Παρουσιάζοντας το Ημερολόγιο του 2019 της Lavazza “Good to Earth” - Free Sunday
Παρουσιάζοντας το Ημερολόγιο του 2019 της Lavazza “Good to Earth”

Παρουσιάζοντας το Ημερολόγιο του 2019 της Lavazza “Good to Earth”

Η ΦΥΣΗ ΩΣ ΤΕΧΝΗ

Από τον παγετώνα του Ρον στα δάση τηςΤαϊλάνδης μέσω φυτειών καφέ στην Κολομβία και της ερήμου στο Μαρόκο: αποτυπωμένες στις φωτογραφίες της Ami Vitale, έξι εικαστικές εγκαταστάσεις της φύσης μάς μεταφέρουν κάποια καλά νέα για τη Γη με τη μορφή ηθικών έργων που αφορούν την αναδάσωση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών σε χώρους πρασίνου.

rsz 1november switzerland

Κουρνιασμένο ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές των ελβετικών Άλπεων συναντούμε ένα εντυπωσιακό πορτρέτο δύο παιδιών που φαίνεται να έχουν βρει καταφύγιο από το κρύο και τον παγετώνα του Ρον που λιώνει κάτω από ένα κάλυμμα από γεωύφασμα.

 

rsz 103 march kenya

Στο μεταξύ στην Κένυα, ένας μεγάλος καμβάς πάνω σε μία σχεδία που πλέει στον κόλπο Γκάζι δίνει την εντύπωση ότι τα μανγκρόβια και η αλκυόνα που αποτυπώνονται στον πίνακα εναρμονίζονται απόλυτα με την υδάτινη πανίδα και το φύλλωμα του δάσους.

 

rsz january colombia

Στην Κολομβία, από την άλλη πλευρά, η Maria Paula είναι ένα μικρό κορίτσι που αποτυπώνεται ξαπλωμένο στο γρασίδι σε έναν πίνακα οκτώ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Χρησιμοποιεί τα χέρια της για να προστατεύσει ένα καφεόδεντρο, συμβολίζοντας την επιθυμία να φροντίσει τόσο για το μέλλον της όσο και για το μέλλον της τοπικής περιοχής συνολικά.

rsz september thailand

Και αν αποφασίσουμε να εξερευνήσουμε το δάσος της Ταϊλάνδης, μπορεί το βλέμμα μας να πέσει φευγαλέα σε μία περήφανη γυναίκα η οποία απεικονίζεται σε ένα φύλλο από πλέξιγκλας, πλήρως εναρμονισμένη με τα δέντρα και το φύλλωμά τους.

 

05 May Belgium 1

Έπειτα, μεταβαίνοντας στο Βέλγιο, μία επιβλητική τοιχογραφία γιορτάζει την αναγέννηση της Γκενκ, μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής εξόρυξης άνθρακα, η οποία σημειώνει σταθερά πρόοδο, χάρησε έναν νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, και υποδέχτηκε την επιστροφή του πληθυσμού των μελισσών.

 

rsz 07 july morocco

Τέλος, στο Μαρόκο, δύο τεράστια χέρια, που καλύπτουν 37 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και δημιουργήθηκαν με μία τσουγκράνα και 36 τόνους χαλίκι, συμβάλλουν συμβολικά στην άρδευση της ερήμου.

Πρόκειται για τις έξι εικαστικές εγκαταστάσεις, τοποθετημένες στο περιβάλλον και σε πλήρη αρμονία με δάση, ερήμους, παγετώνες και πόλεις, που παρουσιάζονται στο Ημερολόγιο του 2019 της LavazzaGoodtoEarth. Οι φωτογραφίες τηςAmi Vitale καταγράφουν την τέχνη τηςφύσης των Hula (Ελβετία), Mantra (Κένυα), Saype (Κολομβία), Gomez (Ταϊλάνδη), Millo (Βέλγιο) και Gerada (Μαρόκο) και μας μεταφέρουν κάποια καλά νέα για τη Γη, ή με άλλα λόγια για ηθικά έργα που αφορούν την αναδάσωση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών σε χώρους πρασίνου, τα οποία εντοπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο σε συνεργασία με Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και είναι δυνατό να συμβάλουν στην προστασία της φύσης και κατ’ επέκταση του πλανήτη.Το Ημερολόγιο της Lavazza, που βρίσκεται φέτος στην 27η έκδοσή του, πραγματοποιήθηκε υπό τη δημιουργική καθοδήγηση του διαφημιστικού γραφείου Armando Testa.

«Στο Good to Earth, η φύση μετατρέπεται σε τέχνη για να εμπνεύσει συμπεριφορά που σέβεται το περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας σύγχρονης μορφής τέχνης η οποία είναι απόλυτα ενσωματωμένη με τη φύση, μία πρωτότυπη μίξη της ιστορίας που διηγούνται οι φωτογραφίες τηςAmi Vitale και των έργων διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της αστικής τέχνης οι οποίοι ασχολούνται με αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο ως μία διαδικασία συνδημιουργίας με το περιβάλλον», εξηγεί η Francesca Lavazzaεπιμελήτρια του Ημερολογίου της Lavazza και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. «Στις μέρες μας, έχουμε μεγάλη ανάγκη για θετική τέχνη που δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά αφήνει ένα αποτύπωμα, εμπνέει τους ανθρώπους και αφυπνίζει συνειδήσεις. Για αυτό τον λόγο, η θετική τέχνη του Good to Earth αντιτίθεται στη μονοδιάστατη περιγραφή της Γης ως ‘άρρωστου ασθενή’ και επιλέγει αντίθετα να διηγηθεί ιστορίες ηθικής συμπεριφοράς και περιβαλλοντικού αναπροσανατολισμού, οιοποίες ευελπιστούμε ότι θα ασκήσουν επιρροή στους ανθρώπους, και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, εμπνέοντάς τους να δεσμευτούν προσωπικά στην προστασία του πλανήτη μας».

 

Ami Vitale

Η φωτογράφος Ami Vitale.

Δέκα χρόνια μετά τη θρυλική Annie Leibovitz, οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο Ημερολόγιο της Lavazza είναι και πάλι το έργο μίας γυναίκας, της σπουδαίας διεθνούς φωτογράφου Ami Vitale. Η Αμερικανίδα φωτογράφος, που συνεργάζεται σταθερά με το περιοδικό National Geographic, έχει βραβευτεί έξι φορές στο πλαίσιο του διαγωνισμούWorld Press Photos και χαίρει μεγάλης εκτίμησης παγκοσμίως για την ικανότητά της να περιγράφει και να μεταδίδει την απρόσμενη ομορφιά της φύσης. «Αφού διηγήθηκα ιστορίες σχετικά με την ανθρωπότητα με επίκεντρο ζητήματα πολέμου, φτώχιας και υγείας σε περισσότερες από100 χώρες, αυτό που μου έκανε πραγματική εντύπωση είναι το γεγονός ότι η έκβαση όλων αυτών των ιστοριών εξαρτάται πάντα από τη φύση. Η απώλεια ενός μέρους της φύσης έχει επίπτωση σε όλους μας. Ως φωτογράφος, όσο περισσότερο αποτυπώνω ανθρώπους και τα προβλήματά τους συνειδητοποιώ ότι αποτυπώνω τη φύση και όσο περισσότερο αποτυπώνω τη φύση, συνειδητοποιώ ότι φωτογραφίζω τη ζωή των ανθρώπων. Είναι το ίδιο και το αυτό. Σήμερα, χρησιμοποιώ τη φύση ως φόντο για να μιλήσω για το σπίτι μας, το μέλλον μας, καθώς και για το πού βαδίζουμε. Η εξαφάνιση ενός είδους, για παράδειγμα, δημιουργεί μία αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει άλλα ζώα και την ανθρωπότητα» σχολιάζει η Ami Vitale. «Για αυτό το λόγο με ενθουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η τέχνη γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος στο Good to Earth και μας μιλά για το μέλλον της φύσης, το οποίο είναι το μέλλον όλων μας. Γιατί, ενώ εμείς χρειαζόμαστε τη φύση για να επιβιώσουμε, η φύση δεν μας χρειάζεται. Σε έναν κόσμο με περισσότερουςαπό 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως μέρος του τοπίου. Η μοίρα μας συνδέεται με τη μοίρα του φυσικού κόσμου.»

Τα έργα Good to Earth: Οι έξι εικαστικές εγκαταστάσεις της φύσης, που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας μόνο τεχνικές που δεν έχουν καμία επίπτωση στο τοπίο και το οικοσύστημα, εμπνέονται από έξι έργα που είναι ωφέλιμα για τη Γη, τα οποία προσδιορίστηκαν από τη Lavazzaσε συνεργασία με το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών σε τέσσερις ηπείρους. Από τα λευκά καλύμματα από γεωύφασμα που δημιουργήθηκαν στην Ελβετία για να αντιμετωπιστεί το λιώσιμο των παγετώνων, μέχρι τα χιλιάδες μανγκρόβια που φυτεύονται κάθε χρόνο στην Κένυα για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία των τοπικών κοινοτήτων από τις πλημμύρες και τα τσουνάμι. Από τα καφεόδεντρα που επανέφεραν την πλούσια βλάστηση στα χωράφια και την άνθηση βιώσιμων φυτειών στην Κολομβία, μέχρι την αναδάσωση και την αποκατάσταση της άγριας πανίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ταϊλάνδη. Από τα ξενοδοχεία μελισσών στους νέους κήπους της Γκενκ, στο Βέλγιο, μέχρι την πράσινη ζώνη στο Μαρόκο όπου καινοτόμα συστήματα που τροφοδοτούνται από καθαρή ενέργεια χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν την πόλη από ανεμοθύελλες.

Η γλώσσα. Η φιλόδοξη πρόκληση του Ημερολογίου του 2019 της Lavazza, το οποίο αναπτύχθηκε υπό τη δημιουργική διεύθυνση του ArmandoTesta, είναι να απευθυνθεί στους νέους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μία εικαστικά καινοτόμο γλώσσα επικοινωνίας, με σκοπό να αφυπνίσει συνειδήσεις, καθώς και να ανατρέψει την ιδέα ότι «η έλλειψη νέων σημαίνει καλά νέα». «Το Good to Earth επιβάλλει μία καλλιτεχνική ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη της φύσης και τη φωτογραφική αφήγηση. Η δομή του, επομένως, αντιστοιχεί σε αυτή ενός περιοδικού που μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει, το οποίο στο διάστημα των 12 μηνών αφηγείται την ιστορία έξι ηθικών έργα για τη Γη μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες της Ami Vitale: έξι εικόνες των εικαστικών εγκαταστάσεων μέσα στη φύση και έξι εμβληματικές λήψεις αυτών των τοποθεσιών όπου τα έργα Good to Earth έχουν πάρει σάρκα και οστά και έχουν δημιουργηθεί τα έργα τέχνης»δήλωσε η Michele Mariani, Εκτελεστική Διευθύντρια Δημιουργικού του ArmandoTesta. «Μετά την έκδοση που ήταν αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ημερολόγιο της Lavazza συνεχίζει να αποτελεί ένα άριστο σύμβολο του γάμου μεταξύ τέχνης και κοινωνικής δέσμευσης. Με το Good to Earth επιλέξαμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι, παρόλα τα προβλήματα, υπάρχουν καλά πράγματα στη Γη».

Τα καλά νέα είναι μεταδοτικά. Το Ημερολόγιο του 2019 της Lavazza, το οποίο μπορεί κανείς να ξεφυλλίσε ιonline στην ιστοσελίδα lavazza.com, καλεί όλους τους λάτρεις της φωτογραφίας και τα μέλη του κοινού να συμμετάσχουν σε μία φωτογραφική πρόσκληση σε δράση με σκοπό τη συνέχιση της αποστολής Good to Earth. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εικονικού φωτογραφικού αρχείου των ηθικών πρωτοβουλιών που συναντούν οι άνθρωποι καθημερινά, τα οποία σέβονται τη φύση και είναι ωφέλιμα για τη Γη. Για να μοιραστούν τιςιστορίες τους, οι χρήστες μπορούν απλά να ανεβάσουν μία φωτογραφία στο Instagram με το hashtag#goodtoearth έως τις 31 Ιανουαρίου, 2019. 

GOOD TO EARTH

#GoodtoEarth