Θα πληρώσουμε ακριβά το παράλληλο νόμισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Free Sunday
Θα πληρώσουμε ακριβά το παράλληλο νόμισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Θα πληρώσουμε ακριβά το παράλληλο νόμισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υιοθέτησε την πρόταση της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου για παράλληλο νόμισμα. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ιταλία θα επιστρέψει στη λιρέτα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στο εσωτερικό για να αυξηθεί η νομισματική κυκλοφορία και να χρηματοδοτηθεί, με πληθωριστικές συνέπειες, η ανάπτυξη, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ για τις εξωτερικές της συναλλαγές.

Η κ. Λεπέν είχε προτείνει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, στη συνέχεια όμως, αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τροποποίησε την πρότασή της υπέρ της παράλληλης λειτουργίας δύο νομισμάτων, ένα για την εσωτερική αγορά και ένα για τις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Οι Γάλλοι έκριναν αυστηρά την πρόταση της κ. Λεπέν, γι’ αυτό έδωσαν μία μεγάλη πολιτική νίκη στον κ. Μακρόν, στην βάση μιας καθαρής πολιτικής επιλογής υπέρ του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υιοθέτησε την πρόταση της Μαρίν Λεπέν για το παράλληλο νόμισμα με το σκεπτικό ότι μπορεί να τον αναδείξει στην ηγεσία ενός συνασπισμού κεντροδεξιών δυνάμεων που θέλουν να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ιταλίας και λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων που θέλουν να βγάλουν την Ιταλία από την Ευρωζώνη.

Οι πολιτικοί ακροβατισμοί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι πολύ πιθανό να του εξασφαλίσουν την πρωθυπουργία αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Το Βερολίνο αποκλείεται να χαλαρώσει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης και ειδικά έναντι της Ελλάδας προτού βεβαιωθεί ότι ελέγχεται, από οικονομική και πολιτική άποψη, η κατάσταση στην Ιταλία. Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2018 και όσο ο κ. Μπερλουσκόνι προβάλει τη θεωρία της παράλληλης λειτουργίας δύο νομισμάτων στην Ιταλία αυξάνει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας, προκαλεί την αμυντική αντίδραση του Βερολίνου και όσων πρωταγωνιστούν στο success story της Ευρωζώνης και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ελλάδα, η οποία πρέπει να συνεννοηθεί με τους ισχυρούς και τους επιτυχημένους της Ευρωζώνης χωρίς να εγκλωβιστεί σε μια ζώνη νότιας αστάθειας στην οποία θα πρωταγωνιστεί, με βάση το κακό πολιτικό σενάριο, η Ιταλία.