Αλμυρό κέικ καρότο - Free Sunday
Αλμυρό κέικ καρότο

Αλμυρό κέικ καρότο

Μερίδες: 10

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Υλικά:

# 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

# 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

# 3 κ.σ. ελαιόλαδο

# 1 κ.σ. βούτυρο

# 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

# 5 αυγά

# 1 φλιτζάνι ξινόγαλα

# 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

# 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

# 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

# 3/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο

# 3 φλιτζάνι τριμμένο καρότο

# 250 γρ. σκληρή φέτα τριμμένη

# αλάτι

# φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη:

# 1/2 φλιτζάνι κρέμα τυρί

# 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

# μια χούφτα φρέσκος δυόσμος

# ξύσμα από ένα λεμόνι

# 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

# 1 κ.σ. κύμινο ολόκληρο καβουρδισμένο (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το βούτυρο, όταν ζεσταθούν ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρουμε με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι αυτή να λιώσει και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι και χτυπάμε καλά με ηλεκτρικό μίξερ.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, την πάπρικα, ένα κουταλάκι αλάτι και ένα κουταλάκι πιπέρι. Ύστερα ρίχνουμε αυτό το μείγμα σιγά σιγά στο άλλο μείγμα με τα αυγά και χτυπάμε συνεχώς με το μίξερ, μέχρι να τελειώσει το αλεύρι. Έπειτα ρίχνουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα μας το τριμμένο καρότο και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια φόρμα του κέικ της αρεσκείας μας, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί τόσο, ώστε αν βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγει καθαρό.

Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, ύστερα το αδειάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει. Έπειτα ρίχνουμε στο κέικ μας την κάλυψη, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και το κύμινο (αν χρησιμοποιούμε) και σερβίρουμε.

Για την επικάλυψη:

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το τυρί, το γιαούρτι, τον δυόσμο και το ξύσμα. Χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

* Η Abir Wazzan γεννήθηκε στον Λίβανο και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία και στην Κύπρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ψυχολογία και ασχολήθηκε με τη μαγειρική στα 25 της, ενώ μέχρι τότε δεν είχε μαγειρέψει ποτέ. Από τότε μέχρι σήμερα ανακατεύει κουζίνες του κόσμου και παρουσιάζει δικές της συνταγές και μενού. Το 2017 ήταν στους 50 του «Master Chef».

  • Instagram: abirwazzan
  • Facebook: AbirWazzan