Πώς μπορούμε από τουρίστες να γίνουμε ταξιδιώτες; - Free Sunday
Πώς μπορούμε από τουρίστες να γίνουμε ταξιδιώτες;

Πώς μπορούμε από τουρίστες να γίνουμε ταξιδιώτες;

Ένας χρυσός οδηγός για να γνωρίσουμε πραγματικά τα μέρη που επισκεπτόμαστε.

Δε μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης της χώρας μας με αυτή που επισκεπτόμαστε. Προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και να γίνουμε μέρος της νέας κουλτούρας

via GIPHY

Επιδιώκουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με ντόπιους και να κουβεντιάσουμε μαζί τους Αποφεύγουμε τα τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια. Αντίθετα τρώμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε όπου και οι locals Αφήνουμε την ασφάλεια των μεγάλων πόλεων και επισκεπτόμαστε μικρές πόλεις και χωριά μαζί με ντόπιους. Τα καλύτερα ταξίδια μου ήταν αυτά που είχα δίπλα μου ντόπιους να με οδηγούν και να μου αποκαλύπτουν μικρά και μεγάλα μυστικά της καθημερινότητας τους.

via GIPHY

Η καλύτερη περίοδος για να κλείσεις φθηνά ταξιδιωτικά εισιτήρια είναι η δεύτερη εβδομάδα κάθε μήνα. Το καλύτερο φαγητό, όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, θα το φας στη γειτονιά που δε σου γεμίζει το μάτι. Φύγε από την πεπατημένη οδό. Ακολούθα ένα διαφορετικό δρόμο πέρα από τα συνηθισμένα και νιώσε, έστω για λίγο, σαν λύκος που απαρνιέται την αγέλη του.

via GIPHY

Κινήσου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποίησε τα σαν ντόπιος. Γεύσου την τοπική κουζίνα, μάθε για αυτήν και ενημερώσου από τους γηγενής που μπορείς να βρεις αυθεντικό ντόπιο φαγητό, αποφεύγοντας τα τουριστικού τύπου εστιατόρια. Γνώρισε τους ντόπιους, μίλησε μαζί τους και δείξε ενδιαφέρον για τα ήθη και τον πολιτισμό τους.

via GIPHY

Ταξίδευσε χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπου σου αρέσει μείνε ή απλά προσπέρασε δίχως να σε απασχολεί ο χρόνος και κάποιο συγκεκριμένο τουριστικό πλάνο. Ο ταξιδιώτης που ταξιδεύει εκτός Ε.Ε οφείλει να ελέγξει ότι το διαβατήριο του έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Κάποια κράτη είναι ίσως ελαστικότερα από άλλα, αλλά κανείς δε θέλει να έχει προβλήματα σε κάποιο συνοριακό έλεγχο για μια αμέλεια. Σε κάποιους τέτοιους ελέγχους καλό είναι να εφοδιαστούμε με υπομονή λόγο της υπέρμετρης αγάπης ορισμένων κρατών για τη γραφειοκρατία. Στην Καμπότζη για παράδειγμα ο ταξιδιώτης μεταξύ άλλων, οφείλει να παραδώσει μια φωτογραφία διαβατηρίου κατά την είσοδο του στη χώρα. Να περπατάμε πολύ στα μέρη που πηγαίνουμε αντί να κινούμαστε με τα ΜΜΕ. Ένας προορισμός δεν έχει να μας προσφέρει μόνο τα διάσημα αξιοθέατα του.

via GIPHY

Να κλείνετε μέσω διαδικτύου τα εισιτήρια για τα διάφορα αξιοθέατα, αφού γλιτώνει χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις και χρήμα. Επίσης, τα ενιαία εισιτήρια (τύπου museum pass) είναι μια ακόμα καλή λύση για να αποφύγετε την αναμονή. Στο Λούβρο για να γλυτώσετε τις ουρές προτιμήστε την είσοδο από την Portede Lions

via GIPHY

Να ρωτάς τους ντόπιους για τα αυθεντικά μυστικά ενός τόπου, αυτά που δεν θα σου πει ποτέ κανένας τουριστικός οδηγός! Να μπαίνεις στα τοπικά μαγαζιά μιας πόλης, να κάνεις, ίσως, ένα μάθημα μαγειρικής. Να «μπλεχτείς» με την ντόπια ζωή. Να είσαι έτοιμος να αλλάξεις το αρχικό σου πλάνο. Να ακολουθείς το ένστικτό σου και να είσαι έτοιμος να οδηγηθείς σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που είχες κατά νου αρχικά.

via GIPHY