Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018 - Free Sunday
Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου διοργανώνεται για 5η φορά η εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (12:00 – 20:00). Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 σπουδαία κρασιά, από 27 ελληνικά και 51 ξένα οινοποιεία. Τα ελληνικά οινοποιεία παρουσιάζουν το καλύτερο κόκκινο κρασί τους από την τρέχουσα εσοδεία δίπλα στο ίδιο κρασί παλαιωμένο (δηλαδή από παλαιότερη εσοδεία), ως απόδειξη της δυνατότητας παλαίωσης που έχουν πολλά ελληνικά κρασιά. Παράλληλα, πολλά οινοποιεία προτείνουν και άλλες φιάλες παλαιωμένων ή πειραματικών οίνων που έχουν αποθηκευμένα στα κελάρια τους.

Τα ξένα οινοποιεία εκπροσωπούνται με σπουδαία κόκκινα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, κάποια εξ αυτών σε τιμές που μπορεί να σοκάρουν τους αδαείς, αλλά που καταδεικνύουν πόσο περιζήτητα είναι στη διεθνή αγορά. Συμμετέχουν μέσω των εισαγωγέων τους οινοποιεία από 10 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Λίβανος, Πορτογαλία, Ισπανία και Χιλή. Φέτος ξεχωρίζει η συμμετοχή του Λιβάνου ως τιμώμενη χώρα με 10 κορυφαία οινοποιεία.

Ανάμεσα στα κρασιά που θα μπορούν να δοκιμάσουν οι οινόφιλοι στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής: το Hermitage 2015 του σπουδαίου Louis Chave από το Ροδανό, το Château Latour 2003 από το Μπορντό, το Masseto 2005 της Tennuta dell’ Ornellaia από την Τοσκάνη, το Amarone della Valpolicella της Forno Romano, ενώ δεν λείπουν εκπλήξεις, όπως το Ελβετικό Gantenbein Pinot Νoir. Ανάλογες είναι και οι επιλογές από το Νέο Κόσμο, με τη χειμαζόμενη από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια να εκπροσωπείται δυνατά με, μεταξύ άλλων, το Lokoya, το Opus One και το Insignia, την Αργεντινή με το Viña Cobos και τη Χιλή με το Montes.

Ωστόσο, στόχος της εκδήλωσης Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά δεν είναι μόνο να δοθεί σε οινόφιλους καταναλωτές η δυνατότητα δοκιμής κορυφαίων ξένων κρασιών, αλλά και να αποδειχθεί πως και ο ελληνικός αμπελώνας μπορεί και πρέπει να «παίξει στο γήπεδο» των μεγάλων κρασιών, διεθνώς, ώστε να δημιουργήσει υπεραξία για το σύνολο της ελληνικής οινικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική και ελπιδοφόρα είναι η παρουσία και νεότερων ελλήνων οινοποιών στο «κλαμπ» παραγωγής μεγάλων κόκκινων κρασιών.

Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων κρασιών, κάποια απαιτούν συμμετοχή για τη δοκιμή τους. Έτσι, το αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση είναι 40€ που περιλαμβάνει εισιτήριο και κουπόνια τα οποία ο επισκέπτης εξαργυρώνει για να δοκιμάσει κρασί (50ml) σε τιμή κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρασί με τιμή που ξεπερνάει στην κάβα τα €200 θα δοκιμαστεί με τέσσερα κουπόνια (12€), ενώ κρασιά έως και 100€ δοκιμάζονται ακόμα και με 2 κουπόνια (6€). Τα ελληνικά κρασιά των τρεχουσών εσοδειών δεν χρεώνονται με κουπόνι, όπως συμβαίνει και με αρκετά από τα υπόλοιπα, παλαιωμένα, σπάνια ή εκτός αγοράς ελληνικά κρασιά.

Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» είναι μία συνδιοργάνωση του ιστότοπου ευζωίας FNL (www.fnl-guide.com) και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, γνωστή για την έκθεση Οινόραμα και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει για το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά.