Μετέωρα: οι γίγαντες της Θεσσαλίας - Free Sunday
Μετέωρα: οι γίγαντες της Θεσσαλίας

Μετέωρα: οι γίγαντες της Θεσσαλίας

 

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Κι όμως ενώ οι  μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια κατά την Παλαιογενή Περίοδο ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στον χώρο αυτό. Πράγματι η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί.

Τι σημασία έχει; Κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τους πανύψηλους, σκουρόχρωμους βράχους είτε για να προσκυνήσουν στα από τον 11ο αιώνα μοναστήρια τους ή για να κάνουν αναρρίχηση.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία, για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων. Τον 14ο αιώνα ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα, ιδρύοντας τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.

Αναρριχητές από όλο τον κόσμο βάζουν σκοπό να αναμετρηθούν με τα απόκρημνα βράχια τους έστω μια φορά στη ζωή τους. Οι αθλητές απολαμβάνουν κλασικές διαδρομές αναρρίχησης, δηλαδή μεγάλου μήκους και χωρίς περιττές ασφάλειες. Όλες έχουν χαραχθεί παραδοσιακά από κάτω προς τα πάνω. Στα μάτια των αμύητων φαντάζουν ακατόρθωτες, καθώς αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου.

 

 

#Monastery #in #Meteora #Greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Вокруг света?Around the world (@liamin.oleg) στις

 

#meteora #greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pat (@pat_le_voyageur) στις

 

#nofilterneeded #meteora

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη •Maria Livaditi• ماريا (@maria_livaditi) στις