Ποτέ Μόνοι: Ένα νέο ζευγάρι ταξιδεύει σε campervan με τα σκυλιά του - Free Sunday
Ποτέ Μόνοι: Ένα νέο ζευγάρι ταξιδεύει σε campervan με τα σκυλιά του

Ποτέ Μόνοι: Ένα νέο ζευγάρι ταξιδεύει σε campervan με τα σκυλιά του

Αυτούς τους ζοφερούς μήνες του περιορισμού τα ταξίδια αναψυχής και οι εξερευνήσεις έχουν μπει σε παρατεταμένη καραντίνα. Ευτυχώς, κάποιοι έχουν ταξιδέψει αρκετά και διαθέτουν το φωτογραφικό υλικό για να μας μεταφέρουν νοερά σε μέρη και εποχές. Στο Instagram ο λογαριασμός Melina and Markos περιγράφει τις ταξιδιωτικές περιπέτειες με campervan ενός ζευγαριού από την Κρήτη με τα δυο σκυλιά τους.

Η Μαρία Κολιακουδάκη είναι 30 χρονών, βοηθός οδοντιάτρου, και στενοχωριέται όταν συναντά ανθρώπους που δεν υπολογίζουν την αξία της φύσης και αγνοούν την υποχρέωσή μας να την προστατεύουμε. Ο Χρήστος Μανιώρος είναι 32 χρονών, φωτογράφος, και ονειρεύεται έναν κόσμο που θα έχει ως προτεραιότητα τον σεβασμό στη φύση και στα ζώα. Οι δυο τους λατρεύουν να ταξιδεύουν. Πάντα συντροφιά με τα σκυλιά τους, τη Μελίνα και τον μικρόσωμο Μάρκο. Γι’ αυτό και το site τους ονομάζεται Never Alone, γιατί ποτέ δεν ταξιδεύουν μόνοι. Έχοντας μετατρέψει ένα Land Rover σε campervan, ταξιδεύουν σε μέρη κοντά στη φύση, γιατί αυτό τους ηρεμεί κι έτσι μπορούν και τα σκυλιά τους να είναι ελεύθερα.

Πώς ξεκίνησε το Never Alone και τι πρεσβεύει;

Η φιλοσοφία που έχουμε και οι δύο ως άνθρωποι είναι πως ό,τι εμπειρία βιώνεις στη ζωή σου πρέπει να τη μοιράζεσαι με κάποιον δικό σου, είτε αυτός είναι ο σύντροφός σου, είτε η οικογένειά σου, είτε, όπως στη δική μας περίπτωση, τα σκυλιά σου. Απ’ όταν ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε μαζί, οι τρεις μας στην αρχή, γιατί ο Μάρκος ήρθε έναν χρόνο μετά στη ζωή μας, προσπαθούμε να μοιραζόμαστε όλες τις εμπειρίες της καθημερινότητάς μας. Προσπαθούμε οι εκδρομές και όλες οι δραστηριότητες που κάνουμε να είναι μαζί με τη Μελίνα και τον Μάρκο. Το Never Alone ίσως σημαίνει μια ζωή μαζί με το κατοικίδιό σου, που τη μοιράζεσαι σε όλες τις πτυχές της. Όχι απλώς γυρίζω σπίτι, πηγαίνουμε έναν μικρό περίπατο για να κάνει την ανάγκη του, παίζω λίγο μαζί του, το ταΐζω και τέλος. Εμείς πιστεύουμε πως όταν ζεις με τον σκύλο σου, τη γάτα ή οποιοδήποτε κατοικίδιο έχεις, συνδέεις τη ζωή σου μαζί του και το υπολογίζεις σε κάθε σχέδιο που κάνεις. Αυτή είναι και η μαγεία στις σχέσεις ανθρώπου και ζώων. Να δημιουργείς τέτοιους δυνατούς δεσμούς. Όταν αποκτήσεις έναν σκύλο, ειδικά αν τον υιοθετήσεις από κουτάβι, θα περάσεις τα επόμενα περίπου 10 χρόνια μαζί του. Θα είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής σου. Έτσι, λοιπόν, το βλέπουμε κι εμείς και κάπως έτσι, απλά και αυθόρμητα, βγήκε το Never Alone.

0007 min

 

Με ποιον γνώμονα επιλέγετε τους προορισμούς σας; Στο site γράφετε «ο δρόμος που δεν γνωρίζεις είναι ο καλύτερος».

Η μοναδική σκέψη που κάνουμε όταν βγαίνουμε από την πόρτα του σπιτιού μας είναι η εξής: Πάμε να βρούμε ένα άγνωστο για εμάς μέρος, να μας φιλοξενήσει τις επόμενες μέρες! Τις περισσότερες φορές ψάχνουμε για προορισμούς που δεν είναι πολυσύχναστοι, μακριά από δρόμους και αμάξια. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί η Μελίνα και ο Μάρκος θέλουμε να είναι ελεύθεροι να εξερευνήσουν το μέρος όπου μένουμε και να το ευχαριστηθούν όσο κι εμείς. Αυτός είναι και ο λόγος που ταξιδεύουμε.

Οι φωτογραφίες σας είναι ονειρικές. Όμως το να ταξιδεύεις με campervan σημαίνει πως πολλά από αυτά με τα οποία φορτώνουμε τις βαλίτσες μας, π.χ. για τις διακοπές του Αυγούστου, από εσάς λείπουν. Σας δίδαξε κάτι αυτή η συνθήκη, του να ταξιδεύεις με τα απολύτως απαραίτητα;

Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί να σου δώσει ένα τέτοιου τύπου ταξίδι είναι πως για να περάσεις όμορφα και να δημιουργήσεις μοναδικές εμπειρίες στη ζωή σου χρειάζεσαι μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Οι στιγμές δεν μένουν χαραγμένες στο μυαλό σου γιατί γέμισες τη βαλίτσα σου. Θα θυμάσαι τις στιγμές γιατί τις πέρασες με όμορφη παρέα ή γιατί στο ξενοδοχείο όπου έμεινες, όταν ξύπνησες το πρωί, είδες την πιο όμορφη θέα που έχεις αντικρίσει ποτέ ή γιατί στη βόλτα που έκανες είδες με την παρέα σου το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Στις εκδρομές και στα ταξίδια μας δεν μας λείπουν πράγματα, δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ένα γεμάτο ρεζερβουάρ, όρεξη για ταξίδια και καλή παρέα. Και φαγητό φυσικά! Κουβαλάμε μαζί μας λίγα πράγματα γενικά και πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε ούτε τα μισά.

001 191 min

Σας έχει λείψει η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο με πισίνα και πρωινό;

Καθόλου. Και όχι γιατί έχουμε το campervan. Πριν αγοράσουμε το Defender, κάναμε εκδρομές, χειμώνα-καλοκαίρι, πάντα με σκηνή. Οι φορές που έχουμε επιλέξει ξενοδοχείο είναι ελάχιστες και συνήθως συνδυάζονται με επαγγελματικά ταξίδια ή κάποιο ταξίδι-αστραπή στο εξωτερικό. Μας αρέσει να είμαστε κοντά στη φύση. Να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε στην απόλυτη ηρεμία, μόνοι μας και ελεύθεροι, πάντα όμως με σεβασμό στον τόπο που μας φιλοξενεί. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι τη φύση πρέπει να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε. Αν π.χ. εμείς φέτος βρούμε μια όμορφη παραλία ή ένα μέρος σε κάποιο βουνό, μείνουμε εκεί και φεύγοντας αφήσουμε τα σκουπίδια μας, του χρόνου, όταν θα θελήσουμε να ξαναπάμε, θα είναι ακόμα εκεί. Και θα είναι και για πολλά χρόνια. Είναι άδικο να καταστρέφουμε τους τόπους στους οποίους πάμε και να μην υπολογίζουμε το κακό που κάνουμε.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που επιθυμεί να κάνει για πρώτη φορά ταξίδι/διακοπές με τροχοκινούμενο;

Αν το έχει όνειρο, να το κάνει χωρίς δεύτερες σκέψεις! Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να ταξιδέψεις και πραγματικά αξίζει, αν βέβαια ταιριάζει με τα γούστα σου. Γιατί δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Και εμείς οι δύο, πριν αποκτήσουμε το Defender, το φανταζόμασταν σαν κάτι άπιαστο. Όταν όμως μπεις στη διαδικασία να ψάξεις, θα δεις πως υπάρχουν επιλογές για όλους. Και οικονομικές, αλλά και αμέτρητες επιλογές από campervans. Αρκεί να ξέρεις τι ζητάς και να έχεις όρεξη να ταξιδέψεις πολύ!

0025 min

Στο Instagram το hashtag #vanlife είναι πολύ δημοφιλές (τουλάχιστον προ Covid). Τι είναι αυτό που κάνει συναρπαστικά τα ταξίδια με αυτόν τον τρόπο;

Είναι υπέροχο να ταξιδεύεις μαζί με το «σπίτι» σου. Σκέψου πως όταν διαμορφώνεις ένα βαν –στη δική μας περίπτωση ένα τζιπ–, το «χτίζεις» εσωτερικά όπως χτίζεις κι ένα σπίτι. Φτιάχνεις τα ντουλάπια σου, ψάχνεις να δεις πού θα τοποθετήσεις βρύση, νεροχύτη και τέτοια, σχεδιάζεις πού θα είναι το κρεβάτι σου. Αν κάποιος ψάξει το συγκεκριμένο hashtag στο Instagram, θα χαθεί από τα αποτελέσματα που θα δει. Κλούβες μικρές και μεγάλες, τζιπ, λεωφορεία, παλιά ασθενοφόρα και τόσα άλλα που δεν πιστεύεις πως υπάρχουν σαν campervans. Ένα λεωφορείο, ας πούμε, μπορεί να έχει μέσα ό,τι έχει και μια μικρή γκαρσονιέρα: μπάνιο, κουζίνα, κρεβάτι, καναπέ, ντουλάπες, τραπέζι. Σκέψου, λοιπόν, να ταξιδεύεις στον κόσμο και να έχεις μαζί σου ένα σπίτι. Να μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις τη θέα που βλέπεις από το σπίτι σου! Είναι μαγικό!

Τα ταξίδια τα δικά μας, περισσότερο το καλοκαίρι, είναι full vanlife. Περνάμε όλες τις μέρες χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο κατάλυμα. Είναι ένας τρόπος να ταξιδεύουμε που τον ονειρευόμασταν από παλιά και οι δύο. Πιστεύουμε πολλούς νέους ανθρώπους τούς έχει γοητεύσει η σκέψη να έχουν ένα van. Ίσως σε κάνει να νιώθεις ότι, αφού υπάρχει στη ζωή σου το camper, πρέπει να ταξιδέψει πολύ! Είναι ανάγκη να γράψεις πολλά χιλιόμετρα μαζί του!

0034 min

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω Covid σάς έχουν κλείσει κι εσάς μέσα;

Σίγουρα μας έχουν πάει λίγο πίσω στα σχέδια που κάναμε. Όμως, με όλο αυτό το χάος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Βέβαια το καλοκαίρι καταφέραμε να ταξιδέψουμε ως την Ιθάκη, όμως το ταξίδι που προγραμματίζαμε για τις γιορτές των Χριστουγέννων ακυρώθηκε.

Έχουμε κάνει κάποιες μικρές εξορμήσεις, όχι όμως όσες θέλαμε να κάνουμε. Ειδικά τώρα, τον χειμώνα. Αγαπάμε και οι δύο το χειμερινό camping και φέτος έχουμε βρεθεί στο βουνό ελάχιστες φορές.

Πιστεύουμε και ευχόμαστε όλη αυτή η άβολη και περίεργη περίοδος που περνάμε να γίνει γρήγορα παρελθόν και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που ξέραμε. Πέρα από τα ταξίδια, μας έχουν λείψει και πιο απλά πράγματα, όπως να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα, να βγεις μια βόλτα μετά τις 9.00, να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα. Έχουμε όμως υπομονή και πίστη πως σε λίγο καιρό θα μπορούμε να βγούμε και πάλι στους δρόμους, ελεύθεροι να ταξιδεύουμε.

0099 min

INFO

https://www.instagram.com/melina_and_markos/

https://www.neveralone.gr/

0192 min