“CΟΟPower”: Φέρνοντας τους νέους πιο κοντά στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Free Sunday
“CΟΟPower”: Φέρνοντας τους νέους πιο κοντά στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

“CΟΟPower”: Φέρνοντας τους νέους πιο κοντά στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Από την Άννα Λαμπροπούλου

Tον Ιούλιο του 2021 η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια θλιβερή πρωτιά, εκείνη του υψηλότερου ποσοστού ανεργίας στους νέους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ως εναλλακτική μορφή «επιχειρείν» που ενσωματώνει το κοινωνικό όφελος στην οικονομική δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Η υποστήριξη των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τόσο με τη μορφή ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου, όσο και με την παροχή σημαντικών κινήτρων βιωσιμότητας αποτελεί παράγοντα καίριας σημασίας.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2020, η πρωτοβουλία του British Council με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο μέσα από το πρόγραμμα COOPower, έθεσε τα θεμέλια για να διευρυνθεί ο διάλογος γύρω από την αξία της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Το προγράμμα, που ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα, είχε  στόχο την ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα στα πλαίσια της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Οικονομίας ως μιας εναλλακτικής, χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισης,  η οποία μπορεί να συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Σε προηγουμένη μελέτη που είχε διεξάγει το British Council, είχε αποδειχθεί πως υπάρχουν πράγματι αξιοσημείωτες δυνατότητες για τη διεύρυνση του αντικτύπου της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εύρημα πως το 78% των ήδη υπάρχοντων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας έχει ως κοινωνικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας την ίδια στιγμή που το 55% βοηθάει μακροχρόνια ανέργους, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που βοηθούν ηλικιωμένους, άτομα με μαθησιακή ή σωματική αναπηρία, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Στα πλαίσια του προγράμματος COOPower, νέοι δημοσιογράφοι έλαβαν εκπαίδευση από επαγγελματίες του κορυφαίου κοινωνικού περιοδικού Pioneers Post προκειμένου να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της στρατηγικής διάδοσης της δράσης και δημιούργησαν το δικό τους περιεχόμενο στηρίζοντας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Ταυτόχρονα, διενεργήθηκαν τα πρώτα COOPathons που αποτέλεσαν τριήμερες εκπαιδεύσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες σε αυτά, κλήθηκαν να ιδρύσουν εικονικά μία  κοινωνική επιχείρηση για να αντιληφθούν βιωματικά τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας με τη νικητήρια ομάδα να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή συμβάλλουν στην εξερεύνηση προσεγγίσεων ώστε να λάβει θετικό πρόσημο η αντίληψη της κοινωνίας γύρω από τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προάγουν την κουλτούρα της συμπερίληψης και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως μια βιώσιμή επιλογή καριέρας για όσους νέους πλήττονται από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η κοινωνική ωφέλεια σε συνδυασμό με την κοινωνική καινοτομία είναι πλέον τα επιμέρους στοιχεία που χρίζουν της προσοχής μας ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία προσβάσιμη σε όλους τους νέους.