Οι πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδα (Ά μέρος) - Free Sunday
Οι πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδα (Ά μέρος)

Οι πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδα (Ά μέρος)

Το νερό είναι το φυσικό στοιχείο του Έλληνα όχι μόνο το καλοκαίρι. Αυτές είναι οι πιο όμορφες λίμνες της χώρας μας για υπέροχες βαρκάδες και birdwatching. 

Δρακόλιμνη Τύμφης

Στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ., η ελλειψοειδής Δρακόλιμνη απέχει τρεισήμισι ώρες από την κορυφή Γκαμήλα, την ψηλότερη του όρους Τύμφη. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

 

"EPIRUS" Big love! #δρακόλιμνη #τύμφη #Ήπειρος

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John Sioros (@j_sioros) στις

Λίμνη Βεγορίτιδα

Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου έχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους δήμους Αμυνταίου, Φιλώτα και Βεγορίτιδας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων τα νερά δέχεται μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας. Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, όπως οι ασπροπάπηδες και οι αετογερακίνες, καθώς και για το παγκοσμίως απειλούμενο κιρκινέζι, και έχει χαρακτηριστεί Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό ψαρότοπο με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τον κορήγονο, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς και τα τσιρόνια.

 

Λίμνη Βεγορίτιδα

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PhilipposK (@fkoutsakas) στις

Λίμνη Δοϊράνη

Η Δοϊράνη είναι ιχθυοτρόφος λίμνη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Το όνομά της προέρχεται πιθανώς από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν παιονικό φύλο εγκατεστημένο στην περιοχή. Αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Στη χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνονται μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα και ψαθιά. Στις όχθες της συναντάμε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες. Περιβάλλεται από παρόχθια δάση, αποτελούμενα από λευκές ιτιές και πλατάνια. Χαρακτηριστικά είναι τα αναρριχητικά φυτά που αναπτύσσονται στα δέντρα. Στα βορειοανατολικά της λίμνης, στον δήμο Μουριών, βρίσκεται το Δάσος των Μουριών (ή Χίλια Δέντρα), κατάλοιπο ενός αρχαίου αλλουβιακού δάσους που σήμερα καταλαμβάνει 590 στρέμματα και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά. Το δάσος έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης και αποτελείται από βελανιδιές, σκλήθρα, φράξους και υπέργηρα πλατάνια. Στη Δοϊράνη αναπτύσσεται ένας πολύ σημαντικός υγροβιότοπος που έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων η λαγγόνα και ο αργυροπελεκάνος.

 

Breath in the Autumn air ? Happy Wednesday ? #landscape #landscapephotography #lake #nature_perfection #naturephotography #reflections #sky #nature #clouds #naturelover #kilkis #Greece #instagr #instagreece #Doiran

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη chris kirlias (@chriskirlias) στις

Λίμνη Κερκίνη

Η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη και σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκτασή της ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα, ανάλογα με την εποχή. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την Κοιλάδα των Σερρών. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Απέχει 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντάμε πολλά είδη θηλαστικών, όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο κ.λπ. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός και ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείρισή τους.

Λίμνη Ζηρού

Το όνομα της λίμνης Ζηρού έχει σλαβική προέλευση, προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από σλαβικά φύλα. Η λίμνη Ζηρού είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο –μοιάζει με ελβετικό τοπίο– που ήταν σχετικά άγνωστο στο κοινό, γιατί δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες με κλίμακα κάτω του 1:300.000. Είναι σχετικά ρηχή (70 μέτρα σε μέτρηση ιδιώτη το 1997), γι’ αυτό και η νότια όχθη της «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά. Το 2009 ιδρύθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιππιάδας, όπου μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα εκπαιδεύονται σε θέματα αειφορίας και περιβάλλοντος και έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται και να μελετούν τα δασικά οικοσυστήματα περιμετρικά της λίμνης Ζηρού, καθώς και τη λίμνη, ή να επισκέπτονται κοντινά σημαντικά σημεία φυσικού κάλλους του δήμου Ζηρού, όπως το ρωμαϊκό υδραγωγείο στον Άγιο Γεώργιο και η γεωδιαδρομή του Κοκκινόπηλου.