που γιορτάζεται στις ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου με το γνωστό τρόπο, τουτέστιν κολοκύθες κομμένες σε σχήμα τρομακτικής φάτσας, μικροί και μεγάλοι που ντύνονται με τρομακτικά ρούχα με σκοπό να φοβίσουν τους γείτονες, τραγούδια και στολίδια σε σχήμα σκελετού, δράκουλα, νυχτερίδας και κάθε λογής φοβιστικού πλάσματος της νύχτας. 

Κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του μια κολοκυθόπιτα εν μέσω φθινοπώρου τη μαγειρεύει έτσι για το καλό. Η παραδοσιακή συνταγή πάντως της γλυκιάς κολοκυθόπιτας ξεκίνησε από τις αρχές του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά όπου όλες οι νοικοκυρές μαγείρευαν τη νόστιμη αυτή πίτα σαν επιδόρπιο για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Μια ημέρα που γιορτάζεται τον Νοέμβριο και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους Αμερικανούς που συνηθίζουν να μαζεύονται όλοι οι συγγενείς μαζί γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι προκειμένου να ευχαριστήσουν τον Θεό για τα αγαθά που τους έχει δώσει. Οι ευχαριστείες αφορούν και τα μέλη της οικογένειας και εκφράζονται μέσω ενός ζεστού οικογενειακού δείπνου με αποκορύφωμα την γλυκιά κολοκυθόπιτα, όσο πιο νόστιμη η πίτα τόσο καλύτερη θεωρείται η νοικοκυρά. 

Η γέμιση που βάζουμε εμείς πάντως, στην κολοκυθόπιτα δεν διαφέρει και πάρα πολύ από την αντίστοιχη των Αμερικανών. Ιδού λοιπόν η παραδοσιακή συνταγή για μια νόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα, άλλωστε σε όποιο μανάβικο και αν κοιτάξετε αυτές τις ημέρες κολοκύθες θα βρείτε στα μπροστινά καφάσια, αξίζει μια προσπάθεια...

Υλικά

  • 1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα
  • 3 αυγά
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • ½ κούπα λευκή ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
  • Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Μισό κουταλάκι σκόνη από κανελλογαρύφαλο
  • Μισό κουταλάκι σκόνη κάρδαμου
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 πακέτο έτοιμη ζύμη για τάρτα

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος για τάρτα και τοποθετούμε τη ζύμη κόβοντας ό,τι περισσεύει. Τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι και προψήνουμε για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  2. Κόβουμε στη μέση την κολοκύθα, βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρούς κύβους το εσωτερικό.
  3. Την απλώνουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στη μεσαία σκάλα στον αέρα για 20 – 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τελείως τα κομματάκια κολοκύθας.
  4. Μόλις μαλακώσουν πολύ, τα πολτοποιούμε στο μούλτι, στο μπλέντερ ή με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ.
  5. Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάμε τα αυγά μαζί με τις ζάχαρες και όλα τα μπαχαρικά (κανέλλα, Τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανελλογαρύφαλο, κάρδαμο, ξύσμα λεμονιού)
  6. Προσθέτουμε μέσα τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί
  7. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα ή με το σύρμα
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στην προψημένη τάρτα μας και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και έπειτα για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις
  9. Εάν η ζύμη αρχίσει να καίγεται από πάνω ίσως χρειαστεί να βάλουμε αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος
  10.  Η πίτα είναι έτοιμη όταν βάλουμε μέσα ένα μαχαίρι και βγει καθαρό
  11.  Σερβίρεται με παγωτό, με γλυκιά κρέμα και λίγη κανέλλα από πάνω