Αρνίσιος γύρος - Free Sunday
Αρνίσιος γύρος

Αρνίσιος γύρος

Αυτή η συνταγή έρχεται από τα Μέσα Ανατολής, είναι ένα ωραίο πιάτο για την παρέα & είναι μία ωραία ιδέα για το Πάσχα, τώρα που μένουμε σπίτι & δεν θα σουβλιζουμε, καλό Πάσχα.

Βαθμός δυσκολίας: μέτριο

Μερίδες: 6

Χρόνος μαγειρέματος: 90 λεπτά

Υλικά:

# 1 κιλό αρνίσια παϊδάκια από μεγάλο αρνί (θα έχουμε ζητήσει από το κρεοπώλη μας να μας βγάλει το κούκλα & το λίπος, και να μας τα έχει χτυπήσει λίγο, όχι πολύ λεπτά)

Μαρινάδα:

# 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

# 1 φλιτζάνι ξύδι

# 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

# 1 κ.γ. γαρίφαλο ολοκλήρου

# 2 ξυλάκια κανέλας

# 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι ολοκλήρο

# 1 κ.γ. κάρδαμο ολοκλήρο

# 1/4 κ.γ. τριμμένη μαστίχα

# αλάτι

Για τα σάντουιτς:

# 6 αραβικές πίτες

# 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε φέτες

# αγγουράκι τουρσί κομμένο σε λεπτές λωρίδες

# σάλτσα ταχίνι

# 2 φλιτζάνια σαλάτα κρεμμυδιού

Εκτέλεση:

# από την προηγούμενη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά τής μαρινάδα & σε αυτή βάζουμε το κρέας, ανακατεύουμε καλά & σκεπάζουμε με μεμβράνη & αφήνουμε στο ψυγείο.

# την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, καί σε δύο καλαμάκια στρώνουμε τα παϊδακια το ένα πάνω στο άλλο, σε ένα ταψί θα έχουμε βάλει μισό λάχανο που θα έχουμε τυλίξει με αλουμινόχαρτο, και σε αυτό θα βάλουμε τη σούβλα μας όρθια, έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμενους φούρνο στους °180 για περίπου μία ώρα, η μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει κάνει μια τραγανή κρούστα.

# βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά σκεπάζμενο με αλουμινόχαρτο, έπειτα το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

# σερβίρουμε το γύρο σε σάντουιτς που θα έχουμε φτιάξει μοιράζοντας το γύρο και όλα τα υλικά τής γαρνιτούρα στης πίτες και τυλίγουμε σε ρολό,η βάζουμε όλα τα υλικά μας στο τραπέζι και κάθε ένας φτιάχνει το δικό του σάντουιτς οπός το αρέσει.

+ Για την σάλτσα ταχίνι χτυπάμε σε μούλτι ένα φλιτζάνι ταχίνι, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού, 3 κ.σ. & αλάτι.

+ Για την σάλτσα κρεμμυδιού, ανακατεύουμε μαζί ένα φλιτζάνι κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μισό φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό και 1 κ.σ. σουμακ.

*Η Abir Wazzan γεννήθηκε στον Λίβανο και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία και στην Κύπρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ψυχολογία και ασχολήθηκε με τη μαγειρική στα 25 της, ενώ μέχρι τότε δεν είχε μαγειρέψει ποτέ. Από τότε μέχρι σήμερα ανακατεύει κουζίνες του κόσμου και παρουσιάζει δικές της συνταγές και μενού. Το 2017 ήταν στους 50 του «Master Chef». Instagram: abirwazzan, Facebook: AbirWazzan