Ύδρα, Πόρος ή Αίγινα; Αυτά είναι τριλήμματα - Free Sunday
Ύδρα, Πόρος ή Αίγινα; Αυτά είναι τριλήμματα

Ύδρα, Πόρος ή Αίγινα; Αυτά είναι τριλήμματα

Δεν είναι πολλές οι μητροπόλεις που διαθέτουν εξόδους –καλοκαιρινής- διαφυγής τόσο κοντά στην πόλη και με τέτοια ποιότητα παροχών και κυρίως ομορφιάς, όπως η Αθήνα.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα και Αγκίστρι εδώ και δεκαετίες λειτουργούν σαν σανίδα σωτηρίας για τους Αθηναίους και αποτελούν αγαπημένους προορισμούς για λίγες ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης.

Ύδρα

YDRA

Το μικροσκοπικό νησάκι με την αρχοντική και ιστορική παράδοση εισήγαγε τον όρο «κοσμοπολίτικο» όταν η Μύκονος ακόμα μπουσουλούσε. Ατμοσφαιρικά boutique hotels σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, στιλάτα εστιατόρια κι έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ αγκυροβολούν κότερα και ιστιοφόρα βαθύπλουτων πριν ξεχυθούν στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο. Τα τροχοφόρα δεν επιτρέπονται στο νησί αλλά και τι να τα κάνεις; Μια σταλιά είναι και όλοι οι επισκέπτες μια παρέα για παγωμένες μαργαρίτες στον Πειρατή και την Υδρονέτα. Η τελευταία, σταθερά, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις λίστες των καλύτερων καλοκαιρινών μπαρ του κόσμου. Τα κανονιοστάσια στο λιμάνι, τα επιβλητικά αρχοντικά, η Σχολή Εμποροπλοιάρχων και τα ιστορικά μοναστήρια αποτελούν δείγμα του ένδοξου παρελθόντος της Ύδρας. Σήμερα, τα αρχοντικά των αγωνιστών του 1821 έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ζήστε αυτή τη μοναδική εμπειρία: ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσα από την επίσκεψή σας στους χώρους όπου κάποτε οι ίδιοι οι ήρωες της Επανάστασης δημιούργησαν Ιστορία. Αν πάλι σας ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά μνημεία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις 300 εκκλησίες και τις 6 μονές που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί. 

Αίγινα

AIGINA

Η Αίγινα εξακολουθεί, αν και δεν έχει τη γραφικότητα που διαθέτουν οι Σπέτσες και η Ύδρα, εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να συγκινεί και να επανεφεύρει τον εαυτό της. Μόλις 35 λεπτά από τον Πειραιά με το ιπτάμενο δελφίνι είναι αγαπημένος προορισμός για οικογένειες, ενώ πολλοί είναι οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες που έχουν εδώ εξοχικά. Μια παράδοση που κρατάει δεκαετίες αφού την Αίγινα προτιμούσαν για τις ομορφιές και την κοντινή της απόσταση σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες για απομόνωση και έμπνευση. Ανάμεσα τους ο Καζαντζάκης, ο εικαστικός Νικολάου, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ζωγράφος Ανδρέας Βουρλούμης, ο Κώστας Βάρναλης. Πλούσια σε αρχαιολογικούς (εδώ βρίσκεται ο ναός της Αφαίας που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε) και θρησκευτικούς (το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα) χώρους δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Στην Αίγινα επίσης βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, με επισκέψιμες εγκαταστάσεις -στο δρόμο μεταξύ Παχιάς Ράχης και Ανιτσαίου-, όπου περιθάλπονται άγρια ζώα και πτηνά (αν σας «περισσεύουν» χρήματα μια δωρεά θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη καθώς οι άνθρωποι εκεί επιτελούν σπουδαίο έργο). Πολλές οι ταβέρνες, πολλά και τα τοπικά εδέσματα με πρωταγωνιστή το εδώδιμο φιστίκι, λίγες οι καλές παραλίες – ε μη τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Σπέτσες

 

Αρχοντικές και κοσμοπολίτικες. Εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού η Ντάπια, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία. Πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο. Οι φουλ του πεύκου Άγιοι Ανάργυροι παραμένουν από την εποχή της ελληνικής ταινίας «Τζένη, Τζένη» η καλύτερη παραλία του νησιού – επιβάλλεται η βουτιά στη Σπηλιά του Μπεκίρη.

Πόρος

POROS