Τζιά, η σιωπηλή κοσμοπολίτισσα - Free Sunday
Τζιά, η σιωπηλή κοσμοπολίτισσα

Τζιά, η σιωπηλή κοσμοπολίτισσα

Η Τζια σάς περιμένει μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Νησί κοσμοπολίτικο, φιλικό, προσιτό. Όσοι την ξέρουν καλά, από την άνοιξη ήδη, κάθε Σαββατοκύριακο είναι εδώ και απολαμβάνουν «αέρα» Αιγαίου και φρέσκο ψάρι στις μαρίνες της. Ανακαλύψτε παραλίες, παλιές εκκλησίες, νερόμυλους, πύργους και ανεμόμυλους. Περπατήστε στα μονοπάτια του χρόνου προς την αρχαία Ελλάδα. Ιουλίδα, Κορρησία, Ποιήεσσα, Καρθαία. Τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη σε ένα νησί, εδώ που σύμφωνα με τη μυθολογία πρωτοκατοίκησαν οι Νύμφες. Εξερευνήστε τα ναυάγια στον βυθό του και οδηγήστε εκτός δρόμου σε χωματόδρομους που θα σας συναρπάσουν. Καιρός να γνωρίσετε την Τζια και εσείς.Η Τζια σάς περιμένει μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου.

 

#tzia #chora #easter2018 #spring #photography #photoshooting #archilovers #architecture #athensvoice #wu_greece #lifo #ig_greece #igers #gf_greece #greecelover_gr #naturelovers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Argiris Daskalas (@argiris_dskl65) στις

Νησί κοσμοπολίτικο, φιλικό, προσιτό. Όσοι την ξέρουν καλά, από την άνοιξη ήδη, κάθε Σαββατοκύριακο είναι εδώ και απολαμβάνουν «αέρα» Αιγαίου και φρέσκο ψάρι στις μαρίνες της. Ανακαλύψτε παραλίες, παλιές εκκλησίες, νερόμυλους, πύργους και ανεμόμυλους. Περπατήστε στα μονοπάτια του χρόνου προς την αρχαία Ελλάδα. Ιουλίδα, Κορρησία, Ποιήεσσα, Καρθαία. Τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη σε ένα νησί, εδώ που σύμφωνα με τη μυθολογία πρωτοκατοίκησαν οι Νύμφες. Εξερευνήστε τα ναυάγια στον βυθό του και οδηγήστε εκτός δρόμου σε χωματόδρομους που θα σας συναρπάσουν. Καιρός να γνωρίσετε την Τζια και εσείς.

 

Η Ιουλίδα, η Χώρα της Κέας! Η αρχιτεκτονική της είναι παραδοσιακή με μόνη διαφορά από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, ότι οι στέγες των σπιτιών είναι σκεπασμένες με κεραμίδια. Το θέαμα που προσφέρει η Χώρα της Κέας στον επισκέπτη είναι εντυπωσιακό και γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερο όταν αρχίσει κανείς να ανεβαίνει τις στενές ανηφόρες της. #greek_islands #kea_tzia #the_most_beautiful_island ⛵?⛵?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη •Κέα-Τζιά, Κυκλάδες, Ελλάδα• (@kea_tzia_kyklades) στις

Αξίζει να δείτε στη Τζια

 

Ο λέων της Ιουλίδας
Φύλακας και έμβλημα του νησιού: ο «Λιόντας» στην Ιουλίδα. Θαυμάστε το λαξευμένο άγαλμα, που συνδέεται με τους μύθους του νησιού και χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής της Τζιας, είναι ο βασιλιάς της.

Ιουλίδα: μια αρχαία πόλη στη Τζια

Ώρα για βόλτα στην παράδοση. Ελάτε στην Ιουλίδα, στη μόνη από τις αρχαίες πόλεις που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Απλωμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, σας προσκαλεί να αφεθείτε στη μαγεία της: αρχοντικά και αστικά σπίτια, θολωτά σοκάκια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, το ενετικό κάστρο, που ακόμη διασώζεται μερικώς. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, έργο του αρχιτέκτονα 'Ερνστ Τσίλερ, και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων.

 

@ #leon_trail #kea #tzia #happy_Easter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kat M. (@katerinamichalitsianou) στις

 

#greece #kea #tzia #ioulida

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vangelis Paterakis (@vangelispaterakis) στις


Ναυάγια στο βυθό

Ο βυθός της Τζιας κρύβει μυστικά. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ήταν μόλις το έκτο του ταξίδι. Εξερευνήθηκε από την ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975. Ως σήμερα, ελάχιστοι δύτες έχουν πλησιάσει το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων και θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο και τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Στην ξέρα του Κούνδουρου, άλλο ένα ναυάγιο: το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868.

 

Back to the shallow #deco #verydeep #deepdiving #paditecrec #kea #tzia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Keadiver (@keadivers) στις


Μια μέρα στην Καρθαία της κλασικής εποχής

 

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο Ναός Αθηνάς στην όμορφη πόλη Καρθαία, μία από τις τέσσερις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της νήσου Κέας. Στην πόλη αυτή εκτός από τον ναό της Αθηνάς θα χει την ευκαιρία ο επισκέπτης να περιηγηθεί στο Ναό Απόλλωνος Πυθίου,στο πρόπυλο,στο θέατρο,στην οδό που συνδέει τα δύο άνδηρα της ακρόπολης,σε τείχη,πύργους και αναλήμματα, στον καταβυθισμένο λιμενοβραχίονα, στο ύψωμα «Κουλάς», σε δεξαμενές διαφόρων περιόδων και σε τάφους πρώιμων βυζαντινών χρόνων. ~Ένα ιστορικό σημείωμα για την πόλη ~ Ο πρώτος πυρήνας κατοίκησης της Καρθαίας διαμορφώθηκε στους γεωμετρικούς χρόνους. Σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε, φθάνοντας σε περίοδο ακμής κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. Με το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου  και έως το 394 π.Χ. το νησί βρισκόταν υπό σπαρτιατικό έλεγχο. Στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) τάχθηκε στο πλευρό των Αθηναίων. Στην περίοδο των Διαδόχων ήταν στην κυριαρχία των Αντιγονιδών έως το 288 π.Χ. Ακολούθως βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Πτολεμαίων. Τον 3ο π.Χ. αιώνα η πειρατεία φαίνεται πως έπληξε και την Καρθαία.  Από το 200 έως το 168 π.Χ. η Κέα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Ροδίων. Σταδιακά όλες οι πολιτειακές λειτουργίες των υπόλοιπων τεσσάρων συγκεντρώθηκαν στην Ιουλίδα, ενώ στην Καρθαία φαίνεται ότι παρέμενε το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Οι αιώνες που ακολουθούν είναι σκοτεινοί ως προς την ιστορική εξέλιξη, ωστόσο η κατοίκηση στην Καρθαία συνεχίστηκε μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. τουλάχιστον. Οι αρχαίοι ναοί βαθμιαία ερειπώθηκαν, τη θέση τους κατέλαβαν παλαιοχριστιανικοί τάφοι και βασιλική. Σε σπήλαιο εντοπίστηκαν και παλαιοχριστιανικά χαράγματα. Η νέα θρησκεία εδραιώθηκε αλλά πλέον η Καρθαία έπαψε να υφίσταται ως πόλη, καθώς την εγκατέλειψαν και οι τελευταίοι της κάτοικοι. #greek_islands #kea_tzia #the_most_beautiful_island ⛵?⛵?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη •Κέα-Τζιά, Κυκλάδες, Ελλάδα• (@kea_tzia_kyklades) στις

«Αυτόν τον στενό, βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δεν θα την άλλαζα ούτε με την ίδια τη Βαβυλώνα» έγραψε ο λυρικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, Πίνδαρος. Και μόνο γι' αυτό αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα, για να επισκεφθείτε τη σημαντικότερη από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας, που άκμασε στην αρχαϊκή περίοδο. Εδώ, στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Τζιας, η ιστορία είναι ζωντανή: στον δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένου το 530 π.Χ. πάνω από τη θάλασσα, στο πρόπυλο, στο ναό που θεωρείται αφιερωμένος στην Αθηνά, στο τμήμα του τείχους της πόλης. Στην Καρθαία, αξίζει να έρθετε από το αρχαίο μονοπάτι του Βαθυπόταμου, όπως γινόταν τότε. Μία ώρα περπάτημα και μία δροσερή βουτιά μετά στην παραλία Πόλες.
 

 

*Temple of Goddess Athena - The Civilized Queen* ? #Kea #Tzia #island #visitgreece #greece_nature #ig_greece #vsco #vscocam

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostia Von Kounellmski (@koko_kounel) στις

Βουτιά στις παραλίες της Τζιας

 

Βουρκάρι, Γυαλισκάρι, Κορρησία, Κούνδουρος, Ορκός, Πήσσες, Σπαθί. Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους σάς περιμένουν σε αυτό το ελληνικό νησί. Ιδιαίτερα αγαπητές σε όσους έχουν σκάφος.

 

Ο Κούνδουρος αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές για τις καλοκαιρινές σας βουτιές!! Σε όλη την περιοχή του Κούνδουρου υπάρχουν πολλοί όρμοι και παραλίες. Μια από αυτές είναι το Κουνδουράκι beach,η οποία είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εδώ θα βρείτε να προσφέρει τις υπηρεσίες του το Kea Water Sports Club σε μια μεγάλη γκάμα από θαλάσσια σπορ. #kea_tzia #greek_islands ⛵? Οι φωτογραφίες είναι από @demetriospn

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη •Κέα-Τζιά, Κυκλάδες, Ελλάδα• (@kea_tzia_kyklades) στις