«Δίαιτα Τσίπρα» στα νοικοκυριά - Free Sunday
«Δίαιτα Τσίπρα» στα νοικοκυριά

«Δίαιτα Τσίπρα» στα νοικοκυριά

Παρά την προσπάθεια της κυβερνητικής ηγεσίας να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής των συμφερόντων των πολιτών, μια σειρά από επίσημα στατιστικά στοιχεία οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Η λιτότητα την περίοδο 2015-2017 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και άλλαξε βασικές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν με την κατανάλωση τροφίμων, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία μειώθηκε εντυπωσιακά σε επίπεδο σούπερ μάρκετ. Η μείωση στην κατανάλωση ορισμένων ειδών τροφίμων ενισχύθηκε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας συνεχίζοντας μία τάση που είχε εκδηλωθεί πριν το 2015, ενώ υπάρχουν και τρόφιμα η κατανάλωση των οποίων αυξήθηκε το 2014 για να πέσει με εντυπωσιακό τρόπο στη συνέχεια.

Η μείωση της κατανάλωσης πρέπει να αποδοθεί σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ακριβά τρόφιμα σε σχέση με το εισοδηματικό επίπεδο. Το κόστος των τροφίμων είναι στην Ελλάδα στο 104% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Με το πέρασμα του χρόνου τα τρόφιμα γίνονται ακριβότερα σε σχέση με το εισοδηματικό μας επίπεδο και αυτό εξηγεί τη μείωση της κατανάλωσης.

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 24% με απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, το οποίο μετέτρεψε ένα μέρος της κατανάλωσης τροφίμων σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υπολογίζεται σε αξία, επομένως είναι πολύ μεγαλύτερη σε ποσότητα εφόσον έχει μεσολαβήσει η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία τα έκανε πολύ ακριβότερα.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, η κατανάλωση τροφίμων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε τη διετία 2015-2016 κατά 9,8% σε ό,τι αφορά το κρέας, 6,8% στα ζυμαρικά, 15,1% στο γάλα, 7,3% στο γιαούρτι, 7,8% στα τυριά.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένα μέρος της μείωσης μπορεί να οφείλεται στην αστάθεια στην αγορά που προκάλεσε η κρίση στην αλυσίδα Μαρινόπουλος. Επειδή όμως η μείωση της κατανάλωσης συνεχίστηκε, με βάση τα επίσημα στοιχεία των σούπερ μάρκετ, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οφείλεται σε μία γενικότερη τάση που έχει σχέση με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.

«Δίαιτα Τσίπρα» για τα περισσότερα νοικοκυριά που είναι υποχρεωμένα να  περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων εξαιτίας του συνδυασμού αύξησης της έμμεσης φορολογίας και σκλήρυνσης της εισοδηματικής πολιτικής, αυτό όμως δεν εμποδίζει τα κυβερνητικά στελέχη να πανηγυρίζουν για την ανύπαρκτη όπως αποδεικνύεται φιλολαϊκή διάσταση της πολιτικής που εφαρμόζουν.