Σαντορίνη: Η πιο φιλόξενη και πιο όμορφη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας - Free Sunday
Σαντορίνη: Η πιο φιλόξενη και πιο όμορφη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας

Σαντορίνη: Η πιο φιλόξενη και πιο όμορφη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας

Η θηραϊκή γη (κίσσηρις), το αυξημένο ποσοστό άμμου και η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου λογικά θα περίμενε κανείς ότι η άμπελος δεν θα αναπτυσσόταν, όχι μόνο αναπτύχθηκε αλλά έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων. Είναι ο αμπελώνας της Σαντορίνης και των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη.

«Βασίλισσα» ποικιλία και πλέον γνωστή διεθνώς, το Ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη. Μπορεί σήμερα να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα (με εξαίρεση το Ιόνιο και την Ήπειρο), αλλά προέρχεται από τη Σαντορίνη και μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με τη χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μετάλλου στη μύτη και στο στόμα.

Ο ολοένα αυξανόμενος τουρισμός και οι απαιτήσεις για νέα προϊόντα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη δημιούργησαν την κουλτούρα του επισκέψιμου οινοποιείου και τα wine tours.

Εμείς εμπιστευτήκαμε τις διαδρομές μας στην Blue Label, που γνωρίζει όσο κανείς το νησί και μεταφέρει καθημερινά με άνεση και ασφάλεια δεκάδες επισκέπτες της Σαντορίνης, και μοιραστήκαμε εντυπώσεις με τον αεικίνητο και εξαιρετικό sommelier Κώστα Κωστάκη, υπεύθυνο για τα wine tours της εταιρείας.

Επισκεφθήκαμε την παραθαλάσσια Γαία, τον μοναδικό Αρτέμη Καραμολέγκο, το εντυπωσιακό Κτήμα Σιγάλα, το ολοκαίνουριο Κτήμα Αργυρού, το υπόσκαφο Οινοποιείο Χατζηδάκη, του Μπουτάρη με τον εκπληκτικό Θόλο, του Βενετσάνου με τη θέα που κόβει την ανάσα και την τελευταία άφιξη, το 14ο οινοποιείο του νησιού, του Βασάλτη. Δοκιμάσαμε τις ετικέτες τους και γευτήκαμε τα food pairings τους και θα μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας τον Σεπτέμβριο.

Καλό καλοκαίρι!