5 βιβλία μαγειρικής - Free Sunday
5 βιβλία μαγειρικής

5 βιβλία μαγειρικής

Έλενα Τσαβαλιά, «Say Cake!», εκδόσεις Key Books

1 min

52 νόστιμα και λαχταριστά κέικ, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου! Ένα κομμάτι κέικ είναι η χαρά της προσφοράς γι’ αυτόν που το μοιράζεται, η χαρά της ζεστασιάς (ή γλυκύτητας) γι’ αυτόν που το προσφέρει και η χαρά της απόλαυσης γι’ αυτόν που το γεύεται. Ένα κομμάτι κέικ είναι ένα υπέροχο χαμόγελο σ’ έναν φωτογραφικό φακό…

Δοκιμάστε να φτιάξετε μερικές από τις απολαυστικές συνταγές που εμπεριέχονται στο βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://issuu.com/keybooks4/docs/saycake_issuu_1.

Στέλιος Παρλιάρος, Jean-Marie Hoffmann, «Μαζί | Ensemble», εκδόσεις IANOS

2 min

Ελληνογαλλική έκδοση που περιλαμβάνει 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, οι δρόμοι του γνωστού ζαχαροπλάστη και του σεφ της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα συναντήθηκαν και από την πρώτη κιόλας γνωριμία τους ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann κατάλαβαν πόσο πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν. Δυο άνθρωποι με το ίδιο πάθος γι’ αυτό που κάνουν, τον ίδιο ενθουσιασμό για τη ζωή, την ίδια ανάγκη να γεννούν νέες ιδέες. Το βιβλίο απευθύνεται σε Έλληνες που αγαπούν τη γαλλική κουζίνα, σε Γάλλους που θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική μαγειρική, αλλά και σε όποιον αγαπά την κουλτούρα της γαστρονομίας. Ο Στέλιος και ο Jean-Marie έφτιαξαν από 30 εντυπωσιακές συνταγές ο καθένας, οι οποίες συνδυάζουν τεχνικές και προϊόντα από τις δύο χώρες. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από καθημερινές στιγμές των δύο πρωταγωνιστών πλαισιώνει αυτή την ξεχωριστή έκδοση.

Εύα Μονοχάρη, Ιωάννα Παυλάκη, «My Greek Vegan Food», εκδόσεις Πεδίο

3 min

Ένα βιβλίο που μας ξεναγεί στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας, μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών και μοντέρνων vegan συνταγών. Φιλοδοξεί να συστήσει στο ευρύ κοινό, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή. Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον, μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και σε θρεπτική αξία. 65 αγαπημένες συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητά του. Δεν απευθύνεται μόνο στους vegan, αλλά και σε όσους θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή και eco-friendly μαγειρική στη ζωή τους, να αποκτήσουν ένα πιο θρεπτικό και ισορροπημένο καθημερινό διατροφολόγιο, χωρίς να στερηθούν τίποτα σε γεύση και αρώματα.

Amanda Yee, «FRIENDS (Η τηλεοπτική σειρά) - Οι Αυθεντικές Συνταγές», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

4 min

Τα «Φιλαράκια», μια σειρά-φαινόμενο που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, επιστρέφει κοντά μας με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, με τις πιο εμβληματικές και αγαπημένες συνταγές της λατρεμένης παρέας. Με αναφορές στις καλύτερες στιγμές της διάσημης συντροφιάς και στα πιο αγαπημένα επεισόδια, ανακαλύπτουμε περισσότερες από εκατό συνταγές από όλο τον κόσμο που πρωταγωνιστούν στη νεοϋορκέζικη καθημερινότητα των έξι αγαπημένων φίλων. Λαχταριστά ορεκτικά, street food, finger food, υπέροχα κυρίως πιάτα, γιορτινά μενού, συνταγές για χορτοφάγους, γλυκά και υπέροχα κοκτέιλ από τη Μόνικα, τη Ρέιτσελ, τη Φίμπι, τον Ρος, τον Τζόι και τον Τσάντλερ. Οι αυθεντικές συνταγές της σειράς είναι εδώ για να μας κάνουν να νιώσουμε με τον πιο απολαυστικό και δημιουργικό τρόπο πιο κοντά από ποτέ στα αγαπημένα μας «φιλαράκια»!

Πάνος Ιωαννίδης, «Risotti», εκδόσεις Πατάκης

5 min

«Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο. Στις σελίδες του παρουσιάζω, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις μου, τις τεχνικές που απαιτεί ένα ριζότο, καθώς και τις συμβουλές, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο ριζότο που εκφράζει εσάς. Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο και θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα στη γεύση θα τη βάλετε εσείς. Θα σας δείξω το πώς κι εσείς θα δημιουργήσετε το δικό σας ριζότο. Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτό κάνω κι εγώ κάθε φορά που καλούμαι να δημιουργήσω ένα ριζότο. Είναι από τα πιάτα που τους δίνω πραγματικά όλη μου την προσοχή και την ενέργεια, όταν τα φτιάχνω. Είναι από τα φαγητά που με απορροφούν τόσο, που χάνω την αίσθηση του χρόνου. Είναι από τα πιάτα που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις μου. Το ριζότο είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν είναι απλά ένα πιάτο νόστιμο ρύζι. Είναι η ομορφιά της απλότητας, που πάντα με γοήτευε. Είναι η γοητεία του “δεσίματος” και της αφοσίωσης που απαιτείται για να λειτουργήσει κάτι και να έχει αποτέλεσμα…» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).