Η τέλεια μπριζόλα - Free Sunday
Η τέλεια μπριζόλα

Η τέλεια μπριζόλα

Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας, οι συμβουλές των ειδικών της Weber θα σας βοηθήσουν να την πετυχαίνετε κάθε φορά!

Η επιδίωξη της τέλειας μπριζόλας μοιάζει συχνά μάταιος κόπος – κάτι μόνο για τους εξαιρετικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Ευτυχώς, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Με λίγες γνώσεις και τον σωστό εξοπλισμό, το ψήσιμο της τέλειας μπριζόλας είναι εντυπωσιακά εύκολο. Ακολουθήστε αυτές τις γρήγορες οδηγίες και θα έχετε ένα γεύμα αντάξιο ενός πεντάστερου εστιατορίου.

Πρώτα, επιλέξτε το κομμάτι του κρέατος. Τα λεπτότερα κομμάτια ψήνονται γρήγορα, αφήνοντας μικρό περιθώριο μεταξύ του λίγο ψημένου και του καλά ψημένου. Αναζητήστε κομμάτια κρέατος με πάχος τουλάχιστον 2,5 εκ. Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στην εμφάνιση του κρέατος. Όταν μαγειρευτεί, ένα κομμάτι κρέατος χωρίς πολύ λίπος θα είναι σκληρό και κάπως άγευστο. Αντίθετα, ψάξτε για τις νευρώσεις –τις λευκές γραμμές λίπους– που χαρίζουν πιο τρυφερές και πιο ζουμερές μπουκιές. Σ’ εμάς αρέσει ιδιαίτερα το T-bone, ένας γευστικός συνδυασμός φιλέτου και strip steak. Άλλα κομμάτια επιλογής περιλαμβάνουν το ribeye, το φιλέ μινιόν και την μπριζόλα από διάφραγμα. Αν δεν ξέρετε τι πρέπει να αγοράσετε, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.

Καρυκεύματα, ναι ή όχι; Υπάρχουν πολλά μείγματα μπαχαρικών που παρασκευάζονται εύκολα και θα προσθέσουν έξτρα γεύσεις στην μπριζόλα σας. Οι μαρινάδες –μείγματα λαδιού, οξέων (όπως εσπεριδοειδή ή ξίδι) και υλικών όπως μυρωδικά ή ζάχαρη– είναι ιδανικές για να μαλακώσουν το κρέας, το οποίο όμως πρέπει να παραμείνει στη μαρινάδα για τουλάχιστον μία ώρα. Αν βιάζεστε, απλώς αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές της μπριζόλας και είστε έτοιμοι!

Μόλις το κρέας ετοιμαστεί, είναι ώρα να ανάψετε το μπάρμπεκιου. Εδώ, η Σχάρα για Searing Gourmet BBQ System της Weber, από χυτοσίδηρο, θα συγκρατήσει τη θερμότητα, διασφαλίζοντας το ομοιόμορφο ψήσιμο της μπριζόλας. Πρώτα, τοποθετήστε την μπριζόλα απευθείας σε άμεση θερμότητα, που θα κάψει έντονα το εξωτερικό και θα κλειδώσει την υγρασία στο εσωτερικό. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ή μέχρι η μπριζόλα να μην κολλάει πλέον στη σχάρα, γυρίζοντάς τη μία μόνο φορά, και μετά μετακινήστε το κρέας σε έμμεση θερμότητα. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και θα φτάσει την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία χωρίς να καεί στο εξωτερικό του. Μόλις το κρέας μαγειρευτεί πλήρως, βγάλτε το από το μπάρμπεκιου και αφήστε το να ξεκουραστεί για αρκετά λεπτά πριν το σερβίρετε.

Πώς ακριβώς θα ξέρετε ότι η μπριζόλα σας είναι έτοιμη; Χρησιμοποιήστε το Weber iGrill. Αυτός ο ανθεκτικός στη θερμότητα αισθητήρας κρέατος παρακολουθεί τη θερμοκρασία πυρήνα της μπριζόλας, κι έτσι εσείς δεν χρειάζεται να μαντεύετε. Σε μερικούς αρέσει μια μπριζόλα έντονα ψημένη απ’ έξω με σκούρο κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό, ενώ άλλοι προτιμούν ομοιόμορφο ψήσιμο παντού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ιδανική μπριζόλα είναι ζήτημα προτίμησης. Ωστόσο, είτε προτιμάτε την μπριζόλα σας πολύ λίγο ψημένη, είτε καλοψημένη, είτε κάτι ενδιάμεσα, το iGrill θα σας βοηθήσει να πετύχετε την τέλεια μπριζόλα κάθε φορά.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΡΕΟΠΩΛΗ!

Το 1905 η οικογένεια Godfrey μετέφερε το κρεοπωλείο της από την Ανατολική Αγγλία στο Βόρειο Λονδίνο. Έναν αιώνα μετά, ο Chris Godfrey ηγείται μια ομάδας που περιλαμβάνει μέλη της επόμενης γενιάς. Με μια ματιά στην ιστοσελίδα, όμως, θα δείτε ότι δεν πρόκειται για κάποια παλιομοδίτικη επιχείρηση και ότι είναι απόλυτα λογικό που έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου διαδικτυακού κρεοπωλείου της Βρετανίας. Ο Chris είναι επιδέξιος ψήστης και παθιασμένος με το ψήσιμο στη φωτιά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ;

Ο Chris έχει αδυναμία στο κοτόπουλο, αλλά παρατήρησε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των πελατών του είναι επιφυλακτικός με το μαγείρεμα των πουλερικών, επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί το σωστό ψήσιμο ολόκληρου του πουλερικού.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ»;

Πιθανώς το καλύτερο μέρος του ζώου, το κομμάτι που ο χασάπης παίρνει σπίτι του. Θα βρείτε τη «χοντρή μπριζόλα» δίπλα στο μοσχαρίσιο διάφραγμα, αλλά ενώ το διάφραγμα πρέπει να υποβληθεί σε υγρή ωρίμανση, εσείς μπορείτε να υποβάλετε τη χοντρή μπριζόλα σε ξηρή ωρίμανση. Ένα νοστιμότατο κομμάτι κρέατος.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΩΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥ ΨΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ;

Ο Chris κατονομάζει ένα Waygu sirloin. Πρόκειται για κομμάτι με πολύ λίπος στο κέντρο του κρέατος. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά τρυφερό και νόστιμο. Αλλά το λίπος που λιώνει μπορεί να προκαλέσει αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα όταν ανοίγεις το καπάκι, γι’ αυτό η συμβουλή του Chris είναι να μαγειρευτεί με το καπάκι κλειστό.