Νανά Χρυσοχόου: «Το Ξινόμαυρο είναι η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα» - Free Sunday
Νανά Χρυσοχόου: «Το Ξινόμαυρο είναι η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα»

Νανά Χρυσοχόου: «Το Ξινόμαυρο είναι η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα»

Σε μία από τις πιο πλούσιες οινικά περιοχές της Ελλάδας, τη Νάουσα, συναντάμε μια οικογένεια που έχει ταυτίσει το όνομά της με το κρασί, την οικογένεια Χρυσοχόου, και το κτήμα της.

Το 1977 ο Κείμης Χρυσοχόου παντρεύεται την Μπέττυ και ξεκινούν μαζί την ιστορία του Κτήματος Χρυσοχόου, επιλέγοντας και καλλιεργώντας μια έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή Στράντζα και επικεντρώνοντας την προσοχή τους αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού. Την παράδοση και το μεράκι των γονιών συνεχίζουν τα τρία παιδιά: η Κατερίνα, που σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Νανά, απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής και Σχολής Αμπελουργίας και Οινολογίας (Ιταλία), και ο Γιάννης, που εργάζεται σε διάφορα τμήματα του κτήματος.

Nana HrisohouH Nανά Χρυσοχόου

Το brand Χρυσοχόου βρίσκεται στον χώρο του κρασιού, και όχι μόνο, από το 1948. Τι σας ώθησε να επικεντρωθείτε στο κρασί και να εξελίξετε την παραγωγή;

Η ιστορία της οικογένειας Χρυσοχόου ξεκίνησε με την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού, ούζου, λικέρ, μπράντι και βερμούτ. Το 1978 αγοράστηκαν, φυτεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν τα πρώτα αμπέλια της εταιρείας με την ποικιλία Ξινόμαυρο. Όταν καλλιεργείς, ουσιαστικά μεγαλώνεις ένα βρέφος, το οποίο μετατρέπεις σε παιδί κι έπειτα σε ενήλικα, με την παραγωγή του σε κρασί. Βιώνοντας καθημερινά όλες τις δυσκολίες, πίσω από τις οποίες κρύβονται χαμόγελα, δεν υπήρχε επιλογή παρά μονόδρομος. Η αφοσίωση της οικογένειας, και συνεπώς του brand Χρυσοχόου, στην καλλιέργεια του αμπελώνα και στην εμφιάλωση των κρασιών με συνεχή, σταθερή ποιοτική ανάπτυξη.

Τι κάνει τη Νάουσα τόσο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή;

Η Νάουσα είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Αυτό καθιστά την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ένα terroir ιδιαίτερο, που σε συνδυασμό με το κλίμα της ευνοεί την καλλιέργεια της γνωστής ποικιλίας Ξινόμαυρο. Δεν είναι τυχαίο που ο βασιλιάς των ελληνικών ποικιλιών, το Ξινόμαυρο, ευδοκιμεί σε απόλυτη αρμονία με το έδαφος της περιοχής και εκφράζει την πολυδυναμικότητά του με διάφορους τρόπους. Η ποικιλία και μόνο καθιστά τη Νάουσα μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δουλεύετε με το Ξινόμαυρο, μία πολύ ιδιαίτερη ποικιλία, και μάλιστα δημιουργείτε και ένα βραβευμένο λευκό. Μιλήστε μας για την ποικιλία…

Το Ξινόμαυρο είναι η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα. Είναι μια πολυδυναμική ποικιλία, ευαίσθητη στην ξηρασία και στις ασθένειες, δύστροπη στην καλλιέργειά της, δύσκολη ακόμα και να ωριμάσει και να οινοποιηθεί. Από την άλλη, είναι μια ποικιλία που προσφέρει ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας, με μεγάλη πολυπλοκότητα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, που θυμίζουν πανάκριβα Nebbiolo και ενίοτε Pinot Noir. Τα ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο χαρακτηρίζονται από έντονες ξηρές τανίνες και υψηλή οξύτητα, καθιστώντας απαραίτητη την παλαίωση και ωρίμανσή τους σε δρύινα βαρέλια. Δύο είναι οι βασικές «σχολές» Ξινόμαυρων: η παραδοσιακή, που δίνει κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα φυτικότητας, ντομάτας και πάστας ελιάς, με υψηλή οξύτητα και επιθετικές τανίνες (ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια παλαίωσης), και η μοντέρνα, με εκχυλισμένα Ξινόμαυρα με βαθύ χρώμα και περισσότερα συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα, επίσης με υψηλή οξύτητα αλλά λιγότερο επιθετικές τανίνες. Η πολυδυναμικότητα, όμως, του Ξινόμαυρου μας δίνει και οίνους ροζέ και λευκούς.

Πώς βλέπετε το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κρασιού;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια τάση ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού και αυτό οφείλεται στο ότι οι οινοπαραγωγοί έχουμε κάνει άλματα, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε αμπελώνες και υποδομές, κινούμαστε βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, βασιζόμαστε στις γηγενείς (ελληνικές) ποικιλίες και παρέχουμε συνεχώς πιο ποιοτικά κρασιά λόγω της διαρκούς ενημέρωσής μας στον τομέα της τεχνογνωσίας. Το μέλλον του ελληνικού κρασιού θα έλεγα πως είναι αρκετά ευοίωνο. Οι συνθήκες, κλιματολογικές και εδαφολογικές, υπάρχουν, το θέμα είναι να γίνει η σωστή εκμετάλλευσή τους από τους οινοπαραγωγούς, ώστε το προϊόν αυτό να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της ελληνικής γεωργίας με σκοπό την τοποθέτησή του παγκοσμίως.

Αξιολογήσεις κρασιών

Πρεκνιάρικο

Ποικιλία: Πρεκνάδι

Περιοχή: Νάουσα

Τύπος: Λευκό, Ξηρό

Αλκοόλ: 13,5%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 10-12°C

prekniariko min

Χρώμα θαμπού χρυσού. Μύτη με μέτρια ένταση, όπου κυριαρχεί το πορτοκάλι. Στο στόμα αρκετά λιπαρό. Τα αρώματά του είναι χαρακτηριστικές μαρμελάδες εσπεριδοειδών, μελιού και βουτύρου. Ευχάριστη επίγευση.

Ταιριάζει με λιπαρά ψάρια, ριζότο και ελαφριά πιάτα κάρι ή κινέζικα.

Νάουσα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Περιοχή: Νάουσα

Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό

Αλκοόλ: 13,8%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 16-18°C

Naousa Xinomavro min

Χρώμα ρουμπινί λαμπερό. Μεσαίας έντασης μύτη, τυπική της ποικιλίας, με αναφορές σε δαφνόφυλλο και νωπό χώμα, ενώ κόκκινα φρούτα συμπληρώνουν το μπουκέτο. Στόμα ανάλογης έντασης, όπου η φράουλα και το κεράσι βγαίνουν με μεγαλύτερη ένταση. Σώμα μέτριου όγκου, έντονες τανίνες, μεσαίου μήκους επίγευση.

Ταιριάζει με κρέας μαγειρευτό, σχάρας, φούρνου, πολίτικη κουζίνα.

Κάβα Χρυσοχόου

Ποικιλία: Merlot, Ξινόμαυρο

Περιοχή: Νάουσα

Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό

Αλκοόλ: 13,5%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 16-18°C

Cava Chrisohoou min

Ρουμπινί με κεραμιδί πινελιά. Αρωματικά πλούσιο και ιδιαίτερα πολύπλοκο, με αρώματα μπαχαρικών, λιαστής ντομάτας και κόκκινων φρούτων να συνυπάρχουν. Στο στόμα γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση.

Ταιριάζει με κρέας στη σχάρα, κοκκινιστά, τυριά.

INFO

Το Οινοποιείο Χρυσοχόου βρίσκεται 4 χλμ. έξω από την πόλη της Νάουσας, στην τοποθεσία Στράντζα, και είναι επισκέψιμο. Εκτός από την αίθουσα παραγωγής, διαθέτει μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας κρασιού και το μουσείο, όπου υπάρχουν διάφορα αμπελουργικά (ξύλινα πατητήρια του 1900, καλάθια μεταφοράς των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τις εργασίες στο αμπέλι κ.λπ.) και οινολογικά αντικείμενα (παλιές νταμιτζάνες, κανάτες μεταφοράς κρασιού, εμφιαλωτική μηχανή, ταπωτικό, ετικετέζα κ.λπ.). www.chrisohoou.com