Τρεις τάσεις στο ποτό - Free Sunday
Τρεις τάσεις στο ποτό

Τρεις τάσεις στο ποτό

  1. LOW AND NO
    Ολοένα και περισσότερα serves με χαμηλό ποσοστό ή καθόλου αλκοόλ θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα μενού των bar, καθώς η σημασία του well-being συνεχίζει να μεγαλώνει
  2. #MyCocktail

Η αύξηση που παρατηρείται στους drink influencers, έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχούν εικόνες από αριστοτεχνικά serves στα newsfeed των social media, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δημιουργία γευστικών προτάσεων, τόσο στα bars όσο και στο σπίτι

  1. SUSTAINING THE MOMENTUM

Όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την εμπειρία ενός ποιοτικά φτιαγμένου ποτού στρέφονται πλέον προς μια βιώσιμη αναδιάρθρωση, που επεκτείνεται και σε άλλες μεθόδους πέρα από την μείωση χρήσης πλαστικού για ποτήρια και καλαμάκια καθώς και τη συνολική μείωση χρήσης σε χαρτοπετσέτες.

Οκτώβριος 2018, Βερολίνο: Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εποχής αναγέννησης στον κόσμο των cocktails. Περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών των Η.Π.Α προτιμούν ένα cocktail όταν βρίσκονται έξω με φίλους[1], όπως και το ένα πέμπτο των Βρετανών καταναλωτών[2]. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το Cocktail Week του Λονδίνου- το μεγαλύτερο φεστιβάλ αλκοολούχων ποτών στον κόσμο -κατάφερε να τετραπλασιάσει τον όγκο συμμετεχόντων σε 230 bars και σε 30.000 cocktail lovers[3] κατά προσέγγιση. Πέρα από τα δημοφιλή drinking hubs του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, bartenders από 56 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για τη δέκατη επέτειο του WORLD CLASS - του μεγαλύτερου διαγωνισμού bartending σε όλο τον κόσμο, με τη φετινή διοργάνωση να εξυψώνει την ποιότητα στη δημιουργία cocktails. Οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο αναζητούν την ποιότητα στο ποτό που απολαμβάνουν - θέτοντας τον παράγοντα ποσότητα σε δευτερεύοντα ρόλο- μέσα από νέες εμπειρίες, διαφορετικές γεύσεις και αριστοτεχνικά φτιαγμένα serves υψηλής ποιότητας.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε κι ενώ η elite του bartending διαγωνιζόταν στο Βερολίνο για τον τίτλο του καλύτερου Bartender στον κόσμο, μια ομάδα από τους καλύτερους στον κόσμο ειδικούς στο χώρο της γεύσης, με τον θρυλικό Jeffrey Morgenthaler, τον βασιλιά των Instagrammable cocktail Elliott Clark, την Claire Smith Warner, Head των New Brands στο Seedlip (το πρώτο παγκοσμίως spirit χωρίς αλκοόλ), τον World Class Bartender of the Year 2012, Tim Phillips-Johansson και με επικεφαλής  τη Diageo Global Cocktailian Lauren Mote συζήτησαν μερικές από τις τάσεις που θα δούμε στον κλάδο των ποτών το 2019…

Low and No-ABV Cocktails

Μπορεί να είναι παράδοξο για μια ομάδα cocktail enthusiasts να συζητούν εις βάθος για τα προτερήματα των cocktail με χαμηλό ποσοστό  ή και καθόλου αλκοόλ, αλλά το 2019 πρόκειται να υπάρξει νέα κατεύθυνση στις προσωπικές προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και μια άνθηση σε νέα cocktails. Από τη χρονιά που λανσαρίστηκε το 2016, έως και σήμερα το μη-αλκοολούχο spirit Seedlip συνεχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά των αλκοολούχων ποτών. Οι διάφορες εκδοχές του συναντώνται σε περισσότερα από 100 Michellin εστιατόρια, καθώς και σε back bars των καλύτερων bar του κόσμου. Spirits χαμηλά σε ποσοστό αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε νεαρούς καταναλωτές, έπειτα από έρευνα που έγινε, με το 46% ηλικίας κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι είναι πιθανό να παραγγείλουν ένα mocktail, έναντι του 16% ηλικίας άνω των 35[4] ετών.

Βασική παράμετρος είναι η επιθυμία που δείχνουν οι καταναλωτές στη δυνατότητα επιλογής, για ποτά που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, χωρίς όμως να υπάρχει συμβιβασμός στη γεύση.

Μέλη του κλάδου, όπως blenders, bartenders καθώς και τα ίδια τα brands υποστηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια πως η γεύση είναι το κλειδί. Πλήθος επιλογών σε ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και να μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα γεύσεων και αρωμάτων, χωρίς να συμβιβάζουν το ένα έναντι του άλλου. Το κίνημα των lo-no cocktails πρόκειται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος μέσα στο 2019, αφενός γιατί η κατεύθυνση προς ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής συνεχίζει να ενισχύεται και αφετέρου γιατί ολοένα και περισσότεροι bartenders και brands αντιλαμβάνονται τις δημιουργικές δυνατότητες που έχει να προσφέρει αυτή η νέα τάση.

Η Claire Smith Warner προσέθεσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση από την πλευρά των καταναλωτών, όπου είναι έμπρακτο το ενδιαφέρον για τον τρόπο και τη μέθοδο παραγωγής των cocktail, όπως συμβαίνει και για το φαγητό στα εστιατόρια. Ακόμα κι όσοι δεν καταναλώνουν αλκοόλ επιθυμούν να είναι μέρος αυτού του κινήματος. Η δυνατότητα του να απολαμβάνει κανείς ένα cocktail όταν βρίσκεται έξω με φίλους είναι μια έκφραση κοινωνικής συλλογικότητας και δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Δεν αναφερόμαστε στην καθολική αντικατάσταση των αλκοολούχων ποτών, αλλά στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι bartenders αρχίζουν να πειραματίζονται και να προσθέτουν περισσότερες low-no επιλογές στο ρεπερτόριό τους».

#MyCocktail

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων του WORLD CLASS - που αναζητά τον καλύτερο bartender του κόσμου- έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές στον κλάδο. Σε όλο τον κόσμο, η κουλτούρα των cocktail έχει εξελιχθεί σε σημείο τέτοιο που οποιοσδήποτε άρτια καταρτισμένος bartender μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκα cocktails, επομένως το καίριο ερώτημα είναι: Πώς μπορεί κάποιος να κάνει το δικό του cocktail να ξεχωρίσει σε σχέση με τα υπόλοιπα;

Η εμφάνιση και η άνοδος μιας νέας γενιάς “drinkstagrammers" έχει σαν αποτέλεσμα μια στροφή προς τον κόσμο των social media, φέρνοντας έναν νέο αέρα και μια πιο φρέσκια οπτική στον κόσμο του cocktail making προσελκύοντας παράλληλα ένα νέο κοινό που πιθανώς να μην είχε την ευκαιρία ή την επιθυμία να εμπλακεί με την κοινότητα μέχρι πρότινος. Ο Elliot Clark (@apartment_bartender) δήλωσε: «Τα social media έχουν κάνει την τέχνη του mixology πιο δημοκρατική, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους. Για ανθρώπους σαν κι εμένα που δεν έχουμε βρεθεί ποτέ πίσω από μια μπάρα, τα social media προσφέρουν ένα παράθυρο σε αυτό τον υπέροχο κόσμο δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει την κοινότητα αυτή και να αλληλεπιδράσει μαζί της. Πέρα από αυτό όμως, τα social media αποτελούν μια πρόκληση και για τους καταρτισμένους bartender, να σκέφτονται και να δημιουργούν πέρα από τις νόρμες».

Για το 2019, η συνολική εμπειρία απόλαυσης ενός cocktail δεν θα αφορά μόνο τη γεύση αλλά και το πόσο ευπαρουσίαστα είναι τα cocktails. Πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών έδειξαν ότι η αναγνώριση στα social media επηρεάζει δραστικά τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων[5]. Brands και bartenders, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο νέο αυτό trend, θα συνεχίσουν να πειραματίζονται με διάφορες μεθόδους, ώστε να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των cocktail τους στα social media. 

cocktail min

Sustaining the Momentum

Το προηγούμενο έτος, η μείωση της χρήσης πλαστικού σε καλαμάκια και ποτήρια καθώς και η συνολική μείωση χρήσης χαρτοπετσετών βρισκόταν στο επίκεντρο του κλάδου. Το 2019 όμως οι bartenders και ο ίδιος ο κλάδος- χωρίς να είναι ο μοναδικός - στοχεύουν να εξελίξουν την τάση της βιωσιμότητας μεταφέροντας τη σε νέο επίπεδο συμμετέχοντας στο κίνημα μείωσης αποβλήτων. Οι ίδιοι οι καταναλωτές αρχίζουν να ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για την ευθύνη που φέρουν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος - ενώ μια έρευνα έδειξε ότι το 73% των millennials είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τη δαπάνη για ένα προϊόν που  αναγνωρίζουν ότι προέρχεται από ένα brand που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη ([6]).


Μεγάλοι οργανισμοί όπως η Diageo έχουν ήδη δεσμευθεί ότι μέχρι το 2025 το πλαστικό που θα χρησιμοποιούν πρόκειται να είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμο, με ήδη αρκετά από τα brands, όπως η Ketel One να ηγούνται αυτού του κινήματος για αλλαγή, αποτελώντας παράδειγμα για τους bartender για δημιουργία cocktail από βιώσιμες πρώτες ύλες.


Κατά τη διάρκεια του 2019, κορυφαία bar και επιχειρήσεις πρόκειται να κάνουν την υπέρτατη μετάβαση στη μείωση αποβλήτων, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση σε τοπικούς παραγωγούς για την αγορά πρώτων υλών, αλλά και στην αξιοποίηση υλικών που μπορεί να προορίζονταν για τον κάδο.

O Tim Philips-Johansson, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για τους bartenders. Αναζητούμε το καλύτερο για τους πελάτες μας, αλλά και για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αυτό πιθανώς και να ακούγεται περίεργο μιας και το επάγγελμά μας είναι να πουλάμε αλκοόλ. Θέλουμε ο κόσμος και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε να είναι πιο υγιές. Στον κλάδο μας, αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε καλύτερες επιλογές ως προς την ποιότητα του αλκοόλ που σερβίρουμε, αλλά και το να μπορέσουμε να επηρεάσουμε την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο κόσμος».

Η Global Head του World Class, Emily Wheldon, προσέθεσε: «Το 2019 πρόκειται να είναι μια υπέροχη χρονιά για τους λάτρεις του καλού ποτού. Είτε πρόκειται για ένα Johnnie Walker highball είτε για ένα Zacapa Old Fashioned, στο επίκεντρο βρίσκονται serves που δείχνουν όμορφα, έχουν υπέροχη γεύση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο από την πλευρά μας».

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είδαμε και ακούσαμε τους καλύτερους bartender του κόσμου. Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι τάσεις που είδαμε σήμερα, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να συμβαίνουν, θα έχουν αντίκτυπο επηρεάζοντας συνολικά τον κλάδο στο άμεσο μέλλον.

«Τα serves μπορεί να δείχνουν ευφάνταστα, να περιλαμβάνουν λίγο αλκοόλ ή ακόμα και να προέρχονται από οικολογικές πρακτικές διαχείρισης πόρων, αλλά εάν δεν είναι εύγευστα οι καταναλωτές δεν πρόκειται να τα αγοράσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Reserve brands της Diageo, όπως το τζιν Tanqueray No. TEN, το Bulleit bourbon whiskey και το single malt whisky Talisker συνεργάζονται στενά με bartenders για τη δημιουργία νέων spirits, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τις ανάγκες των καταναλωτών. Με τις νέες αυτές τάσεις να εξελίσσονται και να διαμορφώνονται, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου».

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο cocktail εμπνευσμένο από τα trends που θα δούμε μέσα στο 2019, παρακάτω μπορείτε να βρείτε δύο τέτοιες προτάσεις cocktail: 

Low or No ABV cocktails: TEA TONIC

Ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων, εμπνευσμένος από το δημοφιλές “coffee tonic”.

Αυτό το μη-αλκοολούχο cocktail συνδυάζει το μαύρο τσάι, Seedlip Spice 94, με τη γλυκύτητα ενός premium maple syrup και tonic water:

30mL Cold Brew Black Tea**

60mL Seedlip Spice 94

22mL High-Quality Maple Syrup

90mL Fever Tree Tonic Water

DUCHESS OF AYRSHIRE

Μια νέα οπτική στο κλασσικό Johnnie Walker Highball, το Duchess of Ayrshire αποτίει φόρο τιμής στην περιοχή από την οποία καταγόταν η οικογένεια Walker, η οποία και διαμόρφωσε την κληρονομιά του brand Johnnie Walker, όπως την γνωρίζουμε σήμερα:


45 mL Johnnie Walker Black Label Blended Whisky

15 mL Premium Apricot Liqueur

15 mL Amontillado Sherry

2mL Malagasy Chocolate Bitters
90mL Ginger Beer
90mL Σόδα


SUSTAINING MOMENTUM – CAVENDISH COFFEE
Ο συνδυασμός της Ketel One Vodka με cold brew καφέ και μπανάνα της ποικιλίας Cavendish, είναι μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αυτή είναι μια παραλλαγή στο κλασσικό Ketel Espresso, το οποίο ολοκληρώνεται άψογα με υψηλής ποιότητας κόκκινο βερμούτ Moondog με Latin American Bitters.

45mL Ketel One Vodka

15mL Belsazar Red Vermouth

15mL Premium Banana Liqueur

60mL Cold Brew Coffee 

2mL Moondog Latin American Bitters

Επισκεφτείτε τη σελίδα makeitworldclass.com ή την επίσημη σελίδα του WORLD CLASS στο Instagram για γευστικές συνταγές, how-to βίντεο και μάθετε τα πάντα για τα τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο για το 2019.

     

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΩΝ:

 

LAUREN MOTE (HOST)

H Lauren είναι μια διεθνώς βραβευμένη bartender, mixologist, sommelier, συγγραφέας, spirit & cocktails κριτής, διεθνώς αναγνωρισμένη spirits diplomat και συν-ιδιοκτήτρια του Bittered Sling Bitters, ενός διεθνούς φήμης portfolio με βραβευμένα Καναδικά cocktail bitters και culinary extracts. Έχει συνεργαστεί με παγκόσμια luxury brands, όπως το Four Seasons Hotel Group, ως σύμβουλος φιλοξενίας.

Το 2015 κατέκτησε τον τίτλο «Bartender of The Year» από την Diageo World Class Canada και από το Vancouver Magazine Restaurant. Η Lauren είναι ομιλητής, εκπαιδευτικός, μέντορας και σύμβουλος, της οποίας η εμβέλεια εκτείνεται πέρα από το μπαρ. Έχει εκτελέσει χρέη ως Associate Director για την Canadian Professional Bartenders Association και συνεργάτης ως βασική ομιλήτρια στο Tales of the Cocktail® από το 2011. Το 2016 ανακηρύχθηκε ως η πρώτη Καναδή που μπήκε στο “Dames Hall of Fame”, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο “Best Bar Mentor” στο 10ο ετήσιο Spirited Awards Ceremony.

Το 2017 ανακηρύχθηκε Diageo Reserve Global Cocktailian - ο πρώτος τίτλος που δόθηκε στον κλάδο - με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των Reserve Βrands της Diageo και του ευρύτερου luxury κλάδου.

JEFFREY MORGENTHALER

Ο Jeffrey Morgenthaler είναι ένας βραβευμένος bartender (Tales of the Cocktail’s American Bartender of the Year, 2016), εργάζεται στον χώρο από το 2016, από εστιατόρια της γειτονιάς τους, ως φοιτητικά nightclub και πολυτελή εστιατόρια. Αυτή την περίοδο είναι υπεύθυνος για το έξι φορές υποψήφιο James Beard Award, στην κατηγορία Bar Program στο Clyde Common, και το πολυβραβευμένο Pepe Le Moko,τα οποία βρίσκονται στο Portand, Oregon.

Είναι συγγραφέας στο jeffreymorgenthaler.com, όπου γράφει σχετικά με το bartending και το mixology. Αρθρογραφεί σε αρκετές μόνιμες στήλες, συμπεριλαμβανομένου του Imbibe and Punch , ενώ ταυτόχρονα είναι ο συγγραφέας της best-selling έκδοσης του πρώτου βιβλίου αφιερωμένου εξ ολοκλήρου στην τέχνη του cocktail, “The Bar Book: Elements of Cocktail Technique”.

Οι συνταγές και τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις όπως οι New York Times, The Wall Street Journal, το Wine Enthusiasts καθώς και το περιοδικό Wired. Το 2007, το περιοδικό Forbes του έδωσε τον τίτλο “Cocktail Movers and Shakers”, ενώ το περιοδικό Playboy τον ονόμασε έναν από τους top 10 mixologists των Η.Π.Α, ενώ ήταν ανάμεσα στους δεκαεπτά πιο επιδραστικούς bartender του αιώνα από περιοδικό Food and Wine.

 

 

ELLIOTT CLARK

Ο Elliot είναι content creator και home cocktail enthusiast με πάθος για τη δημιουργία, το styling και τη φωτογράφηση των cocktail που φτιάχνει. Η πρώτη επαφή του με τον κόσμο του cocktail making ήταν όταν έλαβε μέρος σε ένα σεμινάριο για cocktails μαζί με τους φίλους του, ανακαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο μια δημιουργική διέξοδο που αναζητούσε.

Επικεντρώνεται κυρίως σε κλασσικές και δημιουργικές συνταγές, με φρέσκα υλικά και trends που μπορεί να ακολουθήσουν ακόμα και όσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο cocktail making. Είτε πρόκειται για αρχάριους, είτε για έμπειρους cocktail enthusiasts, ο Elliot ελπίζει ότι η περιήγηση στο site του προσφέρει έμπνευση για τη δημιουργία cocktail καθώς και συνταγές για να απολαύσει κανείς γευστικά serves.

Σήμερα, σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια, διατηρεί ένα website και διαθέτει περισσότερους από 51.000 ακόλουθους στο Instagram, καταφέρνοντας να μετατρέψει το hobby του σε ένα ανερχόμενο lifestyle brand.

CLAIRE SMITH-WARNER

Η Claire Smith-Warner κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία ποτών για πάνω από 15 χρόνια. Ως Head of Spirit Creation της Belvedere Vodka, η Claire ήθελε να ανακαλύψει νέους τρόπους για να καταναλώνει κανείς αλκοόλ "καλύτερα". Έχει αναπτύξει μια σειρά από γευστικές βότκες φτιαγμένες χωρίς ζάχαρη και 100% φρέσκα φρούτα, καθώς επίσης ήταν πρωτοπόρος με την προσέγγιση της στο "Drink, Eat, Live" με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ σε διάφορες δράσεις, ενώ ανακηρύχθηκε ως “Best International Ambassador 2015” στο 9ο ετήσιο Spirited Awards.

Η Smith-Warner εντάχθηκε στην ομάδα του Seedlip, το πρώτο μη αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και συνεργάζεται στενά με τον ιδρυτή του brand Ben Branson για την επέκταση των μη αλκοολούχων ποτών της μάρκας.

 

TIM PHILIPS-JOHANSSON

Ο Tim με καταγωγή από τη Μελβούρνη έχει μεταδώσει τη δεξιοτεχνία του σε πολλές πόλεις και σε ορισμένα από τα καλύτερα μπαρ όλου του κόσμου, όπως το Black Pearl (Μελβούρνη), το Milk & Honey (Λονδίνο και Νέα Υόρκη) και το Clubhouse (Γαλλία).

Ο Tim πλέον κατοικεί στο Σίδνει της Αυστραλίας, όπου είναι συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Dead Ringer και του  bar Bulletin Place (τέσσερις φορές βραβευμένο ως το καλύτερο cocktail bar της Αυστραλίας και τέσσερις φορές ανάμεσα στα καλύτερα 50 bars του κόσμου). Ο Tim είναι κάτοχος πολλών παγκόσμιων βραβείων όπως το UK Bartender of the Year (Class Magazine, 2011), Australian Bartender of the year (2011, 2012 Bartender Magazine, Bars & Clubs Magazine) και World Class Bartender of the Year (Ρίο ντε Τζανέιρο 2012 ).