Ταξίδι: Ίος - Free Sunday
Ταξίδι: Ίος

Ταξίδι: Ίος

Η Ίος ή Νιος, γνωστή για τους ξέφρενους ρυθμούς των πάλαι ποτέ νεανικών πάρτι, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα χαλαρής και ήρεμης διαμονής κοντά στη φύση. Φτάνοντας στο λιμάνι της Ίου, δεξιά σε καλωσορίζει η αριστουργηματική αρχιτεκτονικά εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η οποία στέκει εκεί από το 1600, και η πλατεία της αποβάθρας με το μνημείο με την κεφαλή του Ομήρου. Η Χώρα της Ίου βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο, στα ερείπια του μεσαιωνικού χωριού. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται η εκκλησία την Παναγιάς της Γκρεμιώτισσας, η σημαντικότερη από τις 365 εκκλησίες του νησιού, με την εκπληκτική θέα που φτάνει ως τη Σίκινο, σημείο-ορόσημο για ένα μαγευτικό αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα.
Η περιπλάνηση στα καλντερίμια της Χώρας είναι μαγευτική. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό ο οποίος έχει κηρυχτεί διατηρητέος, με τα καλύτερα δείγματα κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Τα κατάλευκα σπίτια, οι γραφικές μικρές εκκλησίες, τα στεγασμένα δρομάκια ή αλλιώς στιγάδια, οι αυλές με τα γεράνια, συνθέτουν έναν σφιχτό λαβύρινθο με κρυμμένα ξέφωτα και μυστικά περάσματα, τα οποία οδηγούν στη γειτονιά των 12 ανεμοδαρμένων ανεμόμυλων οι οποίοι κάποτε συντηρούσαν ολόκληρο το νησί.

Ios_4GGG


Τι να κάνετε:

• Πολιτιστικό ενδιαφέρον έχει μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Ζαν Μαρί Ντρο», καθώς και στον τάφο του Ομήρου στο Πλακωτό.

• Η Ίος είναι η χαρά του περιπατητή. Ξεχωρίζει το μονοπάτι για το Παλαιόκαστρο, μια διαδρομή στο βουνό έχοντας παρέα το απέραντο γαλάζιο, ώσπου ξαφνικά ξεπροβάλλει η κατάλευκη Παναγιά η Παλαιοκαστρίτισσα, με θέα τη Νάξο, την Ηρακλειά και την Αμοργό.

NIOS

• Αναζωογονητικές είναι και οι βόλτες στις παραλίες. Ο Μυλοπότας είναι η πιο διάσημη παραλία μεταξύ των 36 που διαθέτει η Ίος, με τη χρυσή αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά της, γυμνή, χωρίς τα αξεσουάρ του καλοκαιριού και δίχως τη νεανική υπερβολή. Στο Μαγγανάρι συναντάμε το «απέραντο γαλάζιο» (μέρος της γνωστής ταινίας γυρίστηκε εδώ), το οποίο μας συνεπαίρνει μαζί με τους έξι ειδυλλιακούς μικρούς όρμους.

• Η Ίος προσφέρει και ξεχωριστές γεύσεις. Δοκιμάζουμε νιώτικη κάππαρη, το διάσημο σκοτύρι, μυζήθρα με γλυκιά επίγευση, ξινό, ξεροτήγανα και μυζηθρόπιτες με ντόπιο μέλι.


Ios_25665