Ικαρία, μια διαρκής γιορτή - Free Sunday
Ικαρία, μια διαρκής γιορτή

Ικαρία, μια διαρκής γιορτή

Εδώ ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Στην εναλλακτική και ατίθαση Ικαρία όλα γίνονται αλλιώς. Οι ρυθμοί, οι συμπεριφορές και οι ιδέες κατατάσσουν το ανυπάκουο νησί σε έναν προορισμό που αναγκάζει τους επισκέπτες να ανανεώνουν διαρκώς το ραντεβού μαζί της. Πανηγύρια, φύση, νυχτερινή ζωή και τοπικά εδέσματα θα σας αποπλανήσουν για πάντα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι αλήθεια ότι το νησί προσελκύει μεγάλο ποσοστό εναλλακτικού τουρισμού. Ανθρώπους που λατρεύουν τη yoga στη φύση (www.purefitness.gr,www.bodytalksystem.com ), τα μονοπάτια για ατελείωτους, οργανωμένους και μη, περιπάτους. Μέχρι και μαθήματα δημιουργικής γραφής μπορείτε να κάνετε με την Joey Brown, η οποία έχει γίνει σχεδόν ντόπια μετά από τόσα χρόνια στο νησί (www.manamahouse.com).

1 min

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε είναι τα καθιερωμένα πανηγύρια που οργανώνονται στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε αυτά θα μάθετε με ευκολία τον περίφημο μπαλαριστό «ικαριώτικο» χορό. Το πιο μεγάλο πανηγύρι είναι εκείνο του Δεκαπενταύγουστου, ενώ την ίδια μέρα μπορεί να γίνονται δύο πανηγύρια σε διαφορετικές περιοχές.

Το ευλογημένο αυτό νησί, σύμφωνα και με τη μυθολογία, λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής και τεκτονικής δομής του, αποτελεί έναν τόπο προικισμένο όσον αφορά τη γεωθερμία. Έτσι, υπάρχουν πολλές ιαματικές πηγές, κατάλληλες για όσους επισκέπτονται την Ικαρία για θεραπευτικούς και θερμαλιστικούς σκοπούς. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η Κράτσα, η Μουσταφά-Λίτζα, του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος Θερμών.

Οι παραλίες της είναι πραγματικά ασυναγώνιστες και χωρίς να τις έχει πειράξει ανθρώπινο χέρι. Ξεχωρίζει η Ψιλή Άμμος. Προτεινόμενες και ο Αρμενιστής στο βόρειο μέρος του νησιού, ο Αϊ-Γιώργης, η Μακριά Παραλία και το Ανεφάντι.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Λευτέρης Τρικεριώτης μαζεύει κρίταμο από τα βράχια δίπλα στη θάλασσα και το διαθέτει στην αγορά μέσω τουwww.Ikariastore.gr . Τα αναψυκτικά Ικαρίας «Κέφαλος» είναι γνωστά εδώ και 80 χρόνια. Το μέλι φτιάχνεται από πεύκο και είναι εξαιρετικά εύγεστο και ρευστό. Επίσης, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα ομορφιάς, όπως σαπούνια και αποσμητικά. Παράγονται, ωστόσο, σε ποσότητες μικρές, για λίγους και «καλούς».

12 min

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το τοπικό κρασί με το όνομα Πράμνειος, γνωστό από την εποχή του Ομήρου (περίπου από το 850 π.Χ.), είναι βαρύ από άποψη αλκοολικών βαθμών. Κατά κύριο λόγο εδώ παράγονται ερυθρά ξηρά κρασιά. Οπωσδήποτε να τα αναζητήσετε και συγκεκριμένα στο κτήμα της οικογένειας Καρίμαλη (τηλ.: 22750 31151, http://www.ikarianwine.gr/winery.htm) στην περιοχή Εύδηλος, όπου μπορείτε να μείνετε κιόλας.

KRASI min

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Kionio Sea House: Πιο παραδοσιακή κατοικία δεν υπάρχει στο ακρωτήριο Κιόνι. Κοντά στη θάλασσα και απομονωμένο από θορύβους, εδώ σίγουρα θα χαλαρώσετε. http://kionio-ikaria.com/

IKONIO min

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ/ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Γρήγορης στην περιοχή Φάρος: Πάνω στο κύμα, σερβίρει πάντα φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε σαρδέλα και τσιπούρα ψητή. Τα μαγειρευτά του είναι επίσης νοστιμότατα. Τηλ.: 22750 32208

Carte-Postale: All day bar με πολλές επιλογές τόσο για αλμυρό όσο και για γλυκό. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα τις πλούσιες βάφλες του με θέα το Αιγαίο. Λειτουργεί επίσης εκθεσιακός χώρος. Στον Αρμενιστή. Τηλ.: 22750 71031

Περισσότερα στο https://www.visitikaria.gr/gr.