Πανηγυρίζουν για τη διάλυση της αγοράς εργασίας - Free Sunday
Πανηγυρίζουν για τη διάλυση της αγοράς εργασίας

Πανηγυρίζουν για τη διάλυση της αγοράς εργασίας

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας με τον δικό της τρόπο, αγνοώντας επιδεικτικά τη γενικότερη απογοητευτική εικόνα της αγοράς εργασίας.

Πρώτον, η υποχώρηση της ανεργίας, την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, αρχίζει από το 2014, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, και ο ρυθμός της ανεκόπη εξαιτίας του αποτυχημένου πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Δεύτερον, στο σύνολο της Ευρωζώνης το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα του 2008, γεγονός που σημαίνει ότι απορροφήθηκε πλήρως η πρόσθετη ανεργία που προκλήθηκε εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των συνεπειών της. Αντίθετα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2011 – 2012, εφόσον δεν δημιουργούνται επαρκείς νέες θέσεις απασχόλησης.

Τρίτον, η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα κάτω από το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από θέσεις μερικής απασχόλησης οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 400 ευρώ.

Τέταρτον, οι περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης είναι πλέον θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ δεν υπάρχει καμία βελτίωση στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ανεργίας. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι άνεργοι μακράς διαρκείας και δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε επίδομα, ενώ ιδιαίτερα σκληρή είναι η μοίρα των άνεργων που είναι γύρω στα 50 ή πάνω από 50 ετών και αντιμετωπίζονται πλέον σαν ακριβοί και ηλικιωμένοι στην αγορά εργασίας της γενιάς των 400 ευρώ.

Πέμπτον, τα ποσοστά της ανεργίας βελτιώνονται κάπως με τη βοήθεια εξαιρετικά αρνητικών εξελίξεων, όπως είναι η κλιμάκωση του brain drain που αφορά τους πιο καλά εκπαιδευμένους και τους πιο ανταγωνιστικούς νέους, η οριστική απόσυρση από την αγορά εργασίας των απογοητευμένων ανέργων οι οποίοι έχουν σταματήσει να διεκδικούν θέση εργασίας και δεν συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές στατιστικές και η μετατροπή 140.000 συμπολιτών μας σε συνταξιούχους οι οποίοι έχουν φύγει από την αγορά εργασίας αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του πολυσυζητημένου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη και πιο κοντά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις εάν δεν είχε επικρατήσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη, εάν δεν είχαμε εγκλωβιστεί σε μνημονιακά μέτρα μέχρι το 2020, εάν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αξιοποιήσει πλήρως τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και αν είχε αποφευχθεί η ισοπεδωτική υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα σε όφελος του κομματικού κράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.